- Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ali Canyılmaz, son iki yılın dünya için çok sıkıntılı geçtiğini,Bakanlık tüm tedbirleri almaya devam ettiklerini belirtti ve “Gıda tedarikini ve lojistik desteği doğru yönlendirmek için her türlü tedbiri almaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.
İklim değişikliğini bölge olarak çok acı bir şekilde tecrübe ettiklerini söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Önlem ise “Bir taraftan bazı ilçelerimize yaşanan kuraklıktan dolayı destek ödemesi yaparken, diğer taraftan selden dolayı destek ödemesi yapmak zorunda kaldık. O yüzden konunun önemini bildiğimizi ve çalışmalarımızı bu yönde yapmamız gerektiğinin farkındayız” dedi.
Bitkisel Üretimde İklim Değişikliğinin Etkisi ve Değerlendirilmesi Bölge Toplantısı şehrimizde yapıldı. Kastamonu Üniversitesi AhmedYesevi Konferans Salonu’ndaki toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ali Canyılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Önlem, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, ilgili şube müdürleri, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Fatih Önlem
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Önlem, şunları söyledi: “Kastamonu sıfır rakımdan, 1900 rakımına kadar üretilen ürünler bakımından bir zenginlik şehri. Sahil kesimimizde sebzecilik, meyvecilik, örtü altı yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği yapılırken, iç kesimlerde hububat yetiştiriciliği, çeltik, siyez, yem bitkileri, şeker pancarı yetiştiriciliği yapılmaktadır. 300 bin civarında büyükbaş hayvanımız, 100 bin civarında küçükbaş hayvanımız, 80 bin civarında arı kovanımız bulunmaktadır. Ayrıca kestane balı ve bal üretimindeki doğallığıyla kendinden söz ettirmektedir, Kastamonu. Yüzde 67’miz orman olmasına rağmen, çok kısıtlı alanda tarım yapmamıza rağmen, çok alanda ismimizden söz ettirmekteyiz. Bu da bize onur ve gurur vermektedir. İl Müdürlüğü olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bundan sonraki yıllarda da yeni teknolojilerin üreticilerimize aktarılmasına her zaman öncü olmaya devam edeceğiz. Bunun da en güzel örneği geçtiğimiz yıllarda Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında 237 projeye hibe desteği ödemesi yaptık. Bu yatırımların toplam değeri 43 milyon TL civarında. Bunun haricinde il müdürlüğü olarak 160 milyon TL değerinde tarımsal destek ödemesini çiftçimizin hesabına aktardık. İl müdürlüğü olarak en büyük amacımız çiftçimizin refah düzeyinin arttırılması ve onlara daha yaşanılır, daha kaliteleri arttırılabilir ürünler üretmekte onlara öncü olmaktır. Bu konunda da desteklerle her zaman çiftçimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz.”
İklim değişikliğini bölge olarak çok acı bir şekilde tecrübe ettiklerini söyleyen Önlem; “Bir taraftan bazı ilçelerimize yaşanan kuraklıktan dolayı destek ödemesi yaparken, diğer taraftan selden dolayı destek ödemesi yapmak zorunda kaldık. O yüzden konunun önemini bildiğimizi ve çalışmalarımızı bu yönde yapmamız gerektiğinin farkındayız. Ayrıca üzerimize düşen görevi de gece gündüz demeden yapacağız” ifadelerini kullandı.
Ali Canyılmaz
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ali Canyılmaz, 2020-2021 yıllarının dünya için çok sıkıntılı geçtiğini ifade ederek; “Pandemi döneminde Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biz tüm tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. Gıda tedarikini ve lojistik desteği doğru yönlendirmek için her türlü tedbiri almaya çalışıyoruz. Pandemi dönemine rağmen tarım sektörü büyümeye devam etti. Bu dönemde tarımsal hasılamız bir önceki yıla göre 20 kat artarak, 333 milyar değerine kadar yükseldi. Türkiye tarım ürünlerinde ihracatçı bir ülke” dedi, buğday ve makarna ihracatında dünyada ilk sıralarda yer aldığını belirtti ve çiftçilere destekler hakkında bilgi verdi.
Konuşmaların ardından Meteoroloji İl Müdürü Salih Yıldırım, Bitkisel Üretimde İklim Değişikliğinin Etkisi ve Değerlendirilmesi ile ilgili sunumu gerçekleştirdi.
Cengiz MUHZİROĞLU