Meslek disiplinlerinde zaman zaman tartışma konusudur alaylı veya okullu olmaktan hangisi daha makbul diye? Okullu; o meslek disiplininde gerekli eğitimi almış, diploma, lisans veya sertifika tüm belgelere sahip olan insanları, alaylı ise hiç okul görmemiş veya yarım bırakmış, ama genç yaşta o mesleğe başlayıp tüm pratik bilgilere sahip olan insanları kapsar.
Okullu teorik olarak yetişmiş ve genelde pratikten uzak kalarak okulunu bitirmiş diplomayı almıştır. Alaylı ise hiçbir belgesi olmadığı halde teoride eksikse de pratikte çok bilgili ve deneyimli, uygulamada yani sahada veya arazide işin yükünü asıl çeken meslek erbaplarıdır.
Aslında ikisi de olmazsa olmaz. Hangi sektörde olursa olsun eğitimli kanun, yönetmelik, genelge tüm yasal mevzuatlara hâkim olan doktor, mühendis, tekniker, mimar, avukat v.b diplomalıların yanında, sağlıkçı, sıhhiyeci, iğneci, usta, ustabaşı, şenör, formen, alet operatörü, kâtip, yazıcı, mübaşir, arzuhalci v.b unvanlı emekçilerde olmazsa yürümez işler.
Peki, gelelim sorumuza. Bu okullu ve alaylının oranları nasıl olmalı bir ülkede?
Cevap bizim ülkemizdeki gibi değil?
Son yıllarda yeni üniversiteler ve plansız programsız açılan bölümler sebebi ile herkes okullu oldu. Memlekette herkes mimar, mühendis, avukat, doktor maşallah. Alaylı kimse kalmadı.
Herkes ziraat mühendisi veya gıda mühendisi;tarım işçisi, çiftçi yok.
Herkes mühendis, mimar; inşaata çalışacak betoncu, kalıpçı, boyacı, tesisatçı, usta yok.
Yazımdan eğitimin önemsiz olduğu insanların boşa okul okuyup diploma aldığı anlamı çıkmasın. Dikkat çekmek istediğim konu, dengenin bozulmuş olması ve kimse kusura bakmasın ‘Ben arazide çalışmak için mi okudum kardeşim? Bana masa başı iş bulun’ gofurluğu (*).
Tam anlatmak istediğim ise geçen aylarda ülkemizde yaşanan bir personel alım ilanı ile ete kemiğe bürünmüş durumda; size de aktarmak isterim:
Bir inşaat firması yeni kuracağı şantiye için uzun süreli personel alımı ilanı verir. Aranan personel harita mühendisi, inşaat mühendisi, makine mühendisi ve kaynakçıdır. Maaş ise 4 binliradır.
Üç mühendislik kadrosu için birçok başvuru olduğu halde kaynakçı kadrosu için başvuru olmaz. Yani 4 binlira maaşa talip sebil gibi mühendis var, ama kaynakçı yok. İşe de başlamak lazım tabii ki…Mühendisleri bulan firma bakıyor kaynakçı yok, kaynakçı maaşını arttırıyor, arttırıyor artırıyor en son 7 binliraya bir başvuru geliyor.
İstanbul merkezden emir geliyor hemen işe alın.
Kaynakçı arandığında ise gelen cevap şu:“Bir yerden daha haber geldi. Siz bekleyin ben karar verince sizi ararım.”
Firmanın CEO’su tarafından atılantwit ise bu yazının özeti resmen:
‘Şantiyemiz için 4 bin TL maaş karşılığı istediğimiz mühendisleri tercih ettik. Şimdi 7 bin TL teklif ettiğimiz kaynakçının bizi tercih etmesini bekliyoruz.’
Başka söze gerek yok. Kalın sağlıcakla.
(*) Gofurluk: Kendini beğenmişlik hâli
Feza TİRYAKİ