İl Sağlık Müdürlüğü Kovid-19 İl Koordinatörü Dr. Mehmet Fatih Şerifoğlu ve Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yıldız Verdi, ilimizde salgınla ilgili son gelişmeler ve aşılama çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgileri kamuoyuyla paylaştı.
- Aşılamada günlük rekor 7 bin 52 doz
Şerifoğlu, salgınla mücadelede birçok konuda diğer illere örnek ve öncüolduklarını söyledi; aşılamadaki rekorun 7 bin 52 doz olduğunu, talep durumunda günlük 15 bin 515 doz aşı yapabilecek kapasiteye sahip olunduğunu belirtip, “Aşıyla hastalığı aşıyoruz” kampanyası başlatıldığını. “Aşıyla dükkanlarımızı açıyoruz” adı altında bir kampanyalarının daha olacağını duyurdu.
- “Kesinlikle ertelenmemeli”
Hastalığın ortadan kalkması için yayılımının önlenmesi gerektiğini, bunun için de bağışıklığın oluşmasındaki en önemli yöntemin aşı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Yıldız Verdi de,“Hangi aşı bize sunuluyorsa mutlaka o aşıyı olmalıyız. Kesinlikle ertelenmemeli” uyarısında bulundu. Verdi ayrıca bu yıl artış gösteren KKKA vakalarına da dikkat çekip kene uyarısında bulundu.
Koronavirüs salgınıyla ilgili son gelişmeler ve aşı seferberliğinde ilimizin genel durumu Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü Kovid-19 İl Koordinatörü Dr.Mehmet Fatih Şerifoğlu ve Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.Yıldız Verdi tarafından anlatıldı.
TV366’da gazeteciler İrfan Salcı, Erkan Yılmaz ve Erhan Veren’in sorularını yanıtlayan Şerifoğlu ve Verdi, hastalığın tamamen hayatımızdan çıkması için aşılamanın önemini dile getirdi.
GÜNLÜK REKORUMUZ 7 BİN 52 DOZ
Kovid-19 İl Koordinatörü Dr. Mehmet Fatih Şerifoğlu, açıklamasında ilimizin günlük aşı kapasitesi hakkında da bilgi verdi.
Şerifoğlu, “Kastamonu’da aşılama tablosuna bakıldığında, son haftada özellikle hedef gruplarının da artmasıyla birlikte günlük ortalama 6 bin doz aşı yapabiliyoruz. Şimdilik rekorumuz 7 bin 52 doz aşı. Çünkü talep halinde çok daha fazlasını yapabilecek güçteyiz. Günlük 15 bin 515 doz aşı yapabilecek kapasitemiz var. Talep oldukça bu aşıları çok rahat bir şekilde yapabiliyoruz. Aile sağlık merkezlerinde, hastanelerimizde bu aşıları yapabiliyoruz. Gerçekten arkadaşlarımız fedakârca çalışıyor” dedi.
“YÜZDE 61.8 BİRİNCİ DOZ, YÜZDE 38.3 İKİNCİ DOZ”
Dr.Şerifoğlu hedef nüfusun aşı oranları hakkında ise şu bilgileri verdi:
“21 Haziran saat 17.00 itibariyle ilimizde uygulanan aşıların 190 bin 41’i Sinovac, 67 bin 604’i de Biontech aşısından oluşmakta. Biontech aşı oranı hızla artıyor.Hedef nüfusa göre yaptığımız oranda yüzde 61.83 ile birinci dozdayız, yüzde 38,39 ile de ikinci dozda bulunuyoruz. Sahadan geri dönüşlere baktığımızda ise birinci doz aşısını yaptıran vatandaşlarımızın yüzde 99.5’i ikinci doz aşısını yaptırıyor. Her ilçemizde, hastanelerimizde ve birçok aile sağlığı merkezimizde vatandaşlarımız Biontech ve Sinovac aşılarını olabiliyor. Bakanlığımızın randevu sistemi olan 182 MHRS sisteminden ve Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan 0366 606 06 62 numaralı destek hattından vatandaşlarımız aşı randevularını alabilirler. Bakanımızın da söylediği gibi, aşı da randevu almaya çalışalım. Bu bizi aşı lojistiği açısından rahatlatıyor.”
