AK Parti Milletvekili Metin Çelik ile CHP İl Başkanı Muzaffer Bıyıklı, Ziraat Mühendisleri Odası Kastamonu İl Temsilciliği’nin cumartesi günü yapılan kongresinde tarım politikaları konusunda karşı karşıya geldi.
Bıyıklı, Çelik’in kongredeki konuşmasın işaret ederek “Çiftçimize ‘sen üretme’ deniyor. Çiftçimiz, bugünkü mazot ve gübre fiyatlarıyla tarım ilaçları fiyatlarıyla dünya üzerindeki üreticilerle yarışacak durumda değil. Bizim çiftçimizin ürettikleri maliyet olarak dünya ile rekabet edemez. Biz üretmeyelim de Dünya’nın neresinde ucuz bulursak oradan alalım deniliyor” diye konuştu.
Bunun üzerine yeniden kürsüye gelen Çelik, “Elbette eleştiriler olacaktır. Muhalefet olmadan iktidar olmaz. Ama AK Parti için ‘siz üretim yapmayın diye bir politika izliyor’ denirse ona da tepkimizi koyarız. Eğer biz çiftçilerimizi mutlu etmeseydik köylerden yüzde 80 yüzde 90 oy alamazdık” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Kastamonu İl Temsilciliği’nin cumartesi günü yapılan kongresinoe iktidar ve muhalefet temsilcileri, uygulanan tarım politikası tonusunda karşı karşıya geldi.
İl Temsilcisi Cihat Sipahi’nin konuşmasıyla başlayan kongreye AK Parti Milletvekili Metin Çelik ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Muzaffer Bıyıklı arasında yaşanan diyalog damga vurdu.
CHP İl Başkanı Muzaffer Bıyıklı’nın, bugünkü mazot ve gübre fiyatlarıyla Türk çiftçisinin dünya ile rekabet edemeyeceğini söylemesi üzerine söz alan AK Parti Milletvekili Metin Çelik , çiftçilerin sorunlara yönelik çözümler ortaya koyduklarını söyleyerek, “Eğer biz çiftçilerimizi mutlu etmeseydik köylerden yüzde 80 yüzde 90 oy alamazdık” dedi.
Türkiye’nin Dünya’da tarımsal üretim anlamında 7’nci sırada olduğunu söyleyen AK Parti Milletvekili Metin Çelik, her gün yeni hedeflerle ilerlediklerini belirterek şunları söyledi:
“Hükümet olarak ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Tarımsal nüfusu yerinde tutmamız lazım. Onun için son dönemlerde ciddi adımlar var. Köylerde yaşayan gençlerimiz için 30 bin TL’lik bir hibeden bahsettik. Bunu da umarım hayata geçireceğiz. Bu önemli. Önemli olan genç nüfusun orada kalması, toprağına bağlı kalması. Fakat bu sosyal bir şey. Köyden kentte göç yalnızca bize özgü bir şey değil. Dünya’da daha önce bu olaylar yaşanmış ve Dünya’da kırsal nüfus yüzde 10’lara kadar gerilemiş durumda. Bizde yüzde 20’lerde, Kastamonu’da yüzde 40’ların üzerinde. Bu sosyal sorunu el birliği ile çözmemiz lazım. Tarımda ileri teknolojiyi bir an evvel hayata geçirmemiz lazım. Bu bazı yörelerimizde kendiliğinden oluyor. Eskiden sarımsak elle dikiliyordu. Bugün yarım günde dikmek mümkün oluyor. Yıllar geçtikçe bizde bu imkanları yakılıyoruz. Gelirlerimizi arttırırken, masraflarımızı da o ölçüde azaltmalıyız. Yani tarımda geliri en üst seviye çıkarmanın birinci hedef budur” dedi.
Tarımda her türlü desteği verdiklerini de söyleyen Çelik; “Diğer destekleri de arttırıyoruz. Bununla birlikte tarımda sulanabilir araziyi de arttırmamız gerekiyor. Bunun için hükümetlerimiz döneminde Kastamonu’da çok ciddi adımlar atıldı. Karadere Barajı vardı. 1990’lı yılların başında temeli atılan Karadere Barajı, 2003 yılına kadar sadece 3’te 1’i bitirilebilen bir barajdı. Geri kalan kısmı biz 3 yılda bitirerek, Taşköprü’de sulanabilir araziyi arttırdık. Tabii çeşitli nedenlerle o dönemlerdeki sıkıntılar nedeniyle yatırım programından çıkarılmış projeler vardı. Bunlar başlıca Obrucak Barajı, Kırık Barajı. Şimdi Obrucak Barajı belli bir seviyeye geldi. Şimdi sulama kanallarının ihalesini bir an önce yapmanın peşindeyiz. Yine Kırık Barajı’nı Ağustos ayında programa aldırdık. Şimdi yüklenici firma ile ilgili talepler toplandı, değerlendirmeler yapılıyor. Devrekani Kulaksızlar Sulama Alanı çalışmaları devam ediyor. Arazi tapulaştırmaları devam ediyor. Hedeflerimiz iyi gidiyor. Sarımsak iyi para ediyor. Kastamonu’ya sadece sarımsaktan bu yıl 250 milyon civarında bir girdi sağlandı. Çiftçimizin cebine para esnafımıza da yayılıyor. Bu yıl sarımsak ekim alanında artacağını düşünüyorum. Diğer tarımsal ürünleri ile ilgili de her zaman Tarım İl Müdürü’müz ile de irtibat içindeyiz” diye konuştu.
AK Parti Milletvekili Metin Çelik’ten sonra düşüncülerini ifade etmek için söz alan CHP İl Başkanı Muzaffer Bıyıklı da şöyle konuşüu:
“Bir oda olarak diğer sivil toplum örgütleri siyasi partiler kadar demokrasimizin değişilmez bir parçasıdır. Sivil toplum örgütleri, vatandaşla yönetim arasında bağ kurmaktadır. Ziraat Mühendisleri Odası kendi taleplerini basınla paylaşmaları yadırganmamalıdır. Bu katılımcı demokrasinin özüdür. Katılımcı demokrasi demokrasinin özüdür. Bugün geldiğimiz noktada yönetimin katılımcı demokrasi ile ilgili itirazı var. Görmezden gelme gibi bir anlayışı var. Bir kişi düşünür bir kişi kara verir bu duruma itirazları kendi işlerine karışma olarak görüyorlar. Bu düşünceler yanlıştır. Katılımcı demokrasinin özü sivil toplum örgütlerinin katılımıyla olur. Bütün ziraatçilerimiz modern tarıma geçmede ciddi bir iş başarmışlardır. Ancak günümüzde tarımın dışlanmasıyla kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın tarımdan el çektirilmesiyle ziraat mühendislerimizin değeri görmezden gelmeye başlandı. Sayın Vekilimiz Türkiye tarımda Dünya 7’ncisi diye bir rakam ortaya koydu. Doğru olabilir ama bana göre gençliğimizde kendini besleyebilen ülkelerden biriydik. Kendi beslenmesini sağlamadan kimseye kolay yaşama hakkı yok. Çiftçimize sen üretme deniyor. Bu günkü mazot ve gübre fiyatlarıyla tarım ilaçları fiyatlarıyla dünya üzerindeki üreticilerle yarışacak durumda değil. Bizim çiftçimizin ürettiği ürünler maliyet olarak dünya ile rekabet edemez. Biz üretmeyelim de Dünya’nın neresinde ucuz bulursak oradan alalım deniliyor. Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri tarımda söz sahibi Hollanda Almanya gibi ülkeler destekle dünya ile rekabet ettirebiliyorlar. Bizde bunu sağlamalıyız” diyerek sözlerini tamamladı.
ÇELİK YENİDEN KÜRSÜDE
AK Parti Milletvekili Metin Çelik ise, kendinden sonra söz alan CHP İl Başkanı Muzaffer Bıyıklı’ya cevap vermek için 2’nci kez kürsüye çıktı. Muhalefetin eleştiri yapmak için var olduğunu söyleyen Çelik; “Biz de yaşadığımız gerçekleri söylemeden edemeyeceğiz. Hangi kesime göre çalışmalar yapıyorsak o kesimin memnuniyeti bizim için geçerlidir. Yüzde 42’si kırsalda yaşayan halkımıza onların sıkıntıları giderecek onların dertlerine çare olacak çözümler ortaya koymasaydık. Ne 7 Haziran’da ne de 1 Kasım’da köylerden yüzde 80 yüzde 90 oy alamazdık. Bizim karnemiz bu. Elbette eleştiriler olacaktır. Muhalefet olmadan iktidar olmaz. Ama AK Parti’ye ‘siz üretim yapmayın diye bir politika izleniyor’ denirse ona da tepkimizi koyarız” dedi.