Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Diyetisyen İrem Yıldıran, sıcak yaz günlerinde enerjik ve sağlıklı kalabilmenin sırlarını anlattı.
Aniden artan hava sıcaklıkları nedeniyle yaz aylarında doğru beslenmenin daha da önem kazandığını, özellikle terleme ile çok su kaybettiğimiz günlerde günlük 1,5 – 2 litre su tüketmenin şart olduğunu hatırlatan Diyetisyen İrem Yıldıran, sıcaktan en çok çocukların, yaşlıların, hamilelerin, kalp ve şeker hastalığı olanların etkilendiğini belirtti.
Günden güne artan hava sıcaklıklarının sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Diyetisyen Yıldıran, yaz döneminde beslenme ile ilgili şu önerilerde bulundu: “Yaz dönemi beslenmesinde en önemli noktalar bol sıvı almak ve az yağlı gıdaları tercih etmektir. Daha çok sindirimi kolay olan hafif, bol su içeren gıdaların yenilmesi önemlidir.
Isınan havalar vücudumuzda su ve mineral kaybına neden olur. Bu nedenle bol bol sıvı ve sıvı gıdaların tüketimi yaz döneminde büyük önem taşır. Alkollü ve asitli içeceklerden yaz aylarında sakınmak gerekir. Bunun yerine soda, ayran, su, limonata içilmelidir. Bu mevsimde özellikle çorbalar, sebze yemekleri, yoğurt, cacık, komposto, sütlü tatlı, salata ve benzeri gıdalar yazın bol bol tüketilmelidir.
“ÖĞÜN ATLAMAYIN, ARA ÖĞÜN EKLEYİN”
Yaz dönemi beslenmesinin önemli ayrıntılardan biri de ara öğünlerin artırılmasıdır. Bol bol meyve, meyve suları, pişmiş ve çiğ sebzeler tüketilmelidir. Ancak bu ara öğün gıdaları, ana öğün tüketimini engelleyecek şekilde fazla yağlı, abur cubur olmamalıdır.
“FAZLA YAĞLI YEMEYİN”
Yağlı besinlerden yaz mevsiminde özellikle kaçınılmalıdır. Sucuk, sosis salam, yağlı etler gibi katı doymuş yağları içeren besinler yazın mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Fazla yağdan kaçınmak için pişirme şeklide çok önemlidir. Örneğin etli sebze yemekleri pişirirken, herhangi bir yağ ilavesine gerek yoktur. Çünkü et grubu besinlerde görünmeyen yağlar vardır. Etsiz sebze yemekleri pişirirken öncelikle zeytinyağı tercih edilmelidir. Yaz aylarında özellikle kızartma türü istenen ve aranılan bir yemek çeşididir. Kızartmaları hayvansal ve bitkisel yağlarla yapmak yerine, mangal yada ızgara sebze şeklinde tüketerek alınan yağ oranı azaltılmalıdır.
“TAZE SEBZE VE MEYVE YEYİN”
Hazır işlenmiş gıdaları kesinlikle yazın taze olarak yemek gerekir. Sebze-meyve gibi yiyeceklerin, yaz aylarında çiğ ve suyu sıkılmamış (posalı) olarak yenilmesi vücuda lifli gıdalar alınması bakımında çok önemlidir.
“ŞEKERLİ GIDALARA DİKKAT”
Şeker ve arıtılmış karbonhidratları az yemeli veya hiç yememelidir. Bu gruba giren tatlılardan yaz aylarında sık kullanılan dondurmayı ölçülü yemek gerekir. Tatlı ihtiyacı kavun karpuz kiraz gibi meyvelerle karşılanabilir. Rafine edilmiş un ve unlu mamuller az tüketilmeli, onun yerine kepekli un veya işlenmemiş undan yapılmış ekmek tercih edilmelidir.”