- Akademisyen arkadaşları, bir vefa örneği gösterip, kendisi için 776 sayfalık bir kitap hazırladı.Hüseyin Yolcu ve Sibel Oğuz Haçat’ın editörlüğünü yaptıkları, “Bilim İnsanı Dr. Mustafa Eski’ye Armağan” kitabı, Pagem Akademi yayınlarından çıktı.
Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin en kıdemli bilim insanı olarak geçtiğimiz günlerde emekliye ayrılan, köşe yazarımız Dr. Mustafa Eski, akademisyen arkadaşlarının vefa örneği bir girişimiyle alabileceği en değerli, en anlamlı armağana sahip oldu.
Akademisyen arkadaşları tarafından hazırlanan, Hüseyin Yolcu ve Sibel Oğuz Haçat’ın editörlüğünü yaptıkları, “Bilim İnsanı Dr. Mustafa Eski’ye Armağan” kitabı, Pagem Akademi yayınlarından çıktı.
Yayımlanmış 20 makalesi, 16 bildirisi ve 25 kitabı bulunan, Ocak 1981’den bu yana da gazetemizde düzenli olarak köşe yazıları yayımlanmakta olan Dr. Mustafa Eski’ye armağan edilen kitabın Hüseyin Yolcu ve Sibel Oğuz Haçat tarafından kaleme alınan önsözünde şunlar yazıyor:
“Akademilerin üç temel işlevi vardır. Bunlar; bilim üretmek, öğretimi gerçekleştirmek ve kültürü yaymaktır. Ancak, akademilerin bu işlevleri yerine getirebilmeleri sahip oldukları nitelikli bilim insanları aracılığıyla mümkündür. Bilim insanları yapmış oldukları çalışmalarını çevresine ve topluma yansıttıkları müddetçe kabul ve saygınlık görürler. Bu durum, akademik camia ve topluma değerli katkılarda bulunmuş olan bilim insanlarına vefa göstergesi olarak bir armağan kitabı çıkarma geleneğini doğurmuştur. Oldukça yoğun bir çalışmanın ürünü olan bu armağan kitabını Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eski’ye olan vefanın bir göstergesi olarak okuyuculara sunmakla büyük onur duyarız.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eski, 1945 yılında Kastamonu’da doğar. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Kastamonu’da, yükseköğrenimini İstanbul’da yapar. Çalışma hayatına Muğla’da Kız İlköğretim Okulunda başlayıp Van ve Kastamonu Kız İlköğretim okullarında devam eder. Daha sonra Kastamonu Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü (1980-1982), Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Yüksekokulu Müdürlüğü (1993-2004) görevlerinde bulunur. 1988-19990 yılları arasında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Mustafa Necati Bey’in Kastamonu’daki Çalışmaları” adlı araştırmasıyla yüksek lisansını yapan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eski, “Bilim Uzmanı” unvanını alır. 1991-1995 yılları arasında aynı kurumda “Cumhurbaşkanı Döneminde bir Devlet Adamı Mustafa Necati” adlı çalışmasıyla doktora eğitimini bitirir ve “Doktor” unvanını alır. 4 Aralık 1995 tarihinde Kastamonu Eğitim Fakültesine Yardımcı Doçent kadrosuna atanır. Ayrıca 2003-2012 yılları arasında Kastamonu Fen Edebiyat Fakültesinde de dersler verir. 1981 yılından itibaren yerel Kastamonu gazetesinde haftalık yazılar yazar. Bugüne kadar yazdığı yazıların sayısı 900 dolayındadır. 200-2004 yılları arasında Türk Basın Birliği Kastamonu Şubesi başkanlığı görevinde bulunur. Millî Eğitim Bakanlığınca düzenlenen 10. Millî Eğitim Şûrasına (1981) ve 11. Millî Eğitim Şûrasına (1982) öğretmen yetiştiren kurumlar adına katılır. 1994 yılında İstanbul’da yapılan Uluslararası 41. Öğretmen Yetiştirme Kongresi’ne davet edilir. Bu görevleri yerine getirirken de bir çok başarılı çalışmaya imza atar ve çok sayıda plaket ve ödülün sahibi olur. 2020 yılında emekli olur.
Kitap, esas olarak beş bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eski’nin kendi kaleminden özgeçmişi, birinci gölümde alan, ikinci bölümde eğitim, üçüncü bölümde diğer çalışmalarla ilgili makaleler, dördüncü bölümde Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eski ile ilgili anılar, beşinci bölümde de Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eski ile ilgili fotoğraflara yer verilmiştir. Armağan bu kitabında üniversitelerde görev yapmış ya da yapmakta olan öğretim elemanlarının akademik yazıları, bazılarının da Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eski ile ilgili anıları yer almaktadır. Bütün çalışmaların yazarlarına makaleleri ya da derlemeleri il ilgili değerlendirmelerimizi hoşgörü ile karşıladıkları, bizimle işbirliği içinde oldukları ve en önemlisi de Armağan’a sunmuş oldukları değerli katkıları için çok teşekkür ederiz. Ayrıca Dr. Öğt. Üyesi Mustafa Eski’yi yakından tanıma şansı yakalamış ve hocamız ile ilgili anılarını, duygu ve düşüncelerini samimi bir şekilde kaleme alan yazarlarımıza da bu değerli katkıları için çok teşekkür ederiz.
Böyle bir eserin ortaya çıkmasında birçok kişinin yoğun emeği ve katkısı bulunmaktadır. Kitabın düzeltmesinde her türlü desteği sunan Dr. Öğr. Üyesi Burcu Öztürk’e, kitabın kapak tasarımını yapan Dr. Öğr. Üyesi İsmail Helvacı’ya, kitabın baskısı ve dizgisi ile ilgili işlemlerde yardımını esirgemeyen Pegem Akademi Yayınevi sahibi Servet Sarıkaya’ya ve tüm yayınevi çalışanlarına teşekkürlerimizi sunarız.”