“Uyarılarımız dikkate alınmadı”
KastamonuTabip Odası Başkanı Dr. Yusuf Öztürk, “Kastamonu an itibari ile vaka sayısı olarak Türkiye’de ilk beş ilin içerisine girmiş olup, Kastamonu Tabip Odası olarak ‘Mart ayında bu şekilde bir normalleşme erken olur’,bedelini ise yaz aylarında öderiz” dediğimizde vaka oranı yüzbinde 27,31 iken bugün vaka oranı 25 kat artarak yüzbinde 653,33 olmuştur. Freni patlak kamyon gibi yokuş aşağı inen pandemi artık yoldan çıktı” dedi ve ramazanın ikinci yarısı için bayramı da kapsayacak şekilde “tam kapanma” önerdi.
Dr. Yusuf Öztürk dün yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bu süreçte bizim öngörülerimiz, bizim uyarılarımız dikkate alınmadı.İl Pandemi Kurullarında yokuz. Görüşlerimiz, önerilerimiz, itirazlarımız dikkate alınmadı. Tüm uyarılarımıza rağmen vakaların arttığı bir süreçte kontrollü normalleşme süreci başlatıldı.Ve bu ilin pandemi ile mücadele eden yapılanması olan İl Pandemi Kurulu’nda gördüğünü net bir şekilde ifade eden Kastamonu Tabip Odası maalesef temsil edilmemektedir.Ülkemizde ise günlük vaka ve vefat sayıları katlanarak artmakta; vaka sayısı 60 bine, vefat sayısı 300’e dayanmıştır. Pandemiyi, 3’üncü pikini yaşadığımız şu dönemde kısmi önlemler ile önleyemeyiz. 2 haftalık kısmi kapanmadan sonra ramazanın ikinci yarısı ve bayramı kapsayacak şekilde “tam kapanma” şart olmuştur. Zorunlu olmayan alanlar dışındaki, temel bulaşmanın en çok görüldüğü işyerleri ve toplu ulaşım alanları için faaliyetler durdurulmalıdır.Ancak toplumsal katılımın ve uyumun sağlanabilmesi için işçiye, işsize, yoksula, esnafa ekonomik ve sosyal destek sağlanmadan sadece kısıtlamalar getirerek Pandemi ile de baş edemeyiz. Toplumsal başarı sağlanabilmesi için vatandaşın yaşam ve geçim sıkıntısı ile kaygısı olmamalıdır.”
“Kontrollü normalleşme süreci iflas etmiştir”
Öztürk şöyle devam etti: “Tekrar söylüyoruz, Mart ayındaki normalleşme bizi bu duruma getirdi. Mart ayında yaşanabilecek vaka sayısı artışları için dikkat çekmiş, gelecek olan 3. pik için uyarmıştık.Böyle bir ortamda “Kontrollü Normalleşme” sürecinin başlatılmasının yanlış olacağını ifade etmiştik. Gelinen noktada ise rekorlara imza atarak Türkiye dünyada ilk 3’e, Kastamonu ise Türkiye’de ilk 5’e girmiştir. Son söz olarak “Kontrollü normalleşme süreci” iflas etmiş bu safha aşılmıştır. Gerekli ve sert müdahaleler yapılmazsa katlanarak artan vaka sayıları karşısında bir süre sonra sağlık sistemi cevap veremeyecek duruma gelecektir.Pandemide kontrolün sağlanması için yapılan mücadeleyi sadece hastanelerin servis ve yoğun bakımlarına bırakarak başarılı olamayız. Bu alanda adeta savaş veren sağlık çalışanlarınıda tükenmişliğe sürükleriz. Bunun için Pandemi de birinci basamakta etkin bir koruyucu hekimlik çalışmasıyla, salgında bulaş zinciri kırılarak, yaygın test, bilimsel ve etkin bir filyasyon takibi, etkin izalasyon, karantina süreçlerinin sıkı takibi, hızlı ve adaletli aşılama ile kontrol altına alınabilir.”