“Yoğun bakımdaki 43 hastanın büyük çoğunluğu aşısızlar”
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KEAH), Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Zahide Doğanay, yoğun bakımda tedavi gören Covid-19 hastalarının büyük çoğunluğunun aşısız olduğunu söyledi ve aşılanmanın önemine dikkat çekti.
Doğanay, “An itibarı ile hastanemizde43 Covid-19 yoğun bakım hastası takip ve tedavi edilmektedir. Şu anda hastalarımızın büyük çoğunluğu 30-50 yaş aralığındadır ve bu hastalarımızın çoğunluğu aşısız yada tek doz aşı olan hastalardır. Bu hem bizi, hem ailelerini çok üzüyor. Sadece kendimiz için değil, çevremiz için ve diğer insanlar için aşı olmalıyız” dedi.
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KEAH), Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Zahide Doğanay, yoğun bakımda tedavi gören Covid-19 hastalarının büyük çoğunluğunun aşısız olduğunu söyledi ve aşılanmanın önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Zahide Doğanay, halkı aşı olmaya çağırırken şu bilgilendirmede bulundu:
“Son iki yıldır dünyayı saran Covid -19 hastalığı hepimizin bilinen normallerini değiştirmiştir. Tüm dünya bu hastalık ile büyük bir özveri ile savaşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, ‘Eylül ayının son haftasında 3,3 milyondan fazla yeni vaka ve 55 binden fazla yeni ölüm rapor edilmiş olup hem vakalar hem de ölümler için, önceki haftaya göre yüzde 10’luk düşüşler yaşanmıştır’ şeklinde bir açıklamada bulundu. Bu durum bizlere bu hastalığın halen hayatımızda olduğunu göstermektedir.
Aşı çalışmaları tüm dünyada ve ülkemizde büyük bir hız kazanmıştır. Birden fazla COVID-19 aşısı, klinik çalışmalardan elde edilen aşı etkinliği sonuçlarına dayalı olarak Dünya Sağlık Örgütü’nden Acil Kullanım İzni almıştır. Aşı etkinliği çalışmaları ümit vericidir. Sağlık Bakanlığıda her yaş grubuna aşı imkanını sunmuşken, halkımızın bunu mutlaka hızla değerlendirmesini istiyoruz. Salgından korunmada aşılama son derece önemlidir.
Tam aşılamadan 7-14 gün sonra aşı etkinliğinin geliştiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Bazı bilimsel çalışmalar bazı aşıların etkinliğinin aşılamadan 12 ay sonra zirve yaptığını bizlere bildirirken bazı araştırmalarda ise aşılamadan sonraki 3 aydan itibaren etkinlikte azalma başladığını bildirmektedir. Yani aşı olsak bile maske-mesafe ve hijyene yinede özen göstermeliyiz.
An itibarı ile Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ de 43 Covid-19 Yoğun bakım hastası takip ve tedavi edilmektedir.
Haziran ayından itibaren vaka sayısının çok fazla arttığını görüyoruz. Geçen yıl ağırlıklı olarak 65 yaş ve üzeri hastaları yoğun bakıma kabul ediyorduk. Bu yıl bu yaş grubu hasta sayımız geçen yıla oranla daha az, aşılanmanın büyük faydasını gördüğümüzü düşünüyoruz. Yoğun bakımda aşılı olan yaşlı hastalarımız da oluyor, ama bunların çoğu ileri yaş hastalar ve çoğunlukla ek hastalığı olan hastalar oluyor. Yani aşı aslında yaşlıları da ciddi anlamda koruyor, ama ek hastalık eklendikçe yoğun bakım ihtiyacı bu hastalarda da artıyor.
Şu anda hastalarımızın büyük çoğunluğu 30-50 yaş aralığındadır ve bu hastalarımızın çoğunluğu aşısız yada tek doz aşı olan hastalardır. Bu hem bizi, hem ailelerini çok üzüyor. Bu nedenle yıllardır yoğun bakıma emek vermiş bir hekim olarak açıklama yapma gereği duydum.
Sadece kendimiz için değil, çevremiz için ve diğer insanlar için aşı olmalıyız.
Aşı tabii ki hastalığın oluşmasını yüzde yüz engellemiyor, ancak yoğun bakıma yatışları, hastaneye yatışları ve ölümleri çok büyük oranda düşürüyor. Şu anda yoğun bakımda yatan hastalarımızın büyük çoğunluğundan fazlası aşısız hastalardan oluşmaktadır.Covid aşısız olup yoğun bakıma kabul ettiğimiz hastalarımız aşı olmadıkları için çok üzgünler ve pişmanlar. Aşısız olan hastalarımız pişmanlıklarını dile getiren hastalarımız, ‘Buradan çıktıktan sonra, en erken ne zaman aşı olabilirim? Bilemedim, maalesef aşı olmadım. Korananın bu kadar kötü olduğunu bilseydim kesinlikle aşı olurdum. Beni yoğun bakıma almadan önce son bir kez ailemi görebilir miyim?Lütfen benim nefes almamı sağlayın nefes alamıyorum?’ diyorlar.
İl Sağlık Müdürlüğümüz ve KEAH yönetimi resmi yazışmalarında kullandığı posta pulları üzerinde aşının önemi vurgulanıyor. Bu düşünceler ikliminde ben kendi adıma emek veren sağlıkçılara çok teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum. Değerli halkımızı aşı olmaya davet ediyorum. Toplu alanlarda kendilerini korumalarını eve geldiklerinde gerekli hijyenlerini sağlamadan aile bireyleri arasına katılmamaları, sosyal alanlarda uzun vakit geçirmemelerini ve tedbiri elden bırakmamalarını halkımıza ısrarla öneriyorum.”