Bu yıl geçen yılın yarısı kadar pancar işleyebilecek olan fabrikanın 59. Kampanya döneminde konuşan Müdür İrfan Kantürk, 400 milyon TL’lik katma değer ile Kastamonu’ya ve ülkemize ekonomik katkı sağladığını belirttiği fabrikanın bu yıl 289 bin ton pancar işleyerek, 36 bin ton kristal şeker, 12 bin ton melas, 70 bin ton yaş pancar posası üreteceğini açıkladı.
Şeker-İş Temsilcisi Ali Çufadaroğlu’nun, özelleştirme kapsamından çıkarılmasından ve taban fiyattan dolayı teşekkür ettiği Cumhurbaşkanı’ndan tatlandırıcı kotaları için ciddi denetim isteğinde bulunduğu törene katılan TÜRKŞEKER Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Sezer sektörde daha da güçlenme mesajı verdi.
AK Parti Milletvekili Metin Çelik, iktidarları döneminde pancar üretiminin arttığına dikkat çekti ve bunun sulama yatırımlarına verdikleri önemden kaynaklandığını belirtti; Vali Avni Çakır ise şeker pancarının ekonomik getirisinin yanı sıra yüzlerce sektörünhareket kazanmasını sağlayan stratejikbir ürün olduğunu söyledi.
Kastamonu Şeker Fabrikası’nda 59’ncu kampanya dönemi dün başladı.
Geçtiğimiz kampanya döneminde 401 bin ton pancar işleyerek 19 yılın rekorunu kıran Şeker Fabrikası’nda bu yıl büyük bir düşüş yaşanacak. 51 bin tonu Ankara Şeker Fabrikası’ndan gelecek olmak üzere toplamda 289 bin ton pancar alımı yapacak olan fabrikada kampanyanın 78 gün sürmesi planlanıyor.
Pancar alım törenine Vali Avni Çakır, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt, TÜRKŞEKER Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Sezer, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Akif Güzel, STK Başkanları, davetliler ve fabrika çalışanları katıldı.
İRFAN KANTÜRK
Törenin açılış konuşması yapan Şeker Fabrikası Müdürü İrfan Kantürk, “Tüm dünyada devam eden ve ülkemizde yaklaşık 2 senedir devam eden koronavirüs salgını nedeniyle bu sene de kendi içimizde siz kıymetli misafirlerimizin katılımıyla sade bir açılış ile kampanyamızı başlatıyoruz. Rahmetli Başbakan Adnan Menderes’in temelini attığı ve 1963 yılında ilk üretimini yaparak Kastamonulu çiftçinin yetiştirdiği pancardan şeker üreten, yan ürün olarak küspe, melas üreten Kastamonu Şeker Fabrikası, yarattığı 400 milyon TL’lik katma değer ile Kastamonu’ya ve ülkemize ekonomik katkı sağlamaktadır. Çiftçimizin yoğun emek sarf ederek bakıp büyüttüğü şeker pancarının bu sene de hasat zamanı geldi. Çiftçimizin yetiştirdiği pancar, işçimizin ellerinde şekere dönüşerek soframızı tatlandıracak” dedi.
TÜRKŞEKER’in tarihçesine değinerek sözlerine devam eden Kantürk, “Türkiye’de temelleri 1926 yılında Nuri Şeker tarafından atılan ‘Şeker Sanayi’ bugün TÜRKŞEKER’in öncülüğünde ülkemizin şeker ihtiyacını temin etmek için faaliyetlerine devam etmektedirler. Şeker sanayi Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar Türk tarımına rehberlik eden teknik ziraatın gerekliliklerini öğreten sanayileşmede önemli roller üstlenen bir sektör durumundadır. TÜRKŞEKER, ülkemizin şeker gereksiniminin sağlanması yanında tarımı ve çiftçiyi kalkındırma konusunda da öncü olmuştur. Şeker pancarı tarımı yarattığı katma değerle ülkeyi ve çiftçiyi zenginleştiren Orta Anadolu şartlarında alternatifi olmayan kırsal kesimin sosyo-ekonomik durumunu iyileştiren bir sanayi bitkisidir. Şeker pancarı tarımı ve fabrikasyonun bir yan ürünü olan yaş pancar posası da hayvan yemi olarak kullanılmakta ve bölge hayvancılığının gelişimine büyük katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
Fabrikaları hakkında da bilgi veren Kantürk, “Fabrikamız 4 Ziraat Bölge Şefliği (Merkez, Devrekani, Taşköprü ve Çankırı) ile Kastamonu pancar çiftçisine hizmet vermektedir. Geçen yıl Ankara ve Çarşamba’dan gelen pancarlarla beraber Kastamonu Şeker Fabrikası olarak toplam 401 ton pancar işlenerek son 19 yılın rekoru kırılmıştır. Geçtiğimiz yıl Kastamonu Şeker Fabrikası olarak fabrikamıza bağlı 4 Ziraat Bölge Şefliğimizde 128 köyde, 2 bin 266 çiftçimiz ile 53 bin 540 dekarda pancar ekimi yapılmış ve 276 bin ton bedeli ödenen pancar teslim alınarak, pancar bedeli olarak üreticilerimize 105 milyon TL ödeme gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.
