Kastamonu Kadın Derneği tarafından “Zirvedeki Topuk Sesleri” konulu söyleşi düzenlendi. Kendi alanlarında başarılı çalışmalar yaparak fark yaratan Kastamonulu kadınlar, deneyimlerini katılımcılara aktardı.
Zirvedeki Topuk Sesleri söyleşisinin konuşmacı katılımcıları Tosyalı International Co Genel Müdürü Sevilay Sultan Tosyalı, Tabit AŞ’ninkurucusu Tülin Akın, ArtikoMimarlık’ınkurucu ortağı Öznur Kale oldu.
Kastamonu Kadın Derneği’nin (KASKADER) düzenlediği “Zirvedeki Topuk Sesleri” konulu söyleşide, kendi alanlarında başarılı çalışmalar yaparak fark yaratan Kastamonulu kadınlar: Tosyalı International Co Genel Müdürü Sevilay Sultan Tosyalı, Tabit AŞ’nin kurucusu Tülin Akın ve Artiko Mimarlık’ın kurucu ortağı Öznur Kale, katılımcılara deneyimlerini aktardı.
Dernek Başkanı Emine Çelik, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşinin açılış konuşmasında, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve özlemle anıyorum. Bir kadın olarak bizlere vermiş olduğu haklar için çok teşekkür ediyorum.Kastamonu Kadın Derneği olarak, faaliyete başladığımız 2015 yılından beri farkındalıklara imza atan, asla birbirine benzemeyen, başkalarını taklit etmeyen özgün projeleri, sürdürülebilir hale getirmek için uğraş verdik. Bugün burada bir araya gelmemiz de böyle bir durumun yansıması” dedi.
“Zirvedeki Topuk Sesleri ile işlev olarak erkek girişimciliğinden farkı olmasa da girişimcilik denince farklı bir açıdan bakılan, kadın girişimciliğini alanında önemli başarılara imza atmış kişiler tarafından, tecrübelerinden istifade ederek irdelemeye çalışacağız” diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yapılan birçok çalışma göstermiştir ki, kadın-erkek girişimcilerinin ortak ve farklı hiçbir ayrımı yoktur. Araştırmalar sadece erkeklerin daha özgüvenli olmasının avantajını yaşadığını gösteriyor. Gerçekten öyle mi dersiniz? Sürekli sizi teşvik eden, yapabileceğiniz noktasında cesaret veren, yeri geldiğinde yastık altı birikimini sermaye diye aktaran birileri varken özgüven olmaması abes olurdu bence. Oysa aynı alanda kadın girişimcilerin karşılaştığı belli başlı temel sorunlar var. Bekarsan evlenirsin, evliysen çocuğun olur, yoğun olursun gerilirsin, evle işi aynı anda yönetemezsin, hele girişimciysen yeni bir iş planı oluşturmak için emek harcarken çevrendekileri ihmal edersin, iki gün sonra vazgeçersin, neden yatırım yapayım mobingleriyle başlayıp; kendi paranı kazandığında herkes için kullanırsın. İşte sorun olduğunda tek başına çözersin gibi gizli tehditlerle uğraşmak zorunda kalırız. Girişimler aynı olsa da kadına yüklenen sorumluluk daha fazla olunca, kadın girişimciliğini nasıl geliştirebileceğimizi düşünüyoruz. Oysa temel sorun da çözüm de ortada.”
“ASLA VAZGEÇMEYİN”
Çelik: “Kadın girişimciliğinden son dönemde anladığımız, kooperatifler bazında yerel ürünlerin değerlendirilmesi… Bu sadece Kastamonu özelinde değil, Türkiye genelinde böyle. Türkiye’de sadece 602 kadın kooperatifi var, bunlardan bir kısmı da 2018 ve 2020 yıllarında Kastamonu’da faaliyete başladı. Yapılan çalışmalar elbette ki çok kıymetli ama yeterli mi bunu konuşmalıyız. Bilimde, sanatta, teknolojide, eğitimde, girişimci kadınların sayısının artması; çizilen hedeflerin dışına çıkarak yeni hedefler belirlenmesi gerekiyor. Tüm olumsuzluklara rağmen girişimcilik risk almaktır. Hesaplanmış riskler ise başarıyı getiren en doğru adımdır. Eğer bir fikriniz varsa, o fikre inanıyorsanız, asla vazgeçmeyin. Çünkü iyi şeyler inandığınızda, daha iyi şeyler vazgeçmediğinizde gerçekleşiyor.”
“KASTAMONU BELEDİYESİ OLARAK KADIN GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLİYORUZ”
Belediye Başkan Yardımcısı Necdet Karahasanoğlu, söyleşinin açılışında yaptığı konuşmada, “Kastamonu Belediyesi olarak kadın girişimcilerimize her türlü desteği bugüne kadar veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Girişimci kadınlarımız yakın zaman içerisinde kendi bünyemizde bir kadın marangozhanesi adı altında birim açtık. Oradaki arkadaşlarımız çok hevesli. Bunların yapımı, üretimi, pazarlanması noktasında sonuna kadar devam ettirmek peşindeler. Kamuda kadın girişimcilerimiz var. Kastamonu’da kadın girişimcilerimiz için mikro finans büromuz var. Kendilerine bir konak tahsis ettik, yardımcı oluyoruz. Çok özverili çalışıyorlar” dedi.
Karahasanoğlu, konuşmasını şöyle noktaladı: “Bir kadın kooperatifimiz var. Birkaç gün öncesine kadar kendilerini çevirmekte zorlanıyorlardı. Geçen gün lansman toplantısı yaptılar. Kastamonu’nun eğşili pilavını hazır paket haline getirmişler. Uluslararası ölçekli firmalarla boy ölçüşmeye çalışıyorlar. Daha düne kadar kendilerini zor çeviriyorlardı, Belediyemizin tahsis etmiş olduğu konakta çalışıyorlardı. Bugün Antalya’da Yörex Fuarı’nda en çok ziyaret edilen stantlardan bir tanesi olduğunu duyduk. Gurur duyuyoruz. Belediye olarak biz her zaman kadınlarımızın yanındayız, yanında olmaya da devam edeceğiz.”
Söyleşiye Vali Avni Çakır’ın eşi Bahar Çakır, Belediye Başkan Yardımcısı Necdet Karahasanoğlu, ilçe belediye başkanları, Kastamonu Kadın Derneği Başkanı Emine Çelik ile yönetim kurulu üyeleriyle çok sayıda davetli katıldı.