İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Kuzyaka Karaçomak Havzasında Karabuğday Yetiştiriciliği Ve Yayımı Projesi”ni hayata geçiriyor. İl Müdürü Fatih Önlem, tıbbi bitki olarak değerlendirilen karabuğdayın Kastamonu coğrafyasına uygun olduğunu söyledi.
Tarımsal Yayım Hizmetleri kapsamında Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje, Merkez Karaçomak Havzası ve bu havzadaki 20 köyde uygulanmak üzere hazırlandı.
Bakanlık tarafından uygun görülen, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının desteği ile Ocak ayından itibaren uygulamaya konulan proje kapsamında havzaya bağlı 4 köyde 5’er dönüm olmak üzere toplam 20 dönüm arazide demonstrasyon sahası kurulması planlandı.
Toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Önlem, projeyle ilgili olarak, karabuğdaya olan ilgi ve talebin son yıllarda dünyada ve ülkemizde artmakta olduğunu söyledi.
Diyeti destekleyen beslenmenin yanı sıra boya sanayinde de kullanılan ve tıbbi bitki olarak değerlendirilen karabuğdayın Kastamonu coğrafyasına uygun olduğunu düşündüklerini belirten Önlem, “Karabuğdayın 2020 yılı ekilişi 130 dekardır. Bunun 100 dekarı Devrekâni’de 10 dekarı ise merkezde ekilmiştir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteleme Kurumu tarafından Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Listesine alınması ile beraber 2021 yılında bin dekar civarı bir alanda ekilişi yapılacağı öngörmekteyiz. 2020 yılı Aralık ayında onaylanan, 2021 yılında uygulamaya başlayan proje ile öncelikle Kuzyaka bölgesinde kurulacak demonstrasyonlarla hem bölgeye uyumu ve verimi takip edilecek hem de bölge halkının ürünü tanıması sağlanacaktır. Uygulama yılı sonunda Kastamonu tarımına yeni bir ürünün eklenmesi ve boş arazilerin yeniden kullanılmaya başlanması projemizde ana hedeftir” diye konuştu.
Ziraat Mühendis Ömür Onur ve Neriman Delge Karabuğday Projesinin Tanıtımı ve Yayım Faaliyetleri ile İlgili Bilgilendirme yaptı. Karabuğday ve Karabuğday Yetiştiriciliği İle ilgili Bilgilendirmeyi de Mühendis Dr. Ahmet Güneş yaptı.
Cengiz MUHZİROĞLU