“Ambulanslar bir yılda7.5 milyon km yol yapmış”
- Meclis’te yaptığı konuşmada “Kastamonu hastane yollarında can çekişiyor. Kastamonu’da sağlık sistemi infilak etmiş durumda” ifadesini kullanan ve ambulansların sağlık personeli ve hekim yetersizliği nedeniyle hasta sevki için bir yılda kat ettiği toplam mesafenin 7.5 milyon kilometre olduğunu açıklayan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, konuyu birkaç kez dile getirdiğini ancak herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi, “Ne randevu sistemi düzeldi, ne sevk çilesi bitti, ne hekimlerin istifası önlenebildi, ne de istifa eden hekimlerin yerine yenilerinin gelmesi sağlanabildi” dedi.
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Meclis kürsüsünden bir kez daha Kastamonu’nun sağlık hizmetleriyle ilgili sorunlarını dile getirdi.
Baltacı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmeleri sırasında parti grubunca verilen ancak komisyonca kabul edilmeyen önergeyle ilgili olarak parti grubu adına yaptığı konuşmada, Kastamonu’daki sağlık hizmetleri konusuna da değindi ve şunları söyledi:
“(…..) Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu vesileyle, yine, yeniden Kastamonu’da bitmeyen bir çileden bahsetmek istiyorum. Bu konuyu defalarca bu kürsüden dile getirdim ama herhangi bir ilerleme maalesef, olmadı.
Değerli arkadaşlar, Kastamonu hastane yollarında can çekişiyor. Kastamonu’da sağlık sistemi infilak etmiş durumda. Düne kadar kan tahlili bile yapılamayan ilçe hastanelerimiz vardı. Çocuk hastalıkları uzmanı, kadın doğum hastalıkları uzmanı olmayan ilçelerimiz var. Merkez ilçe dâhil 20 ilçemizin bütün yükünü çeken Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinin randevu sistemi çökmüş durumda; on beş gün sonrasına randevu alabilen kendini şanslı sayıyor, alamayan her gün telefonun başında kuyruğa girmek zorunda kalıyor. Diyelim ki MR çektirmek zorundaysanız, diyelim ki ultrason çektirmek zorundaysanız en az bir buçuk, iki ay beklemek zorundasınız. Sadece bir yılda sağlık personeli ve hekim yetersizliği nedeniyle ambulanslar sevk yollarında tam 7 milyon 500 bin kilometre yol yapmış. Bu ne demek? Şu demek: Kastamonu’da hastalar bir yılda 7,5 milyon kilometre dolaştırılmış demek; millet zaten yoksullukla mücadele ederken bir de cebindeki son kuruşu da sevk yollarında, hastane kapılarında harcamak zorunda kalıyor demek. Hâlbuki sağlık hizmeti yerinde verilirse sağlık hizmetidir. Bu sağlık hizmeti millete zulüm ettiği kadar aslında hekimlere de zulüm ediyor. Bakın, Kastamonu’da dönem tayini, eş mazereti tayini, yan dal uzmanlık eğitimi ve soruşturma sonucu hastaneden ayrılan hekimler hariç 2020 yılında 17’si uzman hekim olmak üzere toplam 46 hekim istifa etmiş, 2’si uzman hekim olmak üzere 3 hekim de emekliye ayrılmış. 2021’de de durum aslında değişmemiş. Bu sene Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinden 29 uzman hekim aynı nedenlerle maalesef ayrılmış. Kastamonu’da hastanede hastanın yeri yok; hekimin derdi çok; bu sağlık sisteminin de Kastamonu’ya zerre kadar hayrı yok.
Dün sosyal medyada bir haber gördüm, AKP Kastamonu Milletvekili Sayın Metin Çelik, Sağlık Bakanını ziyarete gitmiş. Öncelikle, bu ziyaretten ne kadar memnun olduğumu söylemek istiyorum. Çünkü sayemizde Sayın Çelik, Sağlık Bakanlığı’nın yolunu da öğrenmiş oldu; ara ara ziyarete gidiyor, en sonunda da dün gitmiş. Peki, gitmiş de ne olmuş yani gitmiş de neye çare bulmuş? Sayın Çelik aslında sağlık alanında istediğini zaten almıştı, bir süredir Kastamonu İl Salık Müdürlüğü görevini vekâleten yürüten yakın arkadaşının asaleten İl Sağlık Müdürü olmasını zaten sağlamıştı, ama ne randevu sistemi düzeldi, ne sevk çilesi bitti, ne hekimlerin istifası önlenebildi, ne de istifa eden hekimlerin yerine yenilerinin gelmesi sağlanabildi. Bugün Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 148 uzman hekim görev yapması gerekirken bu sayı kâğıt üzerinde 110’u bile geçmiyor; buna ücretsiz izin alanları, ücretli izne ayrılanları, nöbet sonrası istirahatte olanları, heyette görevi olanları ve covid nedeniyle izinli olan doktorlar eklenince poliklinikte hekim bulmak neredeyse imkânsız hâle geldi. Ayrıca, henüz sintigrafi cihazı hizmete girmemişken ‘Bu alanda hizmet veriyoruz’ diye Kastamonulular da, maalesef, aldatılıyor.
Son olarak, Sayın Çelik’e çağrımdır: Bir daha Sağlık Bakanını ziyarete gittiğinde bizden selam söylesin, meselenin yeni bir bina yapmak olmadığını, sağlık hizmetinin yerinde verilmesi gerektiğini de bir zahmet iletsin. Çünkü İstiklal Yolu’nun çocukları, Şerife Bacı’nın çocukları, Kastamonulular en iyi sağlık hizmetini almayı hak ediyorlar.”