Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hakkı Çılgınoğlu’nun yürütücülüğünü gerçekleştirdiği “Liseden Üniversiteye Gastronomi Köprüsü” isimli projenin açılışı gerçekleştirildi.
Programa Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu da katıldı.
Projenin amaçlarından birisinin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü Mutfak ve Pastacılık Alanı öğrencilerinin kendi alanlarında lisans eğitimine devam etmelerini teşvik etmek olduğunu söyleyen Hakkı Çılgınoğlu, “Ayrıca bu proje ile turizm endüstrisinde çalışacak nitelikli iş gücünün arttırılması ve bireylerin eğitim seviyelerine katkıda bulunulması amaçlandı. Bu kapsamda Kastamonu 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencilerine Turizm Fakültesi Öğretim üyelerince toplamda 96 saatlik teorik ve uygulamalı eğitimler verilecek. Projenin diğer amacı ise; Bilindiği gibi 2023 yılında Kastamonu UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına Gastronomi teması ile müracaat edecek. Bu proje ile UNESCO tarafından müracaatta bulunan illerden istenen kriterlerden bazıları (Eğitim kurumları arasında işbirliği ve koordinasyon oluşturulması, Aşçılık kamplarının oluşturulması. Öğrencilere yerel yiyeceklerin sevdirilmesi ve farkındalık oluşturulması, geri dönüşüm ve çevre bilincinin oluşturulması) 1 yıl sürecek olan projenin sonuçları akademik çıktıya dönüştürülecek ve literatüre de katkı sunacak” dedi.
Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen ise “Bu projemizi diğer projelerimizi önemsediğimiz gibi önemsiyoruz. Burada hem genç kardeşlerimize, mutfak bilgisi, kültürü ve sevgisini aşılama amacındayız, hem de bu vesile ile onlara kariyer seçimlerinde yardımcı olmayı arzuluyoruz. Bunu diğer liselerimizle ve başka projelerle de devam ettirebiliriz. Buna benzeyen projelerimizi, belki seyahat projeleriyle devam ettirebiliriz” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu ise “Kastamonu Üniversitesi’yle her bölümde olduğu gibi gastronomi alanında da bir işbirliği protokolü imzaladık ve bu proje kapsamında da 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin Yiyecek, İçecek Hizmetleri alanındaki 24 öğrencimiz bu eğitime katılacaklar. Bu eğitimin ilk etabına 24 öğrencimiz katılacak, 2’nci etabına da başarılı olan 10 öğrencimiz devam edecek. Burada amaç özellikle son zamanlarda mesleki eğitimdeki yapılan çalışmaların çok daha verimli hale gelmesi. Bu proje hakikaten üniversitemizle, müdürlüğümüz arasında çok kapsamlı bir şekilde yürütülecek. Öğrencilerimiz üniversiteye adım atarak hem üniversitenin mutfağında, hem üniversitenin içinde üniversitenin havasını teneffüs edecekler. Bu yönüyle de öğrencilerimize motivasyon sağlayacak. İnşallah bu öğrencilerimizin tamamı da üniversitemizin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nü kazanacaklar” ifadelerini kullandı.
Cengiz MUHZİROĞLU