İnebolu Ankara İstiklâl Yolu’nun en derin izbırakan kahramanlarından biri şüphesiz Seydilerli Şerife Bacı’dır. 1921 yılı kış başında şehitlik şerbetini içen Şerife Bacı’yı saygıyla, rahmetle anıyoruz.
1951 yılında İstanbul’da kurulan İlim Yayma Cemiyetinin/Derneğinin Kastamonu Şubesi (1 Ağustos 1974 tarihinde kurulmuştur) bu önemli yıl dönümü dolayısıyla ortaokul ve lise öğrencileri arasında “İstiklâl Yolunda Şehit Şerife Bacı” konulu ödüllü bir şiir yazma yarışması açmış, gönderilen şiirlerin tamamını bir kitapta yayımlamıştır. Yaz tatilini ata toprağı Kastamonu’da geçirmekten büyük zevk alan Metin Boyacıoğlu dostumuzun 2 Eylül 2021 tarihinde göndermek lütfunda bulunduğu söz konusu kitabın künyesi şöyledir:
İstiklâl Yolunda Şehit Şerife Bacı Şiir Yarışması/Tüm Şiirler, Editör Selçuk Yazıcı, Kastamonu 2021, 138 s. İlim Yayma Cemiyeti Kastamonu Şubesi Kültür Hizmetleri: 001.
Kitabın başında İlim Yayma Cemiyeti Kastamonu Şube Başkanı Mehmet Uyanık’ın Ön Söz’ü (s.6-7) bulunmaktadır. Ön Söz’de cemiyetin/derneğin kuruluş amacı açıklanmaktadır. Kitabın sonunda yer alan “Editör” imzalı (Selçuk Yazıcı) “İstiklâl Yolundan Tarihe Notlar” başlıklı yazıda ise hem İnebolu-Ankara İstiklâl Yolu’yla ilgili bilinmesi gereken temel bilgilere yer verilmekte hem de yarışmanın amacı belirtilmektedir (s.134-138). Bu yazıdan şiir yarışmasıyla ilgili şu cümleleri okuyoruz:
“İstiklâl Yolu’nun önemini vurgulamak ve genç kuşaklarda tarih bilinci oluşturmak amacıyla Şehit Şerife anamızın doğumunun (şehadetinin daha doğrusu) 100. yılı münasebetiyle 2020 yılından itibaren İlim Yayma Cemiyeti Kastamonu Şubesi olarak İSTİKLÂL YOLU’NDA ŞEHİT ŞERİFE BACI temalı ortaokul ve liseler arası Ödüllü Şiir Yazma Yarışması tertip ettik. Amacımız, Millî Mücadele yıllarında çekilen çileyi, yoklukları, kısıtlı imkânları, bağımsızlık için yapılabilecek kahramanlıkları, yeri geldiğinde kadını ve erkeği ile cephede bir olabilmeyi, aç kalmanın soğukta donmanın, şehadet şerbeti içmenin ne olduğunu, gerekirse yeniden doğulabileceğini anlatmaktadır. Gerekirse imkânsızlıkları başarmaktır. Geçmişinden bihaber olanların geleceğe ışık tutamayacaklarını hatırlatmaktır.
60 yıl önce dinlediğim ve bugün itibariyle 100 yıl önce yaşanmış bu kahramanlık mücadelesi, ‘İstiklâl Yolu’nda Şehit Şerife Bacı Şiir Yazma Yarışması’nın yapılmasına vesile olmuştur. Yavrularımıza bu tarihi anlatıp aktarabilirsek, o günkü ruhu yaşatabilirsek ancak geleceğimizden emin olabiliriz.”
107 şiirin yer aldığı kitapta iki grupta derece alan öğrenciler ve şiirleri şunlardır:
I.Ortaokul Öğrencileri
Birinci: İstiklâl Yolunda (Uğur Can YANIKOĞLU: İnebolu Özlüce Ortaokulu)
İkinci: Öyle Bir Yürek ki! (Mehmet Emin YILDIZ: Cide Şehit Necmi Yıldırım Ortaokulu)
Üçüncü:İstiklâl Yolunda (Ömer Murat YEŞİLOĞLU:Darende Ortaokulu)
Mansiyon: 1921 Ayazı (Ceylin Bahar MUTAFOĞLU: Şehit Mehmet Yılmaz İmam Hatip Ortaokulu)
II.Lise Öğrencileri
Birinci: Kurtuluşu Aradım (Elif Simge KAŞ: Hüma Hatun Kız AİHL Proje Okulu)
İkinci: Kardelen Âdeta (Seval DOĞAN: Mustafa Kaya Anadolu Lisesi)
Üçüncü: Kutsal Emanetçi (Özlem KATIRCIOĞLU: Orhan Ş. Gökyay Güzel Sanatlar Lisesi)
Mansiyon: Mücadele Kadını: Şerife Bacı (Fatma Elif AKKAYA: Hüma Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi)
Yarışmaya hangi lise ve ortaokullardan öğrenci katılmış diye baktım. Listeyi çıkarınca memnuniyetimiz daha da arttı:
Ortaokullar: İnebolu Özlüce, Cide Şehit Necmi Yıldırım, Darende, Şehit Mehmet Yılmaz İmam Hatip, Seydiler M. Naim Karaman İmam Hatip, Şehit Şerife Bacı, Şehit Burak Kapucuoğlu, Vali Aydın Arslan, Kuzeykent, Azdavay İmam Hatip, İnebolu 9 Haziran, Şehit Bülent Gider, İnebolu M. Bülent Özyürük, Kurucaören, Daday İmam Hatip, Taşköprü Şehit İlker Narin İmam Hatip, Bozkurt, Tosya Namık Kemal, Taşköprü Atatürk Ortaokulları
Liseler: Hüma Hatun Kız AİHL Proje Okulu, Mustafa Kaya Anadolu, Orhan Şaik Gökyay Güzel Sanatlar, Göl Anadolu, Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi, 15 Temmuz Şehitler Anadolu, İnebolu Anadolu, İnebolu Mesleki ve Teknik Anadolu, Bozkurt Anadolu İmam Hatip, Abdurrahmanpaşa Anadolu, Şeyh Şabanı Velî Anadolu İmam Hatip, Kastamonu Fen, İnebolu Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu, Taşköprü Fen, Cide Birol Durası Anadolu, Taşköprü Anadolu, Daday Anadolu İmam Hatip, Tosya Mesleki ve Teknik Anadolu, Ağlı Çok Programlı Anadolu, Daday Şehit Ümit Demirci Çok Programlı Anadolu, Taşköprü Sevim Tokatlı Kız Anadolu İmam Hatip, 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu, İnebolu Prof.Dr. Fuat SezginAnadolu, İnebolu Şehit Arif Demirel Anadolu İmam Hatip, Azdavay Anadolu İmam Hatip, Prof.Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Liseleri…
Ödül alan şiirlerle diğer şiirlerden bir bölümünü bir Türkçe, edebiyat öğretmeni gözüyle okuduk. Her öğrenci önce Şerife Bacı’nın şehadet hikâyesini okumuş, İstiklâl Yolu hakkında bilgi edinmiş. Şiirler, beklenmeyecek kadar iyi. Çünkü, bu çocuklar şair değil. Yetenek kimde zamanla ortaya çıkacak. Karalamalarını Türkçe, edebiyat öğretmenlerinin tavsiyeleri doğrultusunda düzeltmeleri, geliştirmeleri son derece normal.
Bu tür kitaplarda, şiir yarışmasının şartnamesine, varsa ödülün tl karşılığına ve şiirleri değerlendiren Seçici Kurul üyelerinin adlarına da yer verilir. Gördüğümüz tek eksiklik bu. Kadı kızı misali…
İlim Yayma Cemiyeti Kastamonu Şubesi Yönetim Kurulunu ve yarışmaya katılan derece alan, almayan tüm öğrencilerimizi yürekten kutluyoruz…
NAİL TAN