“Mecbur kaldık”
Belediye Meclisi’nden suya yüzde 30 oranında zam kararı çıktı.“Mecbur kaldığınızda zammı mecburen yapıyorsunuz” diyen ve 2 yıldır zam yapılmadığını hatırlatan Başkan Vidinlioğlu, oy çokluğuyla çıkan kararla ilgili olarak, Atık Su Tesisi projesinde AB ile imzalanan sözleşme gereğince bağlayıcı hükümler bulunduğunu, KASKİ’nin zarar etmemesi gereğinin bunlardan biri olduğunu belirtti ve “Aslında yüzde 50 zam bile zararı karşılamıyordu, ama komisyonun kararı yüzde 30 oldu” şeklinde konuştu.
“Baraj su tutmuyor”
Vidinlioğlu, su temini konusunda şehrin karşı karşıya bulunduğu durumu Kırık Barajı’nın acilen tamamlanması gerekliliğini de içeren çarpıcı ifadelerle şöyle dile getirdi: “Yapacağımız çok fazla bir şey yok. Barajımız meydanda. Bu kadar yağmura rağmen, 50 yıllık baraj artık su tutmuyor. Yağmur yağmasına rağmen yüzde 50 seviyesinde. Maliyetler arttı. Gürleyik’inkapasitesi yarıya düştü. TOKİ Konutları da devreye girdiğinde yetmesi mümkün değil. Bizim barajımızı (Kırık projesi) hızlandırmamız lazım. Hâlâ yüzde 17 seviyesinde.”
Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı ikinci oturumunda su ücretine yüzde 30 zam yapıldı. Karar oy çokluğu ile alındı.
Su zammı hakkında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, “Bunda çok fazla söyleyecek bir şey yok. Fakat Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili yapılan Avrupa Birliği sözleşmesi gereğince su fiyatlarını belirlemek noktasında bir irade var. Çünkü bizi bağlayıcı hükümler var. Dolayısıyla KASKİ Müdürlüğümüzün zarar etmemesi gerekiyor. Aslında yüzde 50 zam bile zararı karşılamıyordu, ama komisyonun kararı yüzde 30 oldu. Halihazırda hala su tarifesinde yaklaşık KASKİ’nin zararı 1 milyon TL civarında. Dolayısıyla elektriğe vs. bu kadar zam geldiği bu dönemde, göreve geldiğimizden bu yana yüzde 15 tenzilat yaptık. Artı ikinci sene zam yapmadık. Bu zam talebi ilk defa gündeme gelen zam talebi. Dolayısıyla yüzde 30 teklifi bence de makul, kabul edilen bir şey” dedi.
BARAJ İHTİYACI
Kararın oy çokluğuyla kabul edilmesine de değinen Başkan Vidinlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mecbur kaldığınızda zammı mecburen yapıyorsunuz. Yapacağımız çok fazla bir şey yok. Barajımız meydanda. Bu kadar yağmura rağmen, 50 yıllık baraj artık su tutmuyor. Dolayısıyla yağmur yağmasına rağmen barajımız yüzde 50 seviyesinde. Maliyetler arttı. Gürleyik suyunun kapasitesi yarıya düştü. TOKİ Konutları da devreye girdiğinde yetmesi mümkün değil. Bizim barajımızı hızlandırmamız lazım. Hala yüzde 17 seviyesinde. Su ile ilgili çok ciddi kaçağımız var. Altyapı çalışmaları ne yazık ki 50 bin nüfuslu şehre göre bir altyapı. Şehir 125 bin oldu. Bundan önceki altyapı çalışmaları yeterli değil. Hala borularımızın yüzde 90’ınına yakını asbest ve ciddi bir su kaçağımız var. Yani verdiğimiz suların tamamı evlere kadar gitmiyor. Bir kısmında kayıp kaçak var. Dolayısıyla bu maliyetin altından kalkmak mümkün değil. Pandemi döneminde de ne kimsenin suyunu kestik, ne de kimseye ödeyemediği için icraya verdik. Fakat şartlar böyle. Kaçınılmaz bir şey. Memur zammı da yüzde 9’larda. Bu da 6 aylık dönem için. Bunu kıyasladığınızda yüzde 30’luk zam oranı çok büyük zam oranı değil. Meclisin bunu anlayışla karşılayacağını düşünüyordum. Tabii ki takdir sizin. Yüzde 30 makul bir zam. 2 yıldır zam yapmadık. Enflasyonun bu kadar olduğu bir yerde yüzde 30 zam çok büyük bir zam talebi değil” ifadelerini kullandı.
Toplantıda son olarak elektronik kart satış ücret tarifeleri de oy birliğiyle kabul edilerek, karara bağlandı.