- Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, Acem Hanı Gastronomi Merkezi projelerinin fizibilite çalışmasının tamamlandığını, proje bedelinin belirlenerek yapımına hızlı bir şekilde başlanacağını söyledi. Kastamonu’da MasterChef programının bir bölümünün çekilmesi teklifi ile alakalı ise Vidinlioğlu, bir girişimlerinin olduğunu ancak gastronomi noktasında altyapının da hazır olması gerektiğini söyledi.
İl Koordinasyon Kurulu’nda belediye olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, “Acem Hanı Gastronomi Merkezi projemiz var. Bunda da fizibilitesi tamamlandı. Projenin bedeli belirlendi. Onunda yapımına hızlı bir şekilde başlayacağız” dedi.
Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç’ın TV8’de yayınlanan MasterChef programının ilimize davet edilmesi yönündeki önerisi üzerine Başkan Vidinlioğlu şunları söyledi:
“O konuda girişimlerim oldu. Hatta ilk girişimimiz geçen sene oldu. Hemen hemen gittiği illerde 800 bin lira civarında alırken, biz araya bazı arkadaşlarımızı soktuk ve 400 bin lira civarında bir rakama anlaşmıştık. Fakat ortadaki sıkıntı şu. Böyle bir yayın yapacağınız yerinde gastronomi ile uyumlu olması lazım. Bu senede turizm yatırımcısı Aydoğan Süer ile görüştük. Çok uygun rakamlara getirttirebileceğimizi söyledi. Fakat ben bunu önümüzdeki sene yapmanın doğru ve mantıklı olacağına inanıyorum. Çünkü o zamana kadar Acem Hanı’nı bitirmiş olacağız. Orası derli toplu bir yer olacak. Çok ekstra para harcayacak gücümüz yok. Maksadın hasıl olması lazım. Çünkü çok ciddi rakamlar konuşuluyor. Yani bizim tabiri caizse vurunca yıkmamız lazım ki, anlam ifade etsin. Yapmaya yapalım ama gelen turistleri de gastronomi noktasında Kastamonu’da beklentilerini karşılamamız lazım. Ben işin doğruysa, şehrin altyapısının buna çok yatkın olmadığını düşünüyorum. Bütün işletmecilerde dahil bu gastronomi seferberliğine katılması lazım. Çünkü her tarafta aynı kalitede ürün bulamıyorsunuz. Kastamonu’nun yerel lezzetlerini zevkle yiyebileceğiniz yer sayısı çok sınırlı. Onun için bu konuda ortak bir konsorsiyum oluşmalı. Kaliteyi kesinlikle yakalamamız lazım. Şehir içine bunu yerleştirmemiz lazım. 100 tane pidecimiz varsa en az 80 tanesinin kaliteyi arttırması lazım ki, bir anlam ifade etsin. Birkaç tane ile sınırlı olduğunda bir anlam ifade etmiyor. Onun için bunu topyekun yapmamız lazım.”
Vali Avni Çakır da böyle bir programın gelecek sene yapılmasının daha uygun olacağını vurgulayarak; “Son 2 yıldır özellikle pandemiden dolayı tanıtım faaliyetlerinde biraz gevşeme olduğu bir gerçek. Buradaki maksat tanıtım. Kastamonu’nun gastronomi merkezi olma noktasında ciddi bir çalışması var. Geçen sene ve bu sene bu çalışmayı yapamadı. Fakat pandemi ile birlikte yaşamayı öğreneceğiz. Gastronomi faaliyetlerine ağırlık verilmesi noktasında doğru bir öneri, başkan beye katılıyorum, yöresel yemekte belli bir kaliteyi yakalamamız lazım. Gastronomi konusunda da gelecek sene daha yoğun bir sezona başlamamız lazım” dedi.