“Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele kapsamında sivil toplumun bilinçlendirilmesiyle zaten düşük riskli grup içerisinde yer alan Kastamonu’nun risk grubunun sıfırlanması amaçlanıyor”
İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nce düzenlenen, “Suç gelirlerinin aklanması, terör ile terörizm temel kavramları ve suç gelirinin aklanması ve terörizmin finansmanı açısından derneklerin değerlendirilmesi” konulu bilgilendirme toplantısı dün yapıldı.
Halk Eğitim Merkezi Salonu’ndaki toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdür Yardımcısı PınarBaşbilen; “Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı tarafından kara para aklamanın ve tabi terörizmin finansmanının önlenmesi, bu amaçlarla derneklerin suiistimallerinin önüne geçilmesi ve derneklerin duyarlılıklarının ve farkındalıklarının artırılması amacıyla eğitim çalışmaları yapılması ve çalıştaylar düzenlenmesi önem arz etmektedir” dedi ve yapılacak bilgilendirme toplantısı neticesinde suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele kapsamında sivil toplumun bilinçlendirilmesiyle zaten düşük riskli grup içerisinde yer alan Kastamonu’nun risk grubunun sıfırlanmasının amaçlandığını söyledi.
Program hakkında bilgi veren Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz da şunları söyledi:
“Konumuz halk dilinde konuşulduğu gibi kara paranın aklanması ve yine aynı şekilde terörizmin finansmanın önlenmesi. Çok şükür ilimiz bu açılardan iyi durumda. Hepimizin de bildiği gibi her türlü talebe yönelik faaliyetlerin Türkiye hedefinde. Yine ülkemizin belirli bir bölgesinde olduğu gibi sözde etnik bir temele dayalı bir ayrımcılık, bölücülük içinde olanlar var. Bu daha çok yurt dışında ama ülkemizin içerisinde de iştirakleri bulunan, silah gücü kullanan örgütler var. Birde hepimiz biliyoruz, hatırlıyoruz. 15 Temmuz 2016’daki kalkışma ile piyasaya çıkan, yine içimizde yetişen bazı beyinleri devşiren, bazı insanları da zihnen ele geçiren bir yapının meydana getirdiği terör olayları var. Bunun gibi hadise çok, ülkemizde bunların her an hepsinin hedefinde. Bulunduğumuz coğrafya tabi gücümüz, tabi nüfusumuz gereğince hedef durumundayız. Bunlar için bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması yapılacak. Sivil Toplumlar İlişikliler Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları noktasında bu çalışmalar yürütülüyor. Biz de bu konuda bilgilendirme ve bilinçlendirmemizi bu programlarla yapıyoruz. Bu eğitimin ve bilinçlendirme çalışmasının başarılı ve hayırlı olmasını, hepimizin her alanda olduğu gibi bu alanda da uyanıklığın farkındalığının olmasını dile ve temenni diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından suç gelirlerinin aklanması, terör ile terörizm temel kavramları ve suç gelirinin aklanması ve terörizmin finansmanı açısından derneklerin değerlendirilmesi ile ilgili derneklere bilgilendirmeler yapıldı.
Cengiz MUHZİROĞLU