Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile UNESCO iş birliğinde yürütülen Anadolu Masalları Projesi kapsamında Kastamonu Anadolu Masal Evi’nin açılışı dün gerçekleştirildi.
İlimizin en eski yapılarından olan ve 202 yıllık bir geçmişe sahip Hacı Tahir Efendi Konağı’nda hayat bulan Kastamonu Anadolu Masal Evi’nin açılışına Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran da katıldı.
Kastamonu’ya eğitim öğretim alanında her türlü katkıyı vermek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade eden Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, “Hem tarihi hem kültürel değerlerimizin çocuklarımıza ulaştırılmasında yardımcı olması amacıyla masallarımızla kültürümüzün geçmişten gönümüze devamlılığının arz etmesi bakımından burayı açtık. Bakanlık olarak biz Kastamonu’nun kadim kültürüne her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Masal Evi’ni eğitim öğretimin bir parçası, bu kadim kültürün devamı olarak düşünmek lazım.” dedi.
MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı’nın projenin başından itibaren uygulayıcısı olduğunu anlatan Safran, “İnşallah bu tür yatırımların devamı gelecek. Özellikle Sayın Valimiz ve sayın milletvekillerimiz, ildeki diğer kamu kurum ve kuruluşları hep beraber el birliğiyle güzel şeyler yapıyoruz. İnşallah yine el birliğiyle güzel bir şekilde Kastamonu’muzun daha gelişmesi, güzelleşmesi, kültürel olarak mesafe alması için Allah bize can verdiği müddetçe çalışacağız.” diye konuştu.
MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı da masal evlerinin Anadolu Masalları Projesi’nin bir parçası olduğunu söyledi.
“Türkiye genelinde yaklaşık 220 bin öğretmen Anadolu masalları ve Dede Korkut masalları ve bunlara ilişkin sözleri, şarkıları çerçevesinde Bakanlığımız tarafından örgütlenmiş ve 81 il, 750 ilçede bu masalları söylüyorlar” diyen Boyacı, şunları kaydetti:
“Kadim kültürün kültürel kodlarını çocuklarımızın en iyi öğreneceği, değer eğitimi olarak bahsettiğimiz değerlerimizin en hızlı şekilde çocuklarımıza nüfus edeceği yerler masallarımız. Hepimizin babaannesi, anneannesi, dedesi, nenesi vardı. Onlardan öğrendiklerimizi şimdi öğretmenlerimiz bu kodlarla beraber çocuklarımıza daha hızlı daha etkili taşımanın yollarını aradılar. Bu proje yaklaşık bir yılık bir proje.”
Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu ise proje ile ilgili açıklamada şunları söyledi:
“Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda milletimizin kültürel birikimlerinin ve ortak değerlerinin ülkemize ait motiflerle nesilden nesile aktarılması, çocuklarımızın hayal güçlerinin geliştirilmesi amacıyla Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu işbirliği ile “Anadolu Masalları Projesi” hayata geçirilmiştir.
Bu kapsamda ilimizde Anadolu Masalları’nın hayat bulması için tarihi bakımdan ilimizin en eski yapılarından birisi olarak kabul edilen ve 1819 yılında yapıldığı bilinen Hacı Tahir Efendi Konağı, Özel İdare tarafından müdürlüğümüze tahsis edilmiştir. Kastamonu Anadolu Masal Evi’nin bu tarihi konakta hayata geçirilmesinde Valimiz Avni Çakır’a ve Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Çenet’e teşekkür ederim.
Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalar sonucunda “Kastamonu Anadolu Masal Evi”nde ilimizi tarihi ve kültürel değerleri ile yansıtan dokuma, ebru ve taş baskı atölyeleri ile masal anlatım odaları oluşturulmuştur.
Kastamonu Anadolu Masal Evi’nde ilimizdeki okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerimize gruplar halinde, masal odalarında masal anlatıcısı öğretmenlerimiz tarafından masallar anlatılacak. Atölye odalarında ise dokuma, taş baskı ve ebru çalışmaları yapılacaktır.”
Açılışa Vali Avni Çakır, Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu da katıldı.