Parkinson hastalığı özellikle 65 yaş üstü bireyleri etkileyen, beyinde hareketlerden sorumlu olan bazı hücrelerin hasara uğraması ile ortaya çıkan nörolojik bir bozukluktur. Hücrelerde meydana gelen hasar sonucunda beyinde dopamin salgısı azalır, hareket işlevleri etkilenir ve Parkinson hastalığı ortaya çıkar. Parkinson hastalığı, sinsi başlangıçlı bir hastalık olarak bilinir. Alzheimer hastalığından sonra ikinci olarak en yaygın görülen nörolojik rahatsızlıktır.
Parkinson Hastalığına Neden Olan Faktörler Nelerdir?
- Genetik
- Fiziksel travma
- Çevresel toksinler
- İlaçlar
- Bazı hastalıklar (tümör vb.)
- Beslenme yetersizlikleri
- Sürekli stres halinde olmak
- Enzim eksiklikleri
- Mitokondriyal yetmezlikler
Parkinson Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
- Yürüyüş bozuklukları
- Titreme
- Hareketlerde yavaşlama
- Kasların sertleşmesi
- Yutma güçlüğü
- Kabızlık
- Dikkat eksikliği
- Karar verme yetisinde azalma
- Anksiyete, panik ataklar
- Hafıza kaybı
- Duygusuz/donuk bakışlar
- Uyku bozuklukları
- Aşırı terleme
- Uykuda periyodik kol ve bacak hareketleri
Parkinson Hastalığında Beslenme Önerileri
- Parkinson ilaçları gündüz alınır. İlaçların etkisini bozmamak için gündüz öğünlerinde protein içeriği düşük, akşam öğünlerinde protein içeriği yüksek olmalıdır. Bu dengeyi sağlamak için mutlaka bir diyetisyen kontolünde beslenme programı hazırlanmalıdır.
- Düzenli ve dengeli bir beslenme sağlanmalıdır.
- 3 ana ve 3 ara öğün planlanmalıdır.
- Öğünler arası 2-3 saat olmalıdır.
- Aşırı yemek yerine az az ve sık sık beslenilmelidir.
- Kan şekeri dengede tutulmalıdır. Aksi halde titreme, terleme, huzursuzluk gibi belirtiler artabilir. Bunun için şeker, nişasta, beyaz un, pirinç, patates yerine çavdar, tam buğday, bulgur tercih edilmelidir.
- Kabızlığa karşı günde 2 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve tüketilmelidir. Ek olarak haftada 3-4 kez kurubaklagil tüketilebilir.
- Yine kabızlığa karşı günde ortalama 2 litre su tüketilmelidir.
- Sebze ve meyveler iyice yıkanıp tüketilmelidir.
- Kahve, çay gibi kafeinden zengin ve sinir sistemini aşırı uyarıcı ürünlerden kaçınılmalıdır.
- Omega 3 tüketimine özen gösterilmelidir. Bunun için haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir.
- Homosistein yükseldiğinde, hücrelerde toksik etki yaratır. Homosistein dengesini sağlayabilmek için folik asit, B6 vitamini, B12 vitamini ve çinko tüketimine önem verilmelidir.
- Magnezyum, doğal bir rahatlatıcıdır. Yetersizliğinde titreme ve kas spazmı, kabızlık, sinirlilik ve depresyona rastlanır. Bu nedenle magnezyum tüketimi sağlanmalıdır.
- D vitamini de nörolojik aktiviteyi artıran bir vitamindir ve karşılanması gereklidir.
- Yeşil bakla, Parkinson ilaçlarındaki etken madde olan dopamini içermektedir. İlaç kullanan hastalar bakla tükettiğinde dopamin fazla gelir ve zehirlenme benzeri bulgu yaratır. Bu nedenle ilaç kullananlar bakla tüketmemelidir.
Bu bilgilerle Parkinson hastalığı tamamen ortadan kaldırılamaz ancak belirtileri hafifletilir. Bahsettiğim vitamin ve minerallerle ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz önceki yazılarımı okuyabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU