Ebeveynlerin bebekleri için 6. aydan sonra ek besin dönemine geçerken yumuşak, rahat tüketilebilen besinleri seçmesi oldukça normaldir. Ancak bu besinlerin masum besinler olması çok önemlidir.
Bal, yapısı gereği yumuşak, tatlı ve yutulması kolay bir besin olmasına karşın 0-1 yaş aralığındaki bebekler için gözüktüğü kadar masum değildir.
Botulizm, ClostridiumBotulinum bakterisinin ürettiği, sinir sistemine saldıran bir toksinin neden olduğu hastalık türüdür. Bebek botulizmi 1 yaşından küçük bebekleri etkilemektedir. Bu yaş grubunda görülmesinin sebebi, bebeklerde sindirim ve bağışıklık sisteminin yeterince gelişmiş olmayışıdır.
Arılar, rüzgar ve tozlarla çiçeklere doğal olarak bulaşan C. Botulinum sporlarını kovanlarına taşırlar. Bu da doğal olarak bala geçer.
Bebek Botulizmi Belirtileri Nelerdir?
- Kabızlık
- Başını kontrol edememe
- Kaslarda zayıflama
- Azalmış hareket
- Sürekli uyku hali
- Solunum güçlüğü
- Huzursuzluk
- Beslenme güçlüğü
- Zayıflık
Bebek Botulizmi genellikle ilk olarak 12-36 saat içinde, kabızlık belirtisi ile gözlenmeye başlar. Bazı bebeklerde belirtiler daha geç gözlenebilir. Süreç ilerledikçe diğer belirtiler de ortaya çıkmaya başlar.
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne (2012/58) göre bal ve bal içeren besinlerin etiketinde “ 1yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemelidir” uyarısı bulunmaktadır. Bu nedenle 1 yaşın altındaki bebeklere bal verilmemesi konusunda ebeveynler mutlaka eğitilmelidir.
1 yaşından sonra ek besin sürecine baldahil edilebilir ancak bu süreçte belirli kurallar vardır. Ebeveynler bu kuralları bir beslenme uzmanı ile görüşüp uygulamaya koymalıdır. Detaylı bilgi almak için [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU