Geçmişi 10 bin yıl öncesinde dayanan ve ‘Hitit Buğdayı’ olarak da bilinen siyez buğdayının tanıtımına katkı sağlamak amacıyla İstanbul Sultangazi’de 2. Kastamonu Yöresel Günleri Siyez Festivali başladı.
Sultangazi Belediyesi ile KASDER Sultangazi’nin işbirliğinde düzenlenen festivalde, araştırmalara göre 14 kromozomdan oluşan, genetiğiyle oynanmayan siyez buğdayı Sultangazi Etkinlik ve Konser Alanı’nda tanıtıldı.
Festivalde siyez buğdayının yanında Kastamonu’nun meşhur sarımsağı, pirinci, kestanesi, balı ve mantarı gibi pek çok yöresel ürünler de açılan stantlarda vatandaşların beğenisine sunuldu.
Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, etkinlik alanına gelen vatandaşlara siyez buğdayından yapılan bulgur pilavı ikram etti. 4 gün boyunca devam edecek olan festival alanında, geçtiğimiz aylarda Kastamonu’da yaşanan sel felaketinin fotoğrafları da yer aldı.
İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık ise konuşmasında şunları söyledi: “Siyez buğdayı 10 bin yıllık bir tohum çeşidi. Bu buğday 10 bin yıldır genetiği değiştirilmeden, herhangi bir değişikliğe uğramadan bugünlere kadar yaşatılıp getirilebilen tek buğday çeşidi. Bu tohumu bugünlere kadar getirdik ve burada size tanıtmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Kastamonu’nun ürünlerini ilk defa deneyeceğini söyleyen Dürdane Köklü ise, “İlk defa geliyorum, bilmiyorum, deneyeceğim bakalım. Tulum peyniri çok hoşuma gitti. Arkadaşa mesaj geldi, ondan dolayı biz de arkadaşla kalktık geldik. Çocuklar rahatsız, onlara keçiboynuzu pekmezi aldı arkadaş” şeklinde belirtti. (İHA)