Kadınların ek gelir elde etmesi ve kadın istihdamına katkı sunmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kastamonu Sarıkonak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin Başkanı Mihriban Tüfekçi, Kastamonu’nun ilk kadın kooperatifi olma özelliğini taşıdıklarını ve ilk Türk kadın mitinginin düzenlendiği gün kurulduklarını hatırlattı ve 10 Aralık tarihinin çok önemli olduğu bu günde kuruluşumuzun üçüncü yılı için güzel bir kutlama düşünüyoruz” dedi.
Kastamonu’da düzenlenen ilk Türk kadın mitinginin 99’ncu yılında kurulan Sarıkonak Kadın Kooperatifi, üçüncü yılını dolduruyor. Kastamonu’daki ilk kadın kooperatifi olma özelliğini taşıyan Sarıkonak, kadınların ek gelir elde etmesi ve kadın istihdamına katkı sunmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Tarihi Kastamonu konağında tarihi yemekleri yaşatan ve ev hanımlarının ekonomisine katkı sunan Sarıkonak Kadın Kooperatifi, kuruluşlarının üçüncü yıl dönümüne hazırlanıyor.
S.S. Kastamonu Sarıkonak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Mihriban Tüfekçi yönetiminin katılımı ile yaptığı basın toplantısında kooperatif faaliyetleri ve çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Tüfekçi şunları söyledi:
“Kooperatifimiz 10 Aralık 2018’de kuruldu. Bu yıl kuruluşumuzun üçüncü yılını kutlayacağız. Güzel bir kutlama düşünüyoruz, projesini yaptık. 10 Aralık, Kastamonu kadını için çok önemli bir gün, inşallah biz de büyüklerimiz gibi şahlanırız diye başladık. Yöresel kalkınmada kadının gücü dedik, kadına ekonomik yönden, sosyal yönden destek dedik ve bu şekilde kooperatifimiz oluştu.Tabi şunu da söylemeden edemeyeceğim, kuruluş aşamamızda Mustafa Afacan ve dönemin Belediye Başkanı Tahsin Bey’in büyük katkısı oldu. Sonrasında toplardık, hanımlarla başladık. İlk etapta bir kardeş kooperatifimiz oldu, bu sayede bazı ürünlerimizi Kastamonu dışında tanıtmaya başladık. Kardeş kooperatifimiz, Hatay Defne Kooperatifi’nin bizlere çok katkısı oldu. Biz onları, 11 hanım ziyarete gittik ve 5 gün orada deneyim kazandık. Sonrasında onlar bize her konuda destek oldular. Bir ürün satılacak, ürünü satarken nasıl pazarlanır, paketlenir bizlere bir nevi öğretici oldular. Şuanda da halen destek olmaya devam ediyorlar.
Hem internet üzerinden hem de ilimizde bazı işletmelerde ürünlerimizi satıyoruz. Şuanda ‘kadınlarınelinden.com’dan kooperatifimizin ürettiği ürünlerimizi satıyoruz.Belediyemiz de bizlere site açacak, onun çalışması devam ediyor. Burada da Penbe Han Restaurant, Tabakoğlu, Çıtır Kuruyemiş gibi işletmeler bizim ürünlerimizi satıyorlar. Biz, genelde siyez ürünlerini işliyoruz. Siyez ununu işleyerek tarhana cipsi, galeta, kurabiye türü şeyler yapıyoruz. En çok da tarhana cipsimizi satıyoruz. Hollanda’ya da internet üzerinden sattık. Bunun yanında turizm fakültesiyle çalışıyoruz. Onların da eski tür yemeklere fazlasıyla merakları var. Daha da değerlendirmek istiyorlar, inovasyon yapmak istiyorlar. Restoranımızda da genelde geleneksel yemekleri ortaya çıkarma noktasında çalışıyoruz.
Kastamonu’da kurulan ilk kadın kooperatifi olarak örnek olduk. Kooperatifleşmek çok güzel bir durum. Kadınlarımızın tek başına yapamadığı işi, hep birlikte yapıyoruz. Kadınlarımız üretiyorlar ama satamıyorlar. Kooperatif bunu yapıyor. Bizden sonraki kooperatifler de bizi örnek alıp yaptılarsa bu, bize çok mutluluk verir. İnşallah, onların da işleri güzel olur. En son İhsangazi’de kuruldu, geldiler buraya. Onlarla da konuştuk, onları cesaretlendirdik. Tecrübelerimizi paylaştık. Vatandaşlarımız da ürünlerimizi alarak, buraya gelip yemeklerimizden yiyerek katkı sunabilirler. Ellerinde bulunan malzemeleri bize getirebilirler, biz onları ekonomiye katkı sunabiliriz.”
Tüfekçi, ayrıca,kooperatif binasının salonunda istek ve sipariş üzerinden yöresel yiyecek sunan restoran hizmetiverdiklerini de ifade etti.
Cengiz MUHZİROĞLU