“Ankara’da yapılan ameliyatların hepsini yapacak güce sahibiz”
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Ergül, hızla geliştiklerini, çok çalışkan ve dinamik bir kadroya sahip bulunduklarını, Nisan ayından bu yana 20’nin üzerinde açık kalp ameliyatı, yılbaşından bu yana da 1400 anjiyo yaptıklarını belirtti, “Ankara’da yapılan ameliyatların hepsini yapacak güce sahibiz” dedi ve Kastamonululardan hastanelerine güvenmelerini istedi.
“Bir yıl sonra çok farklı şeyler konuşacağız”
“Çok iyi şeyler yapacağız. Bir yıl sonra çok farklı şeyler konuşacağız, bundan emin olabilirsiniz” diyen Başhekim Ergül, Tıp Fakültesi’ni Kastamonu’da doktor tutma anlamında da mutlaka faaliyete geçirmeleri gerektiğine işaret etti ve “Üniversite hastanesinde proje aşaması tamamlandı. 2023 sonu aktif hale getirmeyi hedefliyoruz, buradan en az 200 yatak ve 200 poliklinik odası daha kazanacağız” dedi.
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Ergül, Kastamonululara organ nakli hariç Ankara’da yapılan ameliyatların hepsini yapabilecek durumda olduklarının güvencesini verdi, kendilerine ve hastaneye güvenilmesini istedi.
Prof. Dr. Ergül, “Belki bana kızıyorlar ama biraz zaman versinler. Biz çok iyi şeyler yapacağımıza inanıyorum. Çok iyi bir kadromuz var, kadromuz gerçekten de çok kuvvetli. Çok çalışkan, genç ve dinamik bir kadroya sahibiz. Kastamonu’yu çok seviyorum ve bunun için buradayım. Bizim kapımız herkese açık. Bana güvensinler, benim nezdimde hastanemize güvensinler. Çok iyi şeyler yapacağız. Bir yıl sonra çok farklı şeyler konuşacağız, bundan emin olabilirsiniz” dedi.
TV366’nın canlı yayınında Emin Eğri’nin konuğu olan Başhekim Prof. Dr. Zafer Ergül, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki gelişmeleri değerlendirdiği programda, sağlık hizmetini ulaşma anlamında yürek ferahlatan ve umut veren açıklamalarda bulundu.
“Kastamonu insanı çok naif, değerli ve emektar” diyen Ergül, Tıp Fakültesi hastanesini hizmet açmak için çalıştıklarını, bunun önemli bir hedefleri olduğunu belirtti ve “Tıp Fakültesi Kastamonu’da 2007 yılında açılmış. Dışarıdaki üniversitelere bağlı çalıştığı için bir türlü aktif hale gelmemiş. 2015 yılında Kastamonu Tıp Fakültesi, Kastamonu Üniversitesi’ne devrolduktan sonra Rektörümüz çok uğraşıyor, emek veriyor ve afiliye uygulaması başlıyor. Ortak kullanım alanı uygulaması da 4 Haziran 2020’de başladı. Ben de burada göreve 17 Mart 2020’de başladım, yani pandeminin başladığı gün… Kastamonu’ya geldiğimde pandemi başlamıştı ve halen de pandemi ile uğraşıyoruz” dedi.
AÇIK KALP AMELİYATLARI
Başhekim Prof. Dr. Zafer Ergül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Göreve başladığımızda burada neler eksik bunun çalışmasına girdik. En basitinden bir Kalp Damar Cerrahisi Ünitesi var, ama hiçbir şekilde burada açık kalp ameliyatı yapılmamış. Sadece Ankara’dan gelen bir ekip tarafından 3-4 ameliyat yapılmış. Bunun böyle olmayacağını gördük. Bir öğretim üyesi arkadaşımızı buraya transfer ettik. Geldi ve üniversite kadrosunda, şimdi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Nisan ayından bu tarafa yapılan açık kalp ameliyatı sayısı 20’nin üzerindedir. By-pass ameliyatları da dahil. Biz Kalp Damar Cerrahisi Bölümü’nü Kalp Damar Cerrahi Merkezi’ne çevirdik. Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi şu anda bir Kalp Damar Cerrahi Merkezi’dir. Mart ayından itibaren bu da gerçekleşmiş oldu. Kardiyoloji ünitemizdeOcak ayından bu tarafa bin 400 anjiyo yapıldı. Bu az bir rakam değil, üstelik normal anjiyolarda değil; el üzerinden girilerek yapılıyor. Örneğin bir Göz Kliniği… Bu kliniğin öğretim elemanları var. Bu elemanlar buraya geldiler ve göz içi enjeksiyonlara başladılar. Bu hastaların hepsi en yakın Karabük’e gidiyordu. Bu hastaların tedavileri artık Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılıyor.”
“Ankara’da yapılan ameliyatların hepsini biz Kastamonu’da Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapacak güce sahibiz” diyen Başhekim, şöyle konuştu:
“Donanımlı bir yoğun bakım ünitemiz bulunuyor. Burada altyapı tamamen hazır. Kastamonu’da şu anda yapamayacağımız tek iş organ naklidir. İnşallah bir gün onu da gerçekleştireceğiz. ‘Bunu yapabilecek gücünüz var mı?’ diye sorabilirsiniz, ben şahsen bunların hepsini Ankara’da yaptım. Kastamonu’da Yara Bakım Merkezi kurduk. Çok değil daha 3 yıl önce Ankara’da bizler tarafından kurulmuştu. Buraya geldik ve yaptığımız ilk işlerden birisi de bu oldu. Yaşlı bir nüfusa sahibiz, çoğu diyabetik hasta…Bunlar tedavileri için Ankara ve İstanbul’a gidiyor. Bunun da önlemini aldık, ancak pandemiden dolayı biraz gecikti ancak bittiğinde bu hastalarımızın hepsini de burada tedavi edebilecek güce sahibiz.
“ONKOLOJİ ÜNİTESİNİ YATAKLI HALE GETİRDİK”
“Onkoloji Ünitesi kurduk. Ünite var, ancak ayaktan tedavi yapıyordu.Biz bunu yataklı hale getirdik. Yani artık kemoterapi alacak insanların Ankara’ya gitmelerine gerek kalmadı. Biz burada onkolojik ameliyatları yapıyoruz, tedavisini de hastanedeki arkadaşımız gerçekleştiriyor. Nükleer Tıp Ünitesi; cihazı var, bir kenarda bekliyordu. Uzmanımız geldi, Nükleer Tıp Ünitesi’ni kurmaya çalışıyoruz. Geldiğimizde 90 uzman hekim vardı, şu anda 130 uzman hekim arkadaşımız bulunuyor. Bunların sağlanmasında bize destek olan Milletvekilimiz Sayın Metin Çelik’e çok teşekkür ediyoruz. Çok gayret ediyor ve hastanemizi çok destekliyor. Hep beraber bir ekip olarak sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz.
“TIP FAKÜLTESİ”
“Tıp Fakültesi’nin bir avantajı var. Kastamonu çok güzel bir yer. Yaşaması güzel, insanı çok iyi, herşey çok güzel. Fakat gelen hekim burada kalmıyor, neden kalmıyor? Çünkü Kastamonu’yu bilmiyor. Sadece zorunlu hizmetten geldikten sonra öğreniyor, o da zaten belirli bir süre sonra gidiyor. O yüzden Tıp Fakültesi gerçekten de çok önemli. Neden önemli? Çünkü buraya gelen öğrenci 6 yıl Kastamonu’da okuyacak. Çoğu burayı bilecek ve uzmanlığını burada alacak. Sonra da kalıcı olmayı öğrenecek. Üniversite’nin bir elemanı olacak, dolayısıyla burada kalıcı elemanların sayısını artırmak adına Tıp Fakültesi’ni mutlaka aktif hale getirmemiz gerekiyor.”
RANDEVU ŞİKAYETLERİ
Başhekim Ergül, randevu konusundaki şikayetlerle ilgili soru üzerine ise şunları söyledi:
“Diyorlar ki; ‘Biz Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden randevu alamıyoruz’, ‘Randevu sıraları çok uzun’ deniyor, ‘MHRS’ye ulaşamıyoruz’ deniliyor. Haklılar… Fakat yapacak fazla da birşey yok. Biz bunun çözümünü nasıl üretebiliriz? Bir; hastaneyi büyütmemiz lazım. Bunu değerli büyüklerimiz ve Rektör Hocamızla da konuştuk. Arazi içerisinde, eskiden Üniversite’nin hastanesi olan ve 10-15 yıldır duran bir bina var. İçi yapılmış, ancak kullanılmaz vaziyette. Orayı aktif hale getirmeye çalışıyoruz. Sağolsun,Bakanlığımız bu konuda çok destek veriyor. Buranın proje aşaması da tamamlandı. İnşaat aşamasına geçilecek ve inşallah 2023 sonu gibi de burası aktif hale gelirse oradan biz en az 200 yatak ve 200 poliklinik odası kazanacağız. Dolayısıyla poliklinik sayımız artmış olacak, doktor sayımız artacak ve ancak bu şekilde randevu sistemini rahat hale getirebiliriz. İkincisi bu randevuyu biz hastane olarak kendimiz vermiyoruz. Bu merkezden veriliyor. Tüm Türkiye’nin randevusu bir merkezden veriliyor. Çalışan hekiminiz kadar randevu açarsınız. Bunun dışına çıkmanız mümkün değil. Tüm bunlara rağmen hekim arkadaşlarımız sağolsunlar randevu dışında da hasta bakıyorlar. Bir hekimin bakacağı randevu sayısı ortalama 35-40 ise Kastamonu Eğitim ve Araştırma’da bu sayı 70 ila110 arasında değişebiliyor.”