Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu 30 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından göreve başladığında yerel kalkınma alanındaki hedeflerinden biri olan “sera” projesini hayata geçirmek için Kastamonu Şeker Fabrikası ile protokol imzalamaya hazırlandığını açıkladı…
Niyetlendi ama nasip olmadı Kastamonu’ya.
Şeker Fabrikaları Genel Müdürü ile görüşen Belediye Başkanı Vidinlioğlu, “Şeker fabrikası yerleşkesinde boş olarak duran arazi üzerinde bir sera kurmayı planlıyoruz. Bu serada üreteceğimiz sağlıklı ürünlerden hem şehrimize hem de dışarı satış yapacağız. Bu sayede hem istihdam yaratacağız hem de yerel kalkınmaya destek olacağız” değerlendirmesinde bulunmuştu…
Şeker Fabrikası’nda üretim aşamasında pancarın yıkanması esnasında ortaya çıkan toprağın içerik olarak zenginliğine işaret eden Belediye Başkanı Vidinlioğlu, “Hem atık olarak ziyan edilen toprağı hem de üretimde ortaya çıkan sıcak suyu serada kullanacağız. Örnek bir projeye imza atacağımızı düşünüyorum” demişti.
Kastamonu Belediye Başkanı Vidinlioğlu’nun Kastamonu’ya kazandırmak için çaba sarf ettiği “proje” olmadı…
Türkşeker yönetimi rıza göstermedi sanırım.
Kastamonu Şeker Fabrikası’nın sahibi olan “Türkşeker”, Kastamonu’da Belediye işbirliğinde gerçekleştirmeye yanaşmadığı projeyi bir diğer fabrikası Ankara Şeker Fabrikası’nda hayata geçirdi…
23 bin metrekare üzerinde kuruldu sera, “topraksız tarım” yapılacak, 50 bin fidan dikildi, “yılda bin ton “salkım domates” elde edilecek, ısıtma giderlerinin yüzde 50’si fabrikanın “kondanse suyu” olarak kullandığı sudan karşılanacak, ısıtma maliyetleri bu şekilde minimize edilirken soğutma giderlerinden kurtulan Ankara Şeker Fabrikası yılda 1 milyon lira tasarruf edecek.
Projenin içeriği ve uygulama biçimi tam da Kastamonu Belediye Başkanı Vidinlioğlu’nun dediği üzre…
“Fikir sahibi” belki de kim bilir?
Türkşeker ilk ürünleri Ankara Şeker Fabrikası’nda aldı ve Ankara’daki yerel marketlerde satışa sundu…
Sırada diğer fabrikalarında kuracağı seralar var.
Kastamonu ise yine “niyetlendi” bir hayırlı işe…
“Nasiplenemedi” ama.
Not: TÜBİTAK’ “2202 Bilim Olimpiyatları Programı” düzenliyor yıllardır, ortaokul ve lise öğrencilerinin temel bilimler ve bilgisayar alanlarına ilgilerini artırmak, öğrencileri “Ulusal Bilim Olimpiyatları”na hazırlamak ve “Uluslararası/Bölgesel Bilim Olimpiyatları”nda ülkemizi en ön sırada temsil etmelerini sağlamak amaçlanıyor…
Geçtiğimiz yıl “Birinci Aşama Sınavı” 29 Ağustos 2020 tarihinde 76 il merkezinde 6 bin 200 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi, “276” lise ve “109” ortaokul öğrencisi ile birlikte toplamda 385 öğrenci “Yaz Okulu” ve “İkinci Aşama Sınavı”na davet edildi, 2-12 Mart 2021 tarihleri arasında “İkinci Aşama Sınavı” yapıldı, “173” öğrenci madalya aldı.
İlimizden de elbet hem birinci aşamada hem de ikinci aşamada başarı gösteren ortaokul ve lise öğrencileri olmuştur, ilk aşamadaki “385” öğrenci ve ikinci aşamadaki “173” öğrenci arasına kaç öğrencimiz girdi?…
Gelecek yıllara ilişkin hedefimiz ne?
MUSTAFA AFACAN