- Kastamonu yemek kültürünün ve tarihinin dünyaya açılan kapısı halini alacak olan Acem Hanı Gastronomi Merkezi projesinin KUZKA destekli fizibilite raporu açıklandı. Belediye’nin en önemli projelerinden birisi olan Acem Hanı Gastronomi Merkezi, Kastamonu’nun UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Gastronomi alanından dahil olabilmesi için de önemli bir misyon üstlenecek.
Kastamonu Belediyesi’nin en önemli projeleri arasında yer alan Acem Hanı Gastronomi Merkezi Projesi Fizibilite ve Analiz Raporu dün düzenlenen toplantıyla kamuoyuna aktarıldı.
Şehrimizin gastronomi arşivinde temel bir kaynak oluşturulacak ve merkezin işleyişinin rotasını ortaya çıkaran fizibilite çalışmasının sonuç toplantısına Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Op.Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Serkan Genç, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Yurt, Nuray Çolak ve Necdet Karahasanoğlu da katıldı.
SERKAN GENÇ
Restorasyon projesi Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan ve Kastamonu Belediyesi tarafından KUZKA’nın Fizibilite Destek Programına sunulup destek almaya hak kazanan Acem Hanı Gastronomi Merkezi Projesi ile ilgili olarak KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, şunları söyledi:
“Fizibilite çalışmamızı tamamladık, konsepti ve maliyet çalışmaları da bu fizibilitenin içerisinde gerçekleştirildi. Gastronomi Merkezi Kastamonu için oldukça önemli bir noktada. Aslında ilimizin temel bir yapı taşını oluşturacak. Kastamonu’nun hedefi UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Gastronomi alanında dahil olmak. Tabii ki Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmak birçok kurum ve kuruluşun senkronize bir şekilde çalışması ve birlikte hareket etmesiyle başarılabiliyor. Şu anda Türkiye’de üç tane Gastronomi şehri bulunmaktadır. Dünya genelinde de şu anda 36 tane Gastronomi alanında şehir bulunuyor. Bu anlamda aslında zorlu bir hedefimiz var. Bunda da başarılı olabilmek için Sayın Valimizin başkanlığında, Belediyemiz ve diğer kurum ve kuruluşlarımızın katılımıyla bir eylem planı hazırlandı. Bu eylem planında 93 tane eylemimiz mevcut ve 20 kriteri de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı rehberine göre planlamasını yaptık. Burada toplamda 7 tane başlık bulunmakta. Gastronominin boyutu, etkinlikler, kurumların rolü, mekan, sivil toplum işbirliği ve projeler olmak üzere 7 tane başlık var. 25’ten fazla kurumun işbirliğiyle bu eylem planını gerçekleştiriyoruz. Bunun içerisinde şehrin gastronomisiyle ilgili verilerin bir araya getirilmesi, tanıtım çalışmalarının yapılması, kurumlar arası işbirliğinin teşvik edilmesi, yeme-içme kültürünün korunması, istihdamı destekleyici çalışmaların başlatılması, iyi tarım uygulamalarına ilişkin farkındalığın arttırılması gibi pek çok başlığa ilişken faaliyetler bulunuyor. Gastronomi Merkezi de bu hedeflerin temel bir unsuru olmuş olacak. Bu, 20 tane kriterin 5’i ile doğrudan ilgili, 2 tanesiyle de itekleyici konumunda işlevlendirildi. Toplam 20 kriterin 7 tanesi Gastronomi Merkezi ile büyük ölçüde tamamlamış olacağız. İnşallah önümüzdeki dönemde de Kastamonu Belediyemiz ile birlikte Gastronomi Merkezini hayata geçirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyor olacağız” dedi.
GALİP VİDİNLİOĞLU
Uzun soluklu bir projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını söyleyen Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu da şunları ifade etti:
Gastronomi noktasında Kastamonu çok zengin. Geçmişten geleceğe bunu da taşımamız gerekiyor. Koordineli bir çalışmayla inşallah Kastamonu’da çok daha güzel hedefleri birlikte başaracağız. Coğrafi İşaretli ürün sayımızda 22’ye yükseldi. Türkiye’de ilk üç il içerisindeyiz. Bu yüzden üzerine koyarak ilerlememiz gerekiyor. En büyük eksikliğimiz bu anlamda unutulmaya yüz tutmuş biraz daha zahmet gerektiren yemeklerimizin açığa çıkarılmasıydı. Bu noktada inşallah Turizm Fakültesi’nin işbirliğinde böyle bir şeye öncülük edeceğiz. Acem Hanı projesi için KUZKA’dan bu proje karşılığında alabileceğimiz destek yaklaşık 4-5 milyon lira civarında. Ama bu işin maliyeti 12-13 milyon lirayı bulacak. Dolayısıyla bu çok ciddi bir iş, hem yemek atölyeleri olacak hem yöresel ürünler olacak hem restoran kısmı olacak. Projenin bu noktaya getirilmesinden emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Eski Belediye binamızı da yıktığımızda o bölge tarihi bir dokunun içerisinde olacak. Acem Hanı’nın varlığı da Kastamonu’ya ayrı bir güzellik katacak”
AVNİ ÇAKIR
Gastronomi alanında da Kastamonu’yu bulunduğu konumdan çok daha ileri noktalara taşıyacak bir tesisin fizibilite çalışmasının tamamlanması dolayısıyla bir araya geldiklerini söyleyen Vali Avni Çakır ise şunları söyledi:
“Kastamonu eşsiz tarihiyle, kültürüyle, gastronomi alanında yeme-içme kültürü anlamında da engin bir zenginliğe sahip. 850’ye yakın kayıt altına alınmış, oldukça zengin bir yöresel mutfağa sahibiz. Bu çalışmaların daha bilimsel, daha teknik, daha akademik, daha geniş imkânlarla hem yapılması, hem de çok daha geniş kitlelere tanıtılması noktasında böyle bir tesise de şiddetle ihtiyaç vardı. Kastamonu olarak öncelikli hedeflerimizden bir diğeri de UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehirler’ ağına gastronomi alanında dahil olmak. Bu anlamda çok ciddi bir faaliyetin içerisinde hep beraber tüm kurum ve kuruluşlarımızın katkısıyla da başlamış bulunuyoruz. İnşallah bu konudaki başvuruyla alakalı gerekli işlemlerimizi yine planımızın içerisinde tamamlayacağız. Böylesine güzel bir projenin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah kısa bir sürede de tesis kazasız, belasız, seri bir şekilde biter.”
Konuşmaların ardından Kastamonu Belediyesi Acem Hanı Gastronomi Merkezi Projesi Fizibilite ve Analiz Raporu açıklandı. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Çetin Akkuş Acem Hanı Gastronomi Merkezi Projesi Fizibilite ve Analiz Raporu hakkında sinevizyonda bir sunum gerçekleştirdi.
Cengiz MUHZİROĞLU