Eski Belediye Başkanlarımızdan Süleyman E. Yücel’in yazarlık amaçlarının başında Kastamonu’nun fethinde görev almış alpler, alperenler, erenler ile ilin manevi mimarlarının/koruyucularının hayatlarını, yaptıkları önemli hizmetleri çocuk ve gençlere, başka bir deyişle yeni nesillere/kuşaklara öğretmek; böylece vatan, millet, devlet ve bayrak sevgisini geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda yazıp yayımlanmasını sağladığı kitaplardan biri de Kahraman Şerif. Adı sizi sakın yanıltmasın. Amerikalı kovboyların güvenlik şefiyle hiçbir ilgisi yok. Künyesi şöyle:
Sarı Saltuk/Kahraman Şerif: Ebu’l Hayr Rûmî-Saltuknâme; Günümüz Türkçesine Aktaran Süleyman E. Yücel, Çocuklara Uyarlayan Köksal Aydın, Resimleyen Erkan Karasoy, İstanbul 2019, 56 s. Pamiray Yayınları
Anadolu Türk Destanları içince Battalnâme, Saltuknâme ve Danişmentnâme en başta yer alır. Dede Korkut Destanları’ndan bazı kolların ve Köroğlu Destanı’nın yine bazı kollarının (Bolu Beyi Kolu, Oltu Kolu, Kıziroğlu Mustafa Bey Kolu gibi) Anadolu’yla ilgisi bulunmaktadır.
İncelemeciler tarafından 13. yüzyılda yaşadığında birleşilen, Anadolu ve Balkanların Türkleşmesinde büyük yararlıkları görülen Sarı Saltuk/Şerif Hızır Dede’nin efsanevi hayatı, savaşları, kahramanlıkları Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan’ın isteği üzerine, Ebu’l-Hayr-ı Rumî adlı bir şahıs tarafından 1474-1480 yılları arasında halk ağzından derlenip şehzadeye sunulmuştur. Günümüze intikal eden yazma nüshalar içince, en geniş olanı 1591 tarihli olup Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesindedir. Bu yazmanın tıpkıbasımı 1974-1984 yılları arasında ABD’de yapılmış, günümüz Türkçesine ise Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın tarafından kazandırılmış, Kültür ve Turizm Bakanlığınca iki cilt hâlinde yayımlanmıştır (1988).
Süleyman E. Yücel, büyük destanda sadece asıl adı Şerif Hızır olup Hz. Ali ve Seyyid Battal Gazi soyundan gelen Sarı Saltuk’un çocukluk ve gençlik döneminde yaşadığı önemli olay ve yaptığı hizmetlerden bir bölümünü ele alıp günümüz çocuk ve gençlerine örnek olarak sunmuştur.
Şerif Hızır, fetih kahramanlarından Seyit Hasan ve eşi Rabia’nın oğludur. Şerif üç yaşındayken babası, Hristiyan Amasya Beyi tarafından tuzak kurularak şehit edilir. Babası Sinop emirinin hizmetindeydi. Annesi onun dönemin bilginlerinden ders alıp çok iyi yetişmesini sağladı. 13-14 yaşlarında annesi de ölünce Sinop Emiri Ali’nin huzuruna çıkıp babası Seyit Hasan’ın hatiplik görevine talip oldu. Emir Ali kabul etti. Anadolu’da 4. Haçlı Seferi yaşanıyordu. Hristiyan halk Müslümanlara saldırmaya başlamıştı. Şerif, bir gece rüyasında Atası Seyyid Battal Gazi’yi gördü. Battal Gazi ona bir mağara tarif etti. Orada Battal Gazi’nin atını, Hz. Hamza ve Dâhhak’ın kılıcını, savaş aletlerini buldu. Daha sonra Battal Gazi’nin atı Aşkar kaybolunca Hz. Ali’nin çift kanatlı atı ile siahlarına kavuştu. Bizanslılarla, haçlı askerleriyle birçok savaşa katıldı. Bazı Hristiyanların Müslüman olmalarını sağladı. Selçuklu Sultanı GıyaseddinKeyhüsrev’in takdirlerini kazandı. Süleyman E. Yücel’in 56 sayfalık iri puntolu kitabında Sarı Saltuk’un, bu adı nasıl aldığı da anlatılıyor. Kitabın konusu Sarı Saltuk’un çocukluk ve gençliği olduğundan Balkanlar ve diğer ülkelerdeki faaliyetlerine sıra gelmiyor doğal olarak.
Sarı Saltuk Anadolu’dan daha çok Balkanlarda ün yapmıştır. Mezarının fethettiği Romanya Dobruca’nın Babadağ denilen bölgesinde olduğu biliniyor. Dobruca Tatar Türkleri onun türbesine büyük saygı gösterip korumaktadır. Babadağ dışında 8 yerde daha makamının, mezarının olduğu iddia edilmektedir. Biz Balkanlardaki grup seyahatlerimiz sırasında Kuzey Makedonya Ohri, Kosova Prizren ve Saray Bosna’daki üç makamı ziyaret etme fırsatı yakaladık. Ancak, Romanya’nın Köstence şehrine beş defa gitmemize rağmen gruptan ayrılıp Babadağ’a çıkmak nasip olmadı.
Anadolu Türk destanlarından Saltuknâme ve Danişmentnâme Kastamonu’nun fethiyle ilgili bölümleri dolayısıyla Kastamonulu yazarların dikkatinden kaçmamıştır. Bu yazarların biri de Süleyman E. Yücel’dir. Başta Sayın Yücel olmak üzere Koru Yayın Grubunun değerli elemanlarından Köksal Aydın ve Erkan Karasoy’u kutluyor, kitabı Kastamonulu çocuklara, gençlere içtenlikle tavsiye ediyoruz…
NAİL TAN