“Her vilayete üniversite” kampanyası ters tepmiş olacak ki, özellikle 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerin kepenk kapatmamaları için olsa gerek, en iyi olabilecekleri bir alanda ihtisaslaşmaları gündemde…
E Kastamonu Üniversitesi hangi alanda çok iyi peki?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) son birkaç aydır devlet üniversitelerinin öne çıkabilecekleri alanlarda ihtisaslaşmaları ve bu sayede kuruldukları şehrin ekonomik, sosyal, kültür hayatına pozitif yönde katkı sağlamaları üzerine kafa yoruyor…
Bulundukları vilayetlerin ve bölgelerinin kalkınmasına yapacakları katkının içeriği ile ilgili olarak Kalkınma Bakanlığı ile de işbirliği yürütülüyor gördüğüm kadarıyla.
YÖK “İhtisaslaşma” önerisini özellikle 2006 yılından itibaren kurulan üniversitelere yönelik getiriliyor…
Bu tarihten önce kurulanlar zaten almış başın gitmiş gidecekleri kadar.
Mevzu şu…
Üniversiteler hangi alanda iyiyse bunu YÖK’e bildirecekler. YÖK de üniversitelerin planlamalarını ve yatırımlarını buna göre yapacak. Her üniversiteye her fakülte açılamayacak ve her üniversite boyundan büyük işlere soyunmayacak böylece. Bu sayede her üniversitenin farklı bir alanda öne çıkması sağlanacak ve üniversitelere hem tercih edilir bir hal kazandırılmış hem de şehirleriyle bütünleşmeleri sağlanmış olacak.
2006 yılından sonra kurulan ve her biri “Şehir üniversitesi” niteliğindeki üniversitelerin “ihtisaslaşma” yönünde verecekleri karar vilayetin geleceğini belirleyecek faktörlerden biri olacağı için…
Üniversite yönetimi yanı sıra vilayetin tüm bileşenlerinin bu kararın altına imza koyması gerekir.
Hal böyleyken, Kastamonu Üniversitemiz acaba hangi alanda uzmanlaşacak?..
Turizm mi, orman mı, eğitim fakültesi mi, tıp mı, mühendislik mi, spor mu, su ürünleri mi?
Bu kararı vilayetimizin tamamının vermesi gerekiyor…
Aksi halde bir treni daha kaçırmış oluruz.
- ••
Not 1:
TÜİK tarafından ADNKS verileri baz alınarak açıklanan nüfus sayımında, 2015 yılı sonu itibarı ile 2014 yılına göre nüfus kaybeden illeri ve kaybettikleri yüzdelik nüfus oranlarını aşağıda veriyorum:
“Ağrı 4.1, Artvin 7.7, Balıkesir 2, Çankırı 14.3, Çorum 3.9, Erzincan 3.2, Erzurum 1.3, Giresun 7.7, Kars 12.9, Kütahya 0.2, Yozgat 30.8, Zonguldak 4.8, Bayburt 25.9, Ardahan 15.4, Muş 6.1, Rize 2.4, Sinop 1.9, Sivas 7.2, Tokat 6.6, Tunceli 5.2, Kırıkkale 3.”
Nüfus kaybeden iller listesinde Kastamonu yok…
Cide sağolsun.
Toplam 21 vilayetin nüfusu azalırken, kalan 60 vilayet ise nüfusunu korumuş ya da fazlalaştırmış…
Nüfusu azalan 21 vilayetten 3’ü sınır komşularımız olan Çankırı, Sinop ve Çorum. Sinop ve Çankırı, KUZKA çatısı altında kalkınmada kader ortaklarımız biliyorsunuz.
2015 yılında Çankırı’nın nüfus kaybı 2 bin 605 kişi, Sinop’un 393 kişi, Çorum’un 2 bin 40…
3 komşumuz nüfus kaybederken diğer iki sınır komşumuzdan Karabük nüfusunu 5 bin 645, Bartın ise bin 303 kişi artırmış durumda.
Kuzey, doğu, güney, iç bölgelerde karla karışık fırtına…
Batı bölgelerde günlük güneşlik hava.
Not 2:
Birçok vilayetin yanı sıra ilimizin de evsahipliğine talip olduğu yerli otomobil fabrikasının kurulacağı yerin belirlendiği iddia ediliyor…
Hükümetin, yerli otomobil fabrikası için Sakarya’nın Karasu İlçesi’nde karar kıldığı ulusal basına yansıdı.
Hatta, fabrika arazisi ile ilgili ÇED Raporu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca kabul edildiği, Sakarya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından askıya alınan ÇED raporu için itiraz sürecinin bu hafta son bulduğu, yerli otomobilin yan sanayisi için Sakarya’nın Ferizli ilçesinin seçildiği de iddialar arasında…
Hayırlı olsun Sakarya’ya.