Palamut sezonundan umduğunu bulamayan balıkçıların yüzünü hamsi bereketi güldürüyor. Cide açıklarında avlanan balıkçılar gece saatlerinden itibaren Cide Limanına gelmeye başladı. İskeleye yanaşan teknelerdeki hamsinin ihtiyaç fazlası, balık fabrikalarına sevk edilmek üzere kamyonlara yüklendi. Balıkçıların bol miktarda hamsi avlaması tezgahlara da olumlu yansıdı. Cide ve İnebolu’da hamsinin kilosu 10 liraya kadar düştü.
Özellikle Kastamonu açıklarında hamsinin bollaştığı ve balıkçıların bir süre bu bölgede avlanacakları öğrenildi.
Cide’nin 15 mil açıklarından geldiklerini söyleyen balıkçı Fatih Aydın, “Bu akşam Karadeniz’in her tarafından hamsi görülecek inşallah. Yarın insanlarımız bol bol ucuz fiyata balık yiyebilirler. Bugün ilk seferimize çıktık, inşallah sabahleyin yine denize açılmayı planlıyoruz. Yine balık tutmayı ümit ediyoruz” dedi.
Teknelerinde bin ila bin 500 kasa arasında hamsi olduğunu söyleyen Aydın, “Şu anda bu balıkları gemimizden boşaltıyoruz. Ardından tekrar denize açılmayı hedefliyoruz. Araçlarımız yolda, onlar geliyor. Şehirlerden bütün araçlarımızı çağırdık. Adana’dan, Antalya’dan bütün kamyoncuları çağırdık. Yarın sabah inşallah Türkiye’nin her tarafından balık sevk edeceğiz. Çanakkale’ye, İzmir’e, Ankara’ya, Edirne’ye Türkiye’nin her tarafına balık göndereceğiz” diye konuştu.
Balıkların konulduğu köpüklerin tanesinin 8 lira olduğunu ve üzerine mazot gideri de eklendiğinde maliyetin arttığını belirten Fatih Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1,5 ton civarında mazot yakıyoruz. Bu da sadece 20 bin lirayı geçiyor. Sadece kayığın denize açılması, balık tutmasa bile en az 20 bin lira masrafı var. Balık tutulduğunda bu maliyetin üzerine köpük gibi diğer malzemelerin fiyatları da ekleniyor. Mazot pahalandığı için ucuz balık ne yazık ki yiyemiyoruz. Mazot biraz ucuz olsa bizim satışlarımız biraz daha ucuz olacak, vatandaş da daha ucuza balık yiyebilecek.”
Aydın, yetkililerin balıkçılara sahip çıkmasını isterken, “Karadeniz sahili boyunca belki de 50 tane liman vardır. Sadece 3 tane balıkçı barınağına yanaşıp balık çıkartabiliyoruz. Geri kalan her tarafı kooperatifler, liman yetkilileri kiralamışlar, senelik paralarını alıyorlar. Bartın ya da Amasra’daki limanlarda balık çıkarmamız yasak. Cide Limanı ve Kurucaşile Limanı da olmasa, 120 kilometre ileride bulunan İnebolu’ya kadar gitmemiz gerekiyordu. Bu da ekstra maliyet oluyor ve ister istemez balık fiyatlarına yansıyor. Bizler, mazotun fiyatının biraz düşmesini bekliyoruz, bir de balıkları rahatça indirebileceğimiz liman istiyoruz. Yetkililerin inşallah mazot fiyatlarına bir çözümü olur” ifadelerini kullandı.
“Tekrar denize açılacağız”
Kastamonu açıklarında 800-1000 kasa arasında hamsi tuttuklarını söyleyen Murat Tekin ise, “Şu anda İnebolu ve Cide arasında balık bolluğu yaşanıyor. Şu anda ilk sevkiyatımızı yapıyoruz ama yine denize açılacağız. Şimdi tuttuğumuz balıkları araçlara yüklüyoruz. Gemimiz boşalınca tekrar balığa açılacağız. Şu anda Karadeniz’de hamsi bolluğu var, hemen hemen her teknede bin kasa civarında balık görebilirsiniz. Halen Cide ve İnebolu bölgesinde hamsi yoğun şekilde var.” Diye konuştu. İHA