“AŞIYLA HASTALIĞI AŞIYORUZ” KAMPANYASI
Aşılama çalışmaları çerçevesinde başlattıkları bir kampanyadan da bahseden Dr.Mehmet Fatih Şerifoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Valiliğimiz öncülüğünde ‘Aşıyla hastalığı aşıyoruz’ kampanyası başlatıldı. Bu zamana kadar Sağlık Müdürümüz Yüksel Kutlu’nun öncülüğünde yapılan birçok uygulama Bakanlık nezdinde takdir toplamıştır. Diğer illere de örnek oldu. Örneğin geçen yıl Kovid-19 hastalarının bizi aramasını beklemeden biz onları arayalım diye bir çağrı merkezi kurduk. Tüm illerde daha sonra bu çağrı merkezleri kuruldu. Mobil PCR aracını devreye soktuk. Birçok ilde de hayata geçmesini sağladık. Bu zamanda biz kafamızı kuma gömmedik. TSM çalışanlarımız zaman zaman bir hafiye gibi çalıştı. Vakanın kaynağını bulmak için büyük çaba harcadılar. Bunların yanında Eğitim Araştırma Hastanemizde bulunan PCR laboratuvarımız bölge ve benzer ölçekteki iller arasında en fazla numune çalışılan yer oldu. Pandemi sürecinde Kastamonu olarak birçok konuda öncü olduk. Aşı konusunda da öncü olacağımızı düşünüyorum. Valimiz Avni Çakır ve kolluk kuvvetlerimiz her zaman bize personel ve ekipman konusunda büyük destek veriyor. Milli Eğitim, Gençlik Spor ve Müftülük personeli de bizlere büyük destek sağladı. Çok uyumlu bir çalışma ortaya koyduk. Bu uyum olmasaydı, içinde bulunduğumuz bu zorlu coğrafyada işimiz çok zor olurdu. Uyumlu çalışma ve vatandaşların sağduyusu ile hareket ediyoruz. Şu anda en büyük çalışmamız aşı üzerine oluyor. Tünelin ucunda o ışığı aşı sayesinde gördük. O ışığa artık koşmamız gerekiyor.”
“ESNAFA GÜVENLİ İŞYERİ SERTİFİKASI VERİLECEK”
“Aşıyla dükkanlarımızı açıyoruz” adı altında bir kampanyalarının da olacağını söyleyen Şerifoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir işletmede eğer tüm çalışanlara Kovid-19’a karşı aşı uygulandıysa Valilik tarafından bir sertifika verilecek. Bu küçük ölçekli esnaf arasında Türkiye’de bir ilk olacak. Avrupa’da ve ABD’de bu durum yavaş yavaş uygulanmıştı. Bu bir ikna yöntemi, teşvik edici yöntem aslında. Vatandaşlara böylece güvenli alanlar oluşturmayı amaçlıyoruz. Esnafımız, işyerlerinde çalışanların sivil dökümleriyle birlikte ilgili Toplum Sağlığı Merkezi’ne müracaat ettiğinde, çalışanlarının tamamı aşılarını olduysa ilgili sertifikayı almaya hak kazanacak. Abana şu anda bu projede bizim pilot ilçemiz. İki hafta önce orada bu çalışmaya başladık. Çok güzel geri dönüşler aldık.”
“BÜYÜKLERİMİZ GÖREVİNİ YAPTI”
65 yaş üzerinde yüzde 85 üzerinde bir aşılamanın söz konusu olduğunu da söyleyen Şerifoğlu, “Türkiye’nin en yaşlı ilk üç ilinden birisiyiz. Büyüklerimiz aşı noktasında görevini yaptı. Şu anda sıra biz küçüklerde. Bizlerde o oranlara umarım ulaşırız. Halk arasında çok kötü bir efsaneler var. Aşıdan kaynaklı şu ana kadar olumsuz bir tablo ile karşılaşmadık” diye konuştu.
UZM.DR.YILDIZ VERDİ
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.Yıldız Verdi de bu hastalığın ortadan kalkması için yayılımının önlenmesi gerektiğini, bunun için de bağışıklığın oluşmasındaki en önemli yöntemin aşı olduğunu söyledi.
Bu bağışıklığı yakalayabilmemiz için ülkede 50-60 milyon kişinin tam doz aşılanması gerektiğini söyleyen Uzm.Dr.Yıldız Verdi, aşı tercihi noktasında ise hangi aşıya ulaşabiliyorsak o aşıyı olmamız gerektiğini ifade etti.
