Sahipsiz sokak hayvanlarının daha sağlıklı koşullarda yaşaması, kontrolsüz üremelerin önüne geçilmesi ve insan sağlığının korunması için KASMİB tarafından devreye alınan Mobil Hayvan Kısırlaştırma Aracı dün itibariyle çalışmalara başladı.
Belediyelerin en büyük ihtiyaçlarından birisi olan Mobil Hayvan Kısırlaştırma Aracı’nı inceleyen Vali Avni Çakır, “Devreye sokacağımız bu aracımızla sokak canlılarımıza en üst seviyede sağlık hizmeti vermiş olacağız” dedi.
Sahipsiz sokak hayvanlarının daha sağlıklı koşullarda yaşaması, kontrolsüz üremelerin önüne geçilmesi ve insan sağlığının korunması için Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) tarafından devreye alınan Mobil Hayvan Kısırlaştırma Aracı dün itibariyle çalışmalara başladı.
Belediyelerin en büyük ihtiyaçlarından birisi olan Mobil Hayvan Kısırlaştırma Aracı dün ilk olarak Vali Avni Çakır’a tanıtıldı. Aracı inceleyen Vali Avni Çakır, “Devreye sokacağımız bu aracımızla sokak canlılarımıza en üst seviyede sağlık hizmeti vermiş olacağız” dedi.
Kastamonu’da uzun zamandır dile getirilen bir konuda mutlu sona ulaşıldığını söyleyen Vali Çakır, “KASMİB’de sürekli olarak gündeme gelen bir konuydu. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması konusuyla alakalı Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin ortak bir araç alımıyla il genelinde bir çalışma başlatıyoruz. Belediye başkanlarımızın da bu noktadaki taleplerini dikkate alarak mobil kısırlaştırma aracımızı hizmete geçirdik. Aldığımız aracı son derece modern, en son teknolojiyle donatılmış, gezen bir hastane, bir ameliyathane haline getirdik. İlimizdeki tüm belediyelerimizin hizmetine sunacağız” dedi.
Sokak hayvanlarının tüm idarecilerin yüksek hassasiyet gösterdiği bir konu olduğunu söyleyen Vali Avni Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle sahil ilçelerimizde yazın artan nüfusla birlikte aşırı miktarda dışarıdan kedi ve köpeklerin gelmesi, tatil süreci sonrasında da bu hayvanların bölgede kalışları söz konusuydu. Bununla birlikte kontrolsüz bir şekilde bir büyüme yada bazı insanlar tarafından rahatsızlık olarak dile getiriliyordu. Bu projeyle her iki tarafın da dengesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu anlamda hayvanlarımızın kontrolsüz bir şekilde artması beslenmeleri noktasında da sıkıntı yaratıyordu. Devreye sokacağımız bu aracımızla sokak canlılarımıza da en üst seviyede sağlık hizmeti vermiş olacağız.”
Kastamonu Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi’nde görevli tecrübeli veteriner hekimin bu araçta görevlendirildiğini de söyleyen Vali Çakır, çalışmalara İnebolu’dan başlanacağını duyurdu.
İnebolu’dan başlama sebebinin ise bölgede en fazla sokak hayvanı popülasyonun bu ilçemizde olması olduğunu söyleyen Vali Çakır, “Bu konuda tüm belediyelerimize kısırlaştırma aracının devreye gireceğini bildirdik. Belediyelerin de yapması gereken bazı yükümlülükler var. Sadece kısırlaştırma operasyonunu yapmak yetmiyor. Kısırlaştırma işlemi sonrasında hayvanların uygun rehabilite alanlarında beklemesi gerekiyor. Belediyelerin de bu alanları oluşturması gerekiyor. Bununla alakalı belediyelerimizin büyük bir bölümü hazırlıklarını tamamladı” dedi.
Vali Avni Çakır, Mobil Hayvan Kısırlaştırma Aracı ile sadece kısırlaştırma değil, sokak hayvanlarının her türlü rahatsızlıklarına karşın cerrahi müdahalelerin de yapılacağını söyledi.