- Kastamonu Üniversitesi Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün (OTTİ) çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ömer Küçük, orman endüstrisi alanında “mobilya, eğitim, tasarım, ürün geliştirme proje” çerçevesinde faaliyete geçmeye hazırlanan tesislerde sektör çalışanlarına nitelikli iş gücü eğitimleri vermeye hazırlandıklarını söyledi.
- Dr. Küçük, ayrıca, devam eden patent çalışmaları ve tabiat turizmi faaliyetleri hakkında da bilgilendirmelerde bulundu.
Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında ihtisas üniversitesi olan Kastamonu Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Küçük, koordinatörü olduğu Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün (OTTİ) çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Ormancılık ve tabiat turizm sektörünün ekonomiye kazandırılmasında bölgesel kalkınma adına koordinatörlük adına bazı projeler yürüttüklerini söyleyen Prof.Dr.Ömer Küçük, “2021 yılı içerisinde koordinatörlüğümüz 10 milyon lira destek aldı. Ağırlıklı olarak ormancılık ve orman endüstrisi alanında destek aldık. Orman endüstrisi alanında şu anda Mobilya Eğitim Tasarım Ürün Geliştirme Projemiz faaliyete geçmekte. Bu bağlamda Teknokent’in hemen yanında bu çalışmaları yapacağımız 1100 metrekarelik bir tesisimiz mevcut. Burada ihracat yapan iki büyük fabrikanın yanında gerek Kastamonu merkezde gerekse ilçelerde faaliyet gösteren, bu noktadaki sektör çalışanlarına nitelikli iş gücü eğitimlerini vermek istiyoruz. Araştırma geliştirme faaliyetleri noktasında katma değerli ürün, tasarım geliştirme ve patent alma noktasında çalışmalarımız sürüyor. Çalışmalar noktasında patent başvurularımızı da Teknoloji Transfer Ofisi üzerinden gerçekleştirdik” dedi.
“ÜLKEDE ÜRETİLEN DEFNENİN 4’TE 3’ÜNÜ ÜRETECEĞİZ”
Cide bölgemizde başlatılan defne üretim çalışmalarına da değinen Ömer Küçük, “Bölgenin önemli bir ekonomik kaynağı olan defne üretimi için de çalışmalarımız devam ediyor. Cide’de Rektörümüz ile Orman Genel Müdürümüzün imzaladığı protokol çerçevesinde çok süratli adımlar atıyoruz. Defne üretimi için 850 hektarlık saha 2 bin 700 hektara çıktı. Bu da Türkiye’de üretilen defnenin sadece 4’te 3’ünün bu bölgede üretileceği anlamına geliyor. Biz AR-GE ve bölge halkının eğitim çalışmalarını, bölgedeki rehabilitasyon çalışmalarını da Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte yürütüyoruz. İlk ürün 2023 yılında alınacak” dedi.
TIBBİ AROMATİK BİTKİLER
Tıbbi Aromatik Bitkiler de var olan kaynağı ekonomiye kazandırma adına da çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Prof.Dr. Ömer Küçük, “Orman Fakültemizde görevli çok değerli bir hocamızın katkılarıyla Tıbbi Aromatik Bitkiler için de bölgeye uygun kekik, adaçayı, nane, ekinezyanın yetiştirilmesinde iki farklı hedef gruba 100’ün üzerinde ciddi eğitimler verdik. Bu eğitimler neticesinde 4 vatandaşımız tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine bir bahçe oluşturmak için girişimde bulundu. Bu bizim için son derece önemli. Var olan bir kaynağın ekonomiye katma değerli ürün olarak kazandırılması için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
YAYLA TURİZMİ ATAĞI
Kastamonu’nun tarım ve ormancılığın yanı sıra bir turizm şehri olduğunu da söyleyen Prof.Dr.Küçük, “Turizm Fakültesi bünyemizde mağaralar, şelaleler, kanyonlar gibi tabiat turizmi potansiyeli yüksek olan yerler şu anda planlandı, projelendirildi ve rota çalışmaları sürüyor. Turizm Bakanlığı bünyesinde Batı Karadeniz bölgesinde olmayan Yayla Turizmi’ni Kastamonu’ya kazandırmak istiyoruz. Alt yapı anlamında ciddi çalışma yürütülüyor. Yine Tabiat Turizmi rehberliği noktasında da Mesleki Yeterlilik Kurumu ile beraber bu sertifikayı verecek tek yetkili kurum olma yolunda ilerliyoruz” dedi.
PATENT ÇALIŞMALARI
Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen kaynakların yanında TÜBİTAK üzerinden de projeler ürettiklerini söyleyen Prof.Dr.Ömer Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Antibakteriyel ahşap üretimi noktasında patent çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye’de şu aşamada üretilen böyle bir ürün yok. Ancak çok yakında bunun da müjdesini vereceğiz. Sadece yerel olarak değil bölgesel noktada da çalışmalarımız sürüyor. Sanayi Bakanlığı’ndan takip edilen patentlerimiz ve endüstriyel tasarımlarımız var. Şu anda 1 uluslararası patentimizin süreci devam ediyor; 3 endüstriyel tasarım sürecimiz var; 1 faydalı model; 2 ulusal patentin süreci devam ediyor; 5 patent için de başvuru süreci devam ediyor. Bölgesel kalkınmada bölge dinamiklerini öne çıkaran çalışmalarda mutlaka girişimcileri ekonomiye dönüştürecek yatırım yapmaya çağırıyoruz. Bu anlamda üniversite bünyesinde 4 adet ihtisaslaşmaya yönelik şirketimiz mevcut. Bu önemli bir başarı.”
Nitelikli iş gücü eğitimleri düzenlediklerine de dikkat çeken Ömer Küçük, açıklamasında son olarak, “29 eğitim gerçekleştirdik, 5 binin üzerinde kişiyi eğittik ve nitelikli hale getirdik. Bunlar kolay eğitimler değildi. Pandemi sürecinde zor şartlar altında yapılan eğitimlerdi. Yine Batı Karadeniz bölgesinde ilk ve tek akredite edilen laboratuara sahibiz. Merkezi Araştırma Laboratuarımız bal analizinde Batı Karadeniz’de akredite olan tek laboratuvardır” ifadelerinde bulundu.