Kastamonu Yeşilay ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen “11. Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması”nda ilimiz genelinde dereceye giren öğrencilere Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde (YEDAM) düzenlenen programla ödülleri verildi.
Programa Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, Yeşilay Başkanı İzzet Serhat Köylü, dereceye giren öğrenciler ve aileleri katıldı.
Ödül törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu Yeşilay Başkanı İzzet Serhat Köylü, “Bağımlılıkla mücadele alanında iyi ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için yaptığımız tüm çalışmalar Yeşilay’ın öncelikli hedeflerini oluşturuyor. Öğrencilerimize ulaşmak, onların temiz, berrak, genç zihinlerini de mücadelemize dahil etmek, onları iyi ve sağlıklı yaşamın birer sözcüsü olarak görebilmek bizim en güçlü motivasyon kaynağımız. Bu yıl Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Yarışmamıza 81 ilden tam olarak 438 bin 41 eser başvuru yaptı. Bu demek oluyor ki, biz 438 bin çocuğumuza, gencimize Yeşilay ile ilgili, bağımlılıkla ilgili bir fikir üretme fırsatı vermişiz. Gençlerimiz bir eser ürettiler, fikir ürettiler. Bu bizim en güçlü motivasyon kaynağımızdır. İl düzeyinde de zor bir seçimle jürilerimiz il birincilerini belirlediler. Öğrencilerimizin tertemiz zihinlerin ışıltısıyla kağıda dökülen edebi, görsel alanlardaki eserlerin sayısı her yıl büyüyerek artıyor” diyerek öğrencilere teşekkür etti.
Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu da emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu çok önemli bir proje. Belediye olarak da benzer, bağlantılı olan bir projeyi de biz hayata geçiyoruz. Otogarın karşısında eski Fen-Edebiyat Fakültesi olduğu yerde Meslek Edindirme Kursları’nı (KASMEK), hem Milli Eğitim Müdürlüğümüzle, hem Halk Eğitim Merkezimizle, hem de esnaf odalarımızla çalışıyoruz. Bu konuda her talebi olan her kurumla da biz işbirliğine hazırız. Bu konuda da Yeşilay ile de koordineli çalışmamız gerekecek. Çünkü bağımlıktan kurtulmanın yolu da bir nevi deşarj olmak, farklı farklı hobilerle ya da ilgi alanları ile ilgili bir takım şeylerle meşgul olmak gerekiyor. Bağımlılıkla mücadelede hipnoterapinin çok yaygın bir yeri var. Mutlaka bununla ilgili de çalışma yapılması lazım. Belediye olarak da destek vermeye her zaman hazırız. İnsan odaklı düşünmek lazım. Yeşilay’ın çalışmaları çok önemli. Hepimizin çocuklarında son derece çok çılgın bir teknoloji bağımlılığı mevcut. Bununla ilgili olarak biz, Türkiye’de bir ilk olarak, yaptığımız kreşin üst katına da Oyuncak Kütüphanesi yaptık. Çevre düzenlemesi yapılıyor. Umarım çok kısa sürede biter. Oyuncak Kütüphanesi’nde çocuklarımız kendi yaş gruplarıyla oyun oynayacaklar, paylaşmayı öğrenekler, birbirleriyle oyun oynamayı öğrenecekler. Çocuklarımızın paylaşmayı öğrenmesi için benim çok önemsediğim bir projeydi. Çocuklar bizim geleceğimiz. Başkanlığımda benim en çok önemsediğim çocuklar. Onları ne kadar çok hayata hazır tutarsak, bizde geleceğe o kadar güvenle bakarız. Biz belediye olarak her zaman destek vermeye hazırız” diye konuştu.
YEDAM’ın çalışmalarının heyecan verici olduğunu söyleyen Vali Avni Çakır ise şunları söyledi:
“Çalışmalarında çok güçlü rakamlara ulaşmaya başladılar. Umarım bundan sonraki süreçte de çok daha güçlü rakamlara ulaşacaklar. Burası gerçekten bir şifahane. Aslında hepimizin evinde bir bağımlı var. Teknoloji bağımlısı olan çocuklarımız var. Bağımlılık her ailede değişik alanlarda var. Teknoloji olsun, para harcama noktasında olsun, kıyafet olsun her alanda var. Bunların dışında Yeşilay’ın ana uğraş noktalarından bir tanesi madde bağımlılığı. Bu konuda Kastamonu’nun Türkiye şartlarına göre oldukça iyi bir noktada olduğunu söyleyebiliriz ama maalesef ülkemizde tüm dünyada olduğu gibi rakamlar her zaman ciddi bir şekilde bu konuya yaklaşmamız gerektiğini söylüyor. Bizde bu kapsamda Türkiye’de Yeşilay’ın planladığı YEDAM’a ilk kavuşan illerden bir tanesiyiz. Biz bağımlılık gerçekleştikten sonra, tedavinin ne kadar zor olduğunu görüyoruz. Bunu velilerimizde görüyor, bu konuda teknik çalışma yapan psikologlarımızda görüyor. O yüzden ne kadar alt gruplara inip, daha bu bağımlılık başlamadan eğitimle ne kadar önleyici çalışmalara ağırlık verirsek, ileride bu konuda o kadar rahat ederiz. Çünkü bağımlılık gerçekleştikten sonra bunun tedavisi çok meşakkatli oluyor. Bu konuda YEDAM’ın varlığını biz Kastamonu’da tüm vatandaşlarımıza hissettirdiğimizi düşünüyoruz. Özellikle eksik noktalarımız varsa, bunları sürekli ikmal ediyoruz. Tüm vatandaşlarımızın bu kuruluşumuzun, bu imkanlarımızın farkında olması için çaba gösteriyoruz. Bu konuda buradaki ekibimize desteğimiz tam. Bu konuda ne kadar çok aileye ulaşıp, ne kadar küçük yaşta bu eğitimlere başlarsak ya da bağımlılık konusunda tedavi görmek isteyenlere ne kadar çok ulaşırsak, bu konudaki çalışmalarımızda o kadar güzel bir boyut alır. Burada her türlü imkanlar var. Tüm vatandaşlarımızdan buranın tanıtılması noktasında ve ihtiyacı olanlarını merkezimize yönlendirme noktasında desteklerini bekliyoruz. Bu tür sosyal etkinlikler ne kadar küçük yaşlara inerse, bilinçlendirme, bilgilendirme, farkındalığı arttırma noktasında o kadar çok faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
Cengiz MUHZİROĞLU