HANGİ AŞIYI OLMALIYIZ, YAN ETKİLERİ NASIL?
Uzm.Dr.Yıldız Verdi, hangi aşının tercih edilmesi ve bunların yan etkilerinin ne olduğuyla ilgili soruyu yanıtlarken de şunları söyledi:
“Bulunduğumuz şehirde hangi aşı bize sunuluyorsa mutlaka o aşıyı olmalıyız. Aşı sıramız geldiğinde ‘Ben şu aşıyı bekliyorum’ diye aşı olmamazlık yapmamalıyız. Kesinlikle ertelenmemeli. Çünkü bu hastalık aşıyı beklediğiniz bir dönemde sizi bulabilir. Biontech aşısının varyantlar üzerinde etkisinin biraz daha önde olduğunu söyleyebilirim. Dünya genelinde aşılarla ilgili olarak şu ana kadar çok ciddi bir yan etki görülmedi. Bunu çok net bir şekilde söyleyebilirim. Her aşının yan etkisi var. ‘Sık görülen’ ve ‘nadir görülen’ diye ayırıyoruz bunları. Sık görülenler arasında, aşı yapılan kolda ağrı, hafif ateş, bulantı olması, ishal, kırgınlık gibi görülebilir. Bu yan etki 1-3 gün içerisinde ortadan kaybolur. 3 günü geçen bir etki varsa zaten sağlık kuruluşuna başvurulabilir. Sadece Kovid aşıları için değil tüm aşılar için bu yan etkiler geçerli. Her insanın aşıya tepkimesi farklı olabilir. Çok ciddi tepkimeler genelde aşı olduktan ilk yarım saat içerisinde görülür.”
Aşının hastalıktan koruduğunun bir gerçek olduğunu da söyleyen Uzm. Dr. Yıldız Verdi, “Aşı olduktan sonra bu virüs artık kesinlikle sizde çoğalamaz yada başkasına bulaştırmazsınız diye bir şey söz konusu değil. Ama aşının çok çok büyük oranda koruduğu bir gerçek” diye konuştu.
GEBELER-EMZİREN ANNELER-KANSER HASTALARI
Gebelerin, emziren annelerin, kanser hastalarının aşılanması süreci hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Yıldız Verdi, “Gebeler ve emzirenler aşı olabilir. Gebelikte şöyle bir durum var: Gebeliğin ilk üç ayında herhangi bir sebepten dolayı düşük olma riski çok yüksektir. Dolayısıyla bu ilk üç ay içerisinde aşı olup, böyle bir tablo ile karşılaşılırsa ‘Acaba aşının yan etkisi mi?’ diye düşünülebilir. Bu nedenle ilk üç aydan sonra gebeler aşı olabilir. Kanser hastaları da mutlaka aşı olmalı. Bu hastalığa çok yatkın oldukları için aşı olmalılar” dedi.
“AŞILAR KISIRLIK YAPMAZ”
Uzm. Dr. Yıldız Verdi, aşının kısırlığa neden olduğu yönündeki iddialarla ilgili de şunları söyledi:
“Şunu net olarak söylemeliyim ki aşılar kısırlık yapmaz. Hatta ilginç bir çalışma yayınlandı. Biontech aşısı üzerinde yapılan çalışmada küçük bir grup erkekte sperm parametrelerinin aşı sonrasında daha da iyileşmesi gözlenmiş. Tabii ki tek bir çalışmayla bunu söylemek doğru değil, ancak aksi bir durum şu anda söz konusu değil.”
KKKA UYARISI
Uzm.Dr.Yıldız Verdi, programın son bölümünde Kovid-19’un dışında bir hastalığa daha dikkat çekti. Kastamonu yöresinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının görüldüğü bir bölge olduğuna dikkat çeken Verdi, “Bu yıl Mayıs ayından itibaren daha önceki yıllara göre bir artış söz konusu.Bu nedenle hayvancılıkla uğraşan ve köy hayatı yaşayan insanların bu kene temasına dikkat etmesini istiyorum. Kene gördüklerinde sağlık kurumuna başvurmalılar. Hemen başvuramıyorlarsa ve çok uzakta oturuyorlarsa, keneyi bir cımbızla parçalamadan çıkarmalılar ve ardından yine hemen sağlık kuruluşuna başvurmalılar” dedi.