Pandemi nedeniyle aylardır işyerleri kapalı olan esnaf, illerde belirlenecek kriterlere göre normalleşme sürecinin başlatılacağı açıklaması yapılan mart ayını bekliyor. Gıda Maddeleri İmal ve Satıcıları Odası Başkanı Ali Ufuk Dravor, kahvecilerle birlikte en büyük mağduriyeti yaşayan esnaf grubunu oluşturan üyelerinin sabrın son raddesinde olduklarını belirtti.
Üyelerinin, 1 Mart için hazırlıklara başladıkları ve odayı da bu yönde sıkıştırdıklarıyla ilgili sorumuzu cevaplayan Dravor, bir çok alanda HES kodu uygulaması ile izin verilmesine rağmen odalarına bağlı esnafının bu uygulamadan muaf tutulmasının anlaşılır olmadığını belirtti.
Dravor, pandemiye karşı önlem anlamında uygulayacakları 7 madde sıraladı ve “Devletimizin belirlemiş olduğu çalışma saatleri içerisinde hizmet vererek faaliyetlerine başlaması için müsaade edilmesi sektörümüz tarafından ivedilikle beklenmektedir. Artık yiyecek-içecek sektörümüzün desteğe değil, müşteriye ve açık işyerine ihtiyacı var” dedi.
Gıda Maddeleri İmal ve Satıcıları Odası Başkanı Ali Ufuk Dravor, kahvecilerle birlikte en büyük mağduriyeti yaşayan esnaf grubunu oluşturan üyelerinin sabrın son raddesinde olduklarını belirtti.
Dravor, konuyla ilgili sorumuz üzerine gazetemize yaptığı açıklamada şöyle dedi:
Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz hafta kabine toplantısının ardından “İllerimizde Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayrılarak Mart başı itibariyle normalleşme sürecini başlatıyoruz” açıklaması ve salgın sebebiyle işine ara vermek durumunda kalan esnafımızı rahatlatacak adımların atılacağını, ayrıca lokanta kafe kıraathane v.b. esnafların açılış yol haritasını önümüzdeki günlerde açıklayacağını bildirmesinin ardından lokantacı esnafımızı 1 Mart’ta açılış heyecanı sardı.
Pandeminin en çok mağdur ettiği lokanta, kafe, pastane, pide, etliekmek, döner ve çorba salonu sahibi oda üyelerimizin devam edecek yedek akçeleri kalmadı. Yıllardır emek verdiğimiz ekmek teknelerimizin göz göre göre elimizden gidiyor yakınmalarına her hangi bir çözüm bulamamamız Oda Başkanlığımızı ziyadesiyle üzmektedir. Esnafımızın işyerlerine ve müşterilerine bir an önce kavuşmalarını istiyoruz.
Odamıