Tarihi yapıların yenilenmesi, onarılması anlamına gelen restorasyon ayağa kaldırılan yenilenen binaları ile bir kentin geçmişini kültürünü yansıtırlar ve gelecek nesillere aktarılması bu yenilemeler sayesinde olur.
Restorasyon için önce uzun bir çalışma, ön hazırlık, projeler, değerlendirmeler, onaylar ve eskisine sadık kalınarak zor bir süreçle bu işlerin yapılması gerekir.
Tüm bu çalışmalar kapsamında baktığımızda restorasyonun amacının tarihi binaların önemli özelliklerinin ön plana çıkarılarak amacın kültürel varlıkları korumak olduğunu söyleyebiliriz.
Restorasyon yapılırken işi biraz daha zorlaştıran sebeplerden biri de binanın tescilli olmasıdır ki ayrı bir çalışma ve titizlik gerektirir.
Kısaca bahsettiğim çalışmalar bu işi yapan veya yapacak olan mimarlar, restoratörler ile ilgili konulardır ki internette bulduğum bir tarife göre restoratörler de eski eser doktorlarıdır.
Tarihi binalarımızı, konaklarımızı, kısacası tüm tarihi miraslarımızı özgün tasarımlarını koruyarak yaşatmak, ayağa kaldırmak turizm adına öncelikli bir konu olmalıdır
Kültür Turizmi, “doğal ve tarihsel kültür varlıklarını, kültürel etkinlikleri ve güncel sanat eserlerini, kültür sanayilerinin sonuçlarını, bazı sosyo-ekonomik olguları turistik bir ürün biçiminde gezginlerin hizmetine sunan bir turizm anlayışıdır.” denilmektedir.
Bu tanımlamaya göre, tüm tarihi miraslarımızı özgün tasarımlarını koruyarak ayakta tutmak, ayağa kaldırmak turizm açısından çok önemli bir yer tutmaktadır.
Son yıllarda bu değerlerimizin turizm adına ne kadar cazip olabileceğini kavradık ve mümkün olduğunca restorasyonlara hız verildi, bazılarına başlandı, bazıları bitti, bazıları fotoğraflarda görüldüğü gibi sözleşmede belirtilen tarihler üzerinde uzunca bir zaman geçmesine karşı henüz bitirilemedi.
Bu tabelalarda yazılan bilgiler doğrultusunda iş bitti ise bu levhalar neden hala duruyor, bitirilmedi ise yüklenici firma ya parasını alamadığından işi bıraktı, ya da projeye uygun tadilat yapmadığından işi yarım bıraktırıldı diyebiliriz.
Biliyoruz ki restorasyon süresi yapının büyüklüğü, binanın koşulları ve ödeme planına göre değişiyor. Düzenli ödeme yapılabiliyorsa inşaat hızla bitiriliyor.
Restorasyonu yapılan yerler ile ilgili bilgilendirme tabelalarına bakılırsa restorasyonu yapılan yerler çok, süresinde bitirilen restorasyon hemen hemen yok. Bunu tabelalara göre söylüyorum, bitti ise neden bu bilgilendirme levhaları hala duruyor.
Daha önceki bir “Tarihi Miras” başlıklı yazımda bahsetmiştim, Nasrullah Camii minaresinin hemen yanında, Münire Medresesinin batı tarafında kalan işyerleri yıkıldı ve açığa çıkan medresenin duvarının yenilenmesi gerekiyor. Çalışmalar başladı ve durdu, adımlasan otuz adım gelir veya gelmez.
Bu çalışmalar pandemi yüzünden durduruldu denilecekse kamuya ait olmayan özel inşaatlar hızla devam ediyor.
Kısıtlamalar gevşetildi ve dışarıdan şehrimize gelmeye başladılar, hepimiz için, şehrimiz için çok önemli olan bu işleri savsaklamayın, nereden, hangi kurumdan ve neden kaynaklanarak bu işler bitmiyorsa acilen çözüm getirin lütfen.
Bülend Çadırcıoğlu