Kantürk, bu yılki kampanya dönemiyle ilgili ise şunları söyledi:
“Kastamonu Şeker Fabrikası olarak bu sene 4 Ziraat Bölge Şefliğimizde 103 köyde, bin 921 çiftçimiz ile 46 bin 420 dekar alanda pancar ekimi yapılmıştır. Bu ekimden tahmini olarak 238 bin ton bedeli ödenen pancar tesellüm edilecektir. Ayrıca bu sene Ankara Şeker Fabrikası’ndan 51 bin ton bedeli ödenen pancar gelecektir. 289 bin ton pancar işlenerek, 36 bin ton kristal şeker, 12 bin ton melas, 70 bin ton yaş pancar posası üretimi gerçekleştirilecektir. 2021/2022 döneminde bugüne kadar çiftçilerimize pancar bedeline karşılık ayni ve nakdi avans olarak 23 milyon TL ödeme yapılmıştır. Kampanya döneminin 78 gün sürmesi planlanmaktadır.”
ALİ ÇUFADAROĞLU
Şeker-İş Sendikası İl Temsilcisi Ali Çufadaroğlu ise Şeker Fabrikası’nın Özelleştirme İdaresi’nden alınarak Varlık Fonu’na devredildiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“Yıllardan beri özelleşmemesi için verdiğimiz mücadelenin ardından bu yıl mutlu ve huzurlu bir kampanya açıyoruz. Çünkü şeker fabrikaları Özelleştirme İdaresi’nden çıkarılıp, Varlık Fonu’na devredildi. Bunun için başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bir an evvel şeker sanayimizin Sanayi Bakanlığı’na devredilmesini siyasilerimizden rica ediyorum. Ayrıca bu yıl pancar taban fiyatının 420 lira olarak belirlenmesinden dolayı da yine Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, siyasilerimize teşekkür ediyorum. Bölgemiz için diğer tarım ürünlerine bakarak iyi bir rakam. Bundan dolayı inşallah seneye Kastamonu’da pancarımızın 350 bin ton civarına çıkacağını bekliyor ve umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı’ndan, hükümetten ve siyasilerden hayati önem arz eden ricası olduğunu söyleyen Çufadaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şeker Fabrikalarının geleceği, ülkemizin sağlıklı nesiller yetiştirebilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızdan yüzde 2,5’a kadar düşürdüğü tatlandırıcı kotalarının denetiminin bunu üreten fabrikalarda ciddi anlamda yaptırılmasını rica ediyoruz. Çünkü şeker fabrikalarımız şekerini satamıyor. Bunun bir tek sebebi var, o da pancar şekeri yerine tatlandırıcı kullanılmasıdır. Bu tatlandırıcılar ucuz. Fakat ülkemizdeki obezite ve kanser hastalığının artışına lütfen iyi bakalım. Hepimizin yakın çevresinde mutlaka bu hastalıklar var. Fabrikamızda yetişmiş eleman sıkıntısı had safhada. Birde Sayın Çalışma Bakanımızın bizzat söylediği ‘Nasıl bir geçici işçilikse 30 yıldır hiç geçmiyor’ dediği, her biri usta ayarında, işi bilen ve gerçekten hakkı olan kadrolarının, bu geçici işçilerimize acilen verilmesini rica ediyorum. Geçen sene yeni işe başlayan gençlerimiz ve kısımlarımızda nadir kalan ustalarımız ile bu kampanyamızı yapacağız”
CENGİZ SEZER
Kampanya açılış törenine katılan TÜRKŞEKER Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Sezer, TÜRKŞEKER’inpandemi dönemini başarılı bir şekilde yönettiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Pandemi zirve yaptığı dönemde kamu hastaneleri başta olmak üzere, küçük ve orta ölçekli dezenfektan sektörünü katkılar sağlamıştır. 2020 yılında şirketimiz tarafından 31 ilde bin 405 köyde 124 bin 279 hektar alanda, 38 bin 238 pancar çiftçisiyle 8 milyon 582 bin 38 ton şeker pancarı üretilmiştir. Ülkemizde üretilen toplam 23 milyon ton şeker pancar üretiminin yüzde 37’si TÜRKŞEKER tarafından üretilmiştir. Ortalama 140 gün süren 2020/2021 kampanyasında 8 milyon 165 bin ton pancar işlenerek bir milyon 73 bin ton şeker üretilmiş, yan ürün olarak 381 bin 800 ton melas ile 2 milyon 491 bin 894 ton pancar posası üretilmiştir. TÜRKŞEKER 138 bin ton ihraç amaçlı şeker üreterek, 7 yıl sonra ilk ihracat bağlantısını gerçekleştirmiş ve toplam 57 milyon dolar elde edilerek, ülke ekonomisine katkı sağlanmıştır. Kastamonu Şeker Fabrikası’nda ise 128 yerleşim biriminde 2 bin 266 üretici tarafından 53 bin 540 dekarda pancar ekimi yapılmış, pancar üretimi 276 bin 217 ton olarak gerçekleşmiştir. 2020/2021 kampanya döneminde fabrikada 254 bin ton pancar işlenerek, 50 bin 750 ton şeker, 19 bin 850 ton melas, 101 bin 541 ton yaş pancar posası üretilmiştir. Bugün ilk pancar aldığımız fabrikada 2021/2022 üretim döneminde 290 bin ton pancar işlenecek, 38 bin ton şeker, 12 bin 500 melas ve 69 bin 750 ton yaş pancar posası elde edilmesi beklenilmektedir. Kastamonu Şeker Fabrikamızda sürdürmekte olduğumuz tüm faaliyetler bölge ekonomisine 2021 yılında yaklaşık 291 milyon TL ekonomik katkı sağlayacaktır. 2000 yılından beri özelleştirme kapsamında bulunan TÜRKŞEKER 29 Cumhurbaşkanı kararıyla özelleştirme kapsamında çıkartılarak, Türkiye Varlık Fonu’na devredilmiştir. Şirket tarihindeki bu önemli gelişme TÜRKŞEKER’e verilen yeni bir fırsat olarak görülmekte olup, finansman, yatırım ve personel gibi konularda önemli gelişmeler beklenmektedir. Hedefimiz TÜRKŞEKER markasıyla gücümüz ve en büyük paydaşımız olan çiftçilerimizle birlikte şirketimizin sektördeki konumunu daha da güçlendirmektir. Bu hedefimizi hayata geçirirken, ülke ekonomisine ve bölgesel gelişime önemli katkıda bulunmak önceliğimizdir”
MEHMET YURT
Törende selamla konuşması gerçekleştiren Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt da “Şeker pancarı özellikle Orta Anadolu’da kırsal kesimin ekonomik durumunu iyileştiren bir sanayi bitkisidir. Ülkeye ve çiftçiye katkı sağlayan şeker pancarı yaş posası da hayvan yemi olarak kullanılmakta ve hayvancılığın gelişimine katkı sunmaktadır. Çiftçimiz açısından büyük önem taşıyan şeker pancarımız inşallah her geçen yıl daha da değerlenecektir” dedi.
METİN ÇELİK
AK Parti Milletvekili Metin Çelik ise 2002’den günümüze kadar geçen sürece değinerek şunları ifade etti:
“Muhalefet bazı şeyleri çok anlatıyor, doğruları ise söylemiyor. Bu doğruları da anlatmak da elbette bizim vazifemiz. 2002 yılında Türkiye’deki şeker pancarı üretimi toplam 16 milyon 500 bin tondu. Şu anda geldiğimiz noktada Türkiye’deki şeker pancarı üretimi geçen yıl itibariyle 23 milyon tona ulaşmış durumda. Şeker pancarında yaklaşık yüzde 40 civarında üretim artışı söz konusu. 2002 yılında Türkiye’deki şeker üretimi 1,6 milyon tondu. Geçen yıl Türkiye’deki şeker üretimi yüzde94 artarak 3,1 milyona ulaşmış ve tüm zamanların şeker ile pancar üretim rekoru kırıldı. Bizim 2002 yılında dekar başına elde ettiğimiz üretim miktarı 3,5 ton, şu anda dekar başına ortalama üretimimiz yaklaşık yüzde 100 artarak 6,8 tona ulaşmış durumda. Bunu nasıl sağladık? Elbette tarım arazilerimizi sulamaya açarak. Tarım arazilerimizi sulamaya açtık, açmaya devam ediyoruz. Sadece Devrekani’de Kulaksızlar Havzası’nda 50 bin dönüm araziyi kapalı devre sulamaya açtık. Yaklaşık 3 yıl içerisinde oradaki pancar üretimimiz yaklaşık 4 kat arttı. Yani geçen yıl ulaştığımız üretim miktarları da durup dururken olmadı. Peki duruyor muyuz? Asla durmayacağız. AK Parti ne dedi, ‘Durmak yok yola devam’ dedi. Cumhurbaşkanımız nasıl ifade ettiyse o şekilde yürümeye, koşmaya devam edeceğiz. Obrucak Barajımızda hızla çalışmalara devam ediyoruz. Kırık Barajımızda da hızla çalışmalara devam ediyoruz. Göletlerimizin programlarına devam ediyoruz. Sadece Obrucak ve Kırık Barajlarımızı tamamladığımızda Kastamonu’daki kapalı devre sulama sistemine açacağımız arazi miktarı 210 bin dönümdür. Dolayısıyla bizim en çok önem verdiğimiz konulardan bir tanesi sulamaya yönelik yaptığımız adımlardır. Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla DSİ bütçesi 2 buçuk katına çıkarılmıştır. Gelecek yıllarda daha fazla artışlar bekliyoruz ve daha hızlı üretimdeki artışı bu şekilde arttırmış olacağız.”
Yüzde 25 artışın verildiği şeker pancarı fiyatlarına da değinen Milletvekili Çelik, “Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladılar. Şeker pancarı alım taban fiyatında yaklaşık yüzde 25 artış verildi. 336 TL idi taban fiyat bu sene 420 TL. İnşallah daha yüksek pancar fiyatı ilimizde ve ülkede oluşacak. Bunu daha önceki yıllarda da zaten görmüştük. 2002 yılında biz Türkiye’de 1,6 milyon şeker üretirken, nişasta bazlı şeker kotası 460 bin tondu. Yani yüzde 20-25 seviyelerinde nişasta bazlı şeker kotası vardı. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlarıyla birlikte nişasta bazlı şeker kotası yüzde 2,5’a düştü, toplam üretim olan 3,1 milyon üretiminde içerisinde bu rakam 67 bin tona tekabül ediyor. Yani 2002’ye göre üretimde yüzde 100 artış ve yaklaşık 6-7 kat nişasta kotasında düşüş sağladık. Bu yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla, hükümetimizin kararıyla TÜRKŞEKER özelleştirmeden çıkarıldı ve Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. İnşallah daha da büyüyeceğiz. 2018 yılında seçim öncesi yalanlarla bir dizayn çalışmasına girişti, muhalefet. Dediler ki; ‘Şeker Fabrikaları kapatılıyor.’ Bir tane kapatılan şeker fabrikası göstersinler. Dedikleri hiçbir şey olmadı. İşçiler kapının önüne konulacak dediler, hiçbiri olmadı. Kastamonu Şeker Fabrikası’na o günden sonra 100’ün üzerinde kardeşimiz kadrolu işe başladı. Biz sorunları bir bir aşarak devam ediyoruz. Kastamonu Şeker Fabrikaları emin adımlarla yoluna devam edecek” diye konuştu.
AVNİ ÇAKIR
Vali Avni Çakır da “Bölgemiz son 90 yılın en yağışlı dönemini geçirdi. Bunun yansıması olarak çiftçimizin bir nebzede yüzü güldü, yağış anlamında. Bildiğiniz gibi Kastamonu ahşabın, ormanın başkenti. Bunun yanı sıra hayvancılık ve tarım ön planda. Ayrıca şeker pancarı da stratejik bir ürün. Doğal olarak ekonomik getirisinin yanı sıra yan paydaşlarıyla beraber yüzlerce sektörün hareket kazanmasını sağlayan bir ürün. Onun için canlı olması, üretim miktarlarının artırılması hem ülke ekonomisi açısından, hem çiftçilerimiz için önemli bir ürün” dedi.
Konuşmalarından ardından şeker pancarlarını ilk fabrikaya ulaştıran çiftçilere hediyeleri verildi. Kurban kesimi ve yapılan duanın ardından 2021/2022 yılı 59’uncu Dönem Şeker Pancar Alım Kampanyası’nın açılışı yapılarak, pancarların tartımına başlandı.