Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce restorasyon çalışmaları tamamlanan Abdülcebbar Camii dün kılınan cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açıldı. Bölge Müdürü Erdal Pınar, “Yer tesliminden sonra çok esaslı bir restorasyon çalışması başlattık. Proje kapsamındaki bütün dokunuşları yaptık” dedi.
Vali Avni Çakır, Kastamonu’ya kadim şehir özelliğini yaşattıranların bu gibi eserler olduğunu vurguladı, Vakıflar’ın yaptığı çalışmaları övdü ve “Bu tür binaları ne kadar çok ayağa kaldırırsak, Kastamonu’nun kadim şehir olma özelliği, inanç şehri olma özelliği çok daha güçlü bir şekilde kendini gösterecek” dedi.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce restorasyon çalışmaları tamamlanan Abdülcebbar Camii dün kılınan cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açıldı.
Abdülcebbar Camii’nin açılışına Vali Avni Çakır, Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar, İl Müftüsü Mustafa Bilgiç, Vakıflar Bölge Müdürlüğü çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Abdülcebbar Camii’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar; “Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak yerleşkemizde yer alan 185 tescilli eserlerimize yönelik çalışmalarımız var. İl merkezinde dokunmadığımız eserimiz neredeyse kalmadı. İlçelerde restorasyon bekleyen eserlerimizde mevcut. Şu an Kastamonu merkezde Şeyh Şaban-ı Veli Camii, Küpçeğiz Mescidi, Ahmet Dede Camii ve İbn-i Neccar Camii’nin restorasyonu devam ediyor. İbn-i Neccar Camii’ni inşallah Aralık ayı içerisinde ibatede açacağız. Diğer restorasyonlarımızda sorunsuz bir şekilde devam ediyor. İnşallah 2022 yılı içerisinde ibadete açmış olacağız. Abdülcebbar Camii’nin yer teslimi 2019 yılının temmuz ayında yapıldı. Yer tesliminden sonra camide çok esaslı bir restorasyon çalışması başlattık. Proje kapsamındaki bütün dokunuşları yaptık” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.
Avni Çakır
Vali Avni Çakır, Kastamonu’nun kadim bir şehir olduğunu belirtti ve şunları söyledi:
“Bunu sadece söylemek yetmiyor, bunu hissetmeniz gerekiyor. Gerçekten de bu bölgeye adım attıktan sonra bu ruhu, bu havayı oldukça hepimiz hissediyor, yaşıyoruz. Bu kadim şehir özelliğini bu bölgeye yaşattıran eserlerde, birazdan tekrardan ibadete açacağımız eser ve bunun gibi eserler… Kastamonu’da 185 tane tescilli vakıf eserimiz var. Bunların büyük bir çoğunluğu Vakıf Bölge Müdürlüğümüz tarafından 2005’ten sonra kazanılan bir ivme ile birçoğu ayağa kaldırıldı. Zamanında müthiş bir estetikle ve zarafetle yapılan bu tür binaları, yıllara karşı yıpranmış olmalarını göz önüne alarak, tekrardan ele geçirilmesini ve restorasyonları büyük bir ciddiyetle yapıyorlar. Bununla alakalı saha araştırmalarını büyük bir titizlikle yapıyorlar. Gerekli plan ve bütçe oluşumlarını da üstün bir gayretle gerçekleştiriyorlar. Burada da 2 yıllık yoğun bir emek var. Bu tür binaları ne kadar çok ayağa kaldırırsak, Kastamonu’nun kadim şehir olma özelliği, inanç şehri olma özelliği çok daha güçlü bir şekilde kendini gösterecek. Bu noktada Valilik olarak da, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımızda konunun öneminin farkındayız. Her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Bu tür eserlerin tekrardan ayağa kaldırılması noktasında hepimiz aynı düşüncede olduğumuz için bu tür açılışlar önümüzdeki günlerde de devam edecek.”
Konuşmaların ardından il Müftüsü Mustafa Bilgiç’in duası ile açılış kurdelesi kesildi ve yeniden ibadete açılan camide restorasyon sonrası ilk namaz kılındı.
CAMİDE YAPILAN RESTORASYON ÇALIŞMALARI
Abdülcebbar Camii’nin restorasyon çalışmaları kapsamında tüm cephelerde sıva raspası yapıldı. Camiye bitişik durumda olan imam evi kısmı yıkıldı. Çatı örtüsü tamamen yenilerek, alaturka kiremitle yeniden kaplandı. Minarede çürük seren direği ve minare gövdesi yenilenerek külah kurşunla kaplandı. Camiyi suyun zararlı etkisinden kurtarmak adına camii etrafına drenaj yapılarak andezit döşeme kaplaması yapıldı. Korunması gerekli ahşap tavan tahtaları çürüdüğünden restorasyon projesi revize edilerek yenilendi. Caminin çürümüş ahşap döşemeleri yenilendi. Kadınlar mahfeli taban tahtaları değiştirilerek, üzerine ahşap koruyucu sürüldü. Caminin dış cephelerine horasan harçlı derz yapıldı. Caminin tüm iç cephelerine horasan sıvı yapılarak boyandı. Restorasyon projesine uygun olarak avluya engelli kullanımına da uygun olan WC ve şadırvan yapıldı. Caminin korunması gerek harim giriş kapısına yağlı boya raspası yapılarak ahşap koruyucu sürüldü, tüm pencereler yenilendi ve ısı cam takıldı. Caminin eskimiş olan dışlıkları yenilendi. Alçı mihrabın yağlı boyası temizlenerek eksik veya dökülmüş kısımların onarımı yapıldı. Camiye yeni halı yaptırılarak serildi. Caminin tüm elektrik ve ses sistemi değiştirildi. Camiye doğalgazlı ısıtma yapıldı. Çevre düzenlemesi yapıldı.
Cengiz MUHZİROĞLU