Tosya’da çeltik üreticileri, tarlalarını kare şeklinde hazırladıktan sonra bu alanları sürüp içindeki yabancı otları temizliyor ve ekime hazır hale getiriyor. Çevlik Köyü Muhtarı Mahir Sarı, “Ramazan ayındayız ve havalar oldukça sıcak gittiği için zorlu geçiyor. Oruç biraz zorluyor ama Allah sabrını veriyor” dedi.
Türkiye’nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Kastamonu’nun Tosya ilçesinde çiftçiler, çeltik tarlalarında ramazan ayında da ter döküyor.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1926’da Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Tosya’da yaklaşık 10 bin dekar alanda çeltik ekimi yapılıyor. Lezzetiyle rağbet gören Tosya pirinci, coğrafi işaret belgeli “Sarıkılçık” türüyle ön plana çıkıyor.
Bölgenin en yüksek noktalarından Ilgaz Dağı’ndan gelen sularla beslenen çeltik tarlalarında, Sarıkılçık’ın yanı sıra Yaşar, Maratelli ve Osmancık pirinç çeşitleri de yetiştiriliyor.
Çiftçiler, nisan ayında başladıkları hazırlık sürecinde tarlaları kare şeklinde hazırladıktan sonra bu alanları sürüp içindeki yabancı otları temizliyor.
Ramazan ayı olmasına rağmen bazen kürekle, bazen tırmıkla, bazen de traktörüyle tarlasını ekime hazırlayan çiftçiler, pirince dönüşen çeltiğin yetişmesi için büyük özveriyle zorlu bir mücadele veriyor.
Çevlik Köyü Muhtarı Mahir Sarı, AA muhabirine, köylerinde 1500 dekar arazide çeltik ekimi yapıldığını söyledi.
Havaların bugünlerde sıcak gittiğini dile getiren Sarı, “Çeltik tarlalarının hazırlanması, ekimi zorlu bir süreç. Ramazan ayındayız ve havalar oldukça sıcak gittiği için zorlu geçiyor. Oruç biraz zorluyor ama Allah sabrını veriyor.” diye konuştu.