Kastamonu ekonomisinin geçmiş yıllardaki en önemli gelir kaynaklarından kendir, ilimizde yeniden katma değerli bir ürün haline geliyor. Taşköprü OSB’de elyaf üretim tesisi kurulması için imzalar atıldı.
Kastamonu Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Kastamonu Şubesi’nin 2019 yılında fitilini ateşlediği, KASİAD Genel Merkezi’nin ise ısrarla takibini sürdürdüğü ‘Kendir’ konusunda girişimler sonuç verdi.
Vali Avni Çakır öncülüğünde Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal ve yatırımcı firma Anadolu Kenevir Endüstri A.Ş yetkilisi Dr. Ahmet Çetinsaya arasında işbirliği ve Taşköprü OSB’de yer tahsisi protokolü imzalandı.
İlk etapta 10 bin dönüm arazide ekilmesi planlanan 10 bin ton kendirden elyaf üretimi sağlanacak. 20 bin metrekare kapalı, 10 bin metrekare açık olmak üzere toplam 30 bin metrekare alanda faaliyet yürütecek tesis, elyaf üretiminin yanı sıra ikinci aşama olarak da iplik üretimi gerçekleştirecek.
Kastamonu Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Kastamonu Şubesi’nin 2019 yılında fitilini ateşlediği, KASİAD Genel Merkezi’nin ise ısrarla takibini sürdürdüğü Kendir konusundaki girişimler sonuç verdi. Taşköprü Organize Sanayi Bölgesi’nde elyaf üretim tesisi kurulması için ilk imzalar atıldı.
Kastamonu Valiliği binasında Vali Avni Çakır başkanlığında gerçekleşen imza törenine Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal, Belediye Başkanı Abdullah Çatal, Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ve Anadolu Kenevir Endüstri A.Ş. yetkilisi Ahmet Çetinsay’ın yanı sıra KASİAD Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Katar, Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, Devrekani Ziraat Odası Başkanı Orhan İshakbeyoğlu ve Taşköprü Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Betül Cebeci katıldı.
KASİAD Kastamonu Şubesi olarak Kendir’i 2019 yılından bu tarafa Kastamonu gündeminde tuttuklarını ve mutlu sona ulaşılmasından dolayı da mutlu olduklarını kaydeden KASİAD Kastamonu Şubesi Başkanı Ahmet Katar, “Türkiye’de kenevir üretim izni verilen 19 ilden biri de Kastamonu’dur. Taşköprü Jüt İpliği Fabrikası ve Taşköprü SekaKağıt Fabrikası’nın faaliyette olduğu yıllarda Kastamonu’da ciddi bir kenevir üretimi söz konusuydu. Özellikle Taşköprü havzasındaki çiftçiler kenevir üretiminde önemli bir tecrübeye sahiptir. Bu bakımdan KASİAD öncülüğünde bu tecrübenin harekete geçirilmesi için Kendir Zirvesi düzenlenmiş, yatırımcılar Kastamonu’ya davet edilmişti. Bu çalışmalar sonuç verdi ve Taşköprü Organize Sanayi Bölgesi’nde elyaf üretim tesisi kurulması için ilk somut adımlar atıldı” dedi.
30 BİN M2 ARAZİ TAHSİS EDİLDİ
İlk etapta 10 bin dönüm arazide ekilmesi planlanan 10 bin ton kenevirden elyaf üretimi sağlanacak. 20 bin m2 kapalı 10 bin m2 açık olmak üzere toplam 30 bin m2 alanda faaliyet yürütecek tesis elyaf üretiminin yanı sıra ikinci aşama olarak iplik üretimi de gerçekleştirecek.
TARIM SANAYİSİNİN GELİŞMESİ İÇİN ADIM ATILMIŞ OLDU
KASİAD tarafından iki yıldır gündemde tutulan Kenevir’in Kastamonu’da tekrar ön plana çıkarılması çalışmalarının meyvelerini almaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden KASİAD Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Katar, yatırımcı firma yetkilileri Ahmet Çetinsaya ve Uğur Gazanker’e teşekkür etti. Kastamonu’nun mevcut arazi potansiyeli ve iklim koşulları itibariyle önemli bir tarım şehri olduğuna değinen Katar, bu yatırımlarla beraber yıllar önce olduğu gibi ilimizde tarım sanayisinin de gelişmesi adına bir adım atılmış oldu dedi. Kenevirin üretimi itibariyle kolay üretilebilen bir tarımsal ürün olduğuna, çiftçinin sadece ekim alanı oluşturarak iki defa sulama yapacağına değinen Katar, yatırımcı firmanın çiftçinin tohumunu karşılayacağını, çiftçiye avans desteği sunacağını, hasadın da yine yatırımcı firma tarafından yapılacağını belirtti.
“BU TRENİ KAÇIRMAMALIYIZ”
Ahmet Katar, “Kenevir’den elde edilecek tarımsal gelir buğday ve pancarın iki katıdır. 1 dönüm kendirden 4 dönüm ormana eş kâğıt üretilmekte, 25 dönüm orman kadar ise oksijen üretilmektedir. Bir orman 30-40 yılda yetişirken, kenevir 4 ayda yetişmektedir. Ekolojik dengeyi ayakta tutan, binlerce yan sanayi ürünü elde edilebilen çevre dostu mucizevi bitkiye Kastamonu olarak sahip çıkmalıyız. Tarım hammaddesinin olmadığı yerde tarımsal sanayi gelişmez. Bu bakımdan ilk önce üretmeye başlayarak, tarım sanayisinin önünü açmalıyız. Cumhurbaşkanımızın 2018 yılındaki açıklamalarından sonra Kendir ile alakalı birçok il harekete geçti. Bu iller içinde Kastamonu’yu ön plana çıkarmamız lazım, bu treni kaçırmamalıyız. Kenevir’in başkenti Kastamonu olmalı” dedi.
BAŞKAN ÇATAL: “İLÇEMİZE CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK”
Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal ise “Taşköprü OSB’de 30 dönüme yapılacak olan elyaf üretim tesisi ile ilk etapta yıllık 10 bin ton kendirden elyaf üretilecek, 10 bin dönüm kendir ekimi yaptırılacak. Valimiz Avni Çakır’ın himayelerinde, Taşköprü Kaymakamımız Çağlar Partal ve Kastamonu Belediye Başkanımız Galip Vidinlioğlu, yatırımcı Dr. Ahmet Çetinsaya ve Uğur Gazanker’in katılımlarıyla Taşköprü OSB’de yer tahsisi protokolünü imzalamanın gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Taşköprü ilçemiz için büyük önem arz eden kendir bitkisinin yeniden ilçemizde ekilecek olması çiftçimize ve ilçemize ekonomik anlamda da ciddi katkı sağlayacak. Bu vesile ile bugün imzaları atılan projenin ilçemize ve üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Umuyorum Taşköprü ilçemiz geçmişte olduğu gibi bu proje ile yeniden kendirin başkenti olacaktır” dedi.