Bilindiği gibi, Kastamonu gazetemizdeki köşe yazımızda (10.2.2021) duyurduğumuz üzere 2021 birçok önemli yılın yıl dönümü. Cumhurbaşkanlığımız, UNESCO ve TÜRKSOY’un ilan ettiği yıl dönümlerinden ikisiyle ilgili genelge yayımladı: Bizim Y unus ve Türkçe Yılı, Ahî Evrân Yılı. TBMM, İstiklal Marşı’mızın 12 Mart 1921 tarihinde kabulü dolayısıyla 2021’i “İstiklal Marşı” yılı ilan etti.
İstiklal Marşı şairi Mehmet Âkif Ersoy’un ilimizde ayrı bir yeri, önemi vardır. Burdur Milletvekili olarak TBMM’ce halkı millî mücadeleye teşvik konusunda görevlendirilmiş, 19 Ekim 1920-24Aralık 1920 tarihleri arasında yaklaşık iki ay ilimizde misafir edilmişti. Bu süre zarfında Nasrullah Camisi’nde ve bazı ilçelerimizde vaazlar veren, Sebilürreşad dergisinin bir sayısını Kastamonu’da çıkaran, marşın metni TBMM’de kabul edilmeden önce Anadolu’da ilk yayımını Açıksöz gazetesinde (21 Şubat 1921) gerçekleştiren millî şair Mehmet Âkif Ersoy’la ilgili yazımız da Kastamonu gazetesinde 21 Ocak 1921’de okuyucuyla buluşmuştu.
Dostum Metin Boyacıoğlu’nun amcası Âtıf Boyacıoğlu, Mehmet Âkif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfının (1984) kurucularındandı. Ölünce, vakıftaki görevini oğlu Mesut Boyacıoğlu üstlenmişti. Bilindiği gibi Mesut Bey’i 2020 yılında kaybettik. Metin Bey’in 20 Şubat 2021 tarihinde gönderdiği kitaplardan biri hem şair Mehmet Âkif Ersoy hem de Mesut Boyacıoğlu’yla ilgiliydi.
Âkif Salnâmesi 2/, Mehmet Âkif ve Çevresine Dair Araştırmalar, İstanbul 2020, 259 s. , Mehmet Âkif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı- Burdur, Mehmet Âkif Ersoy Üniversitesi Yayını.
Salnâmenin Türkçe karşılığı “yıllık” demektir. Yılda bir defa yayımlanan süreli yayınların genel adıdır. Vakıf, her yıl Âkif üzerine yapılan araştırmaları, yeni bilgileri bu yolla yayımlıyor. İlk sayı üzerine bir köşe yazısı yazdığımı gayet iyi hatırlıyorum. Bu ikinci sayının editörlüğünü Tahsin Yıldırım yapmış, Burdur Mehmet Âkif ErsoyÜniversitesi Rektörü Prof.Dr. Âdem Korkmaz da takriz/övgü sunuş yazmış (s.7-8).
Salnâme/yıllıkta her biri araştırma ürünü 17 makale bulunuyor. hepsini sıralamaya köşeyazımızın hacmi izin vermiyor. İçlerinden hiç olmazsa sekizinin başlığını vermekle yetiniyoruz:
- Uğur Derman: Mehmed Âkif Bey’in Hakîm Senâî’den Bir Tercümesi
Âlim Kahraman: Mehmed Âkif’in Muhammed İkbâl’le Görüşmesi
Beşir Ayvazoğlu: Mehmed Âkif, Faruk Nafiz ve “İkinci Mektup”
İbrahim Öztürkçü: Tâhirü’l Mevlevî ve Mehmed Âkif’in “İrfan” Dostluğu
Mehmet Ruyan Soydan: Mithat Cemal’in “Mehmed Âkif” Kitabının İkinci Cildi
Tahsin Yıldırım: Mehmed Âkif’in Güreş Merakı ve Hocası Kıyıcı Osman Pehlivan’a Dair
Yasin Beyaz: Arap Dünyasında Mehmed Âkif ve Arapça Literatürde Mehmed Âkif Bibliyografya Denemesi
Mehmet Cemal Çiftçigüzeli: Vakfımızın Öyküsü
Kitabın 245-249 sayfaları arasındaki makale ise şu:
Metin Boyacıoğlu: Mehmet Mesut Boyacığlu’nun Ardından
Makalede, Metin Boyacıoğğlu’nun 12 Şubat 2020 tarihinde kaybettiği yeğeni M. Mesut Boyacıoğlu’nun hayatı ve hizmetleriyle ilgili yazısı, birlikte fotoğrafları ile vefatı üzerine Kastamonu ve Nasrullah gazetelerinde yayımlanan haber ve teşekkür ilanı yer almaktadır.
Mehmet Cemal Çiftçigüzeli’nin “Vakfımızın Öyküsü” makalesinde de M. Âtıf Boyacıoğlu (1920-2000) ve oğlu M. Mesut Boyacıoğlu’nun (1947-2020) Mehmed Âkif Fikir ve Sanat Vakfına hizmetleri geniş olarak değerlendirilmiştir. Vakfın kurucuları arasında şair, Kastamonu Milletvekili İsmail Hakkı Yılanlıoğlu (1918-1992) de bulunmaktadır. M. Mesut Boyacıoğlu, Vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştı. Boyacıoğlu Şirketinin Kavaklıdere’deki iş yeri (Atatürk Bulvarı, 199/9) vakfın hem toplantı yeri hem de yazışma adresiydi.
Yazımızı kaleme alırken 21 Şubat 2021 tarihli Hürriyet gazetesinde Âkif’in İstanbul’da son günlerini yaşadığı İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi Mısır Apartmanı’ndaki 13 numaralı dairenin Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamulaştırılıp “Mehmet Âkif Ersoy Hatıra Evi” olarak düzenlendiğini okuyup çok sevindik. “Darısı Kastamonuluların başına” dedik!
2021 İstiklal Marşı Yılı’nda başta millî şair Mehmet Âkif Ersoy olmak üzere Vakfın vefat eden üyelerini; M. Âtıf Boyacıoğlu, M. Mesut Boyacıoğlu ve İ. Hakkı Yılanlıoğlu’nu saygıyla anıyor, salnâmeyi yayımlayanlara, vakfı yaşatanlara saygılarımızı, şükranlarımızı sunuyoruz.
NAİL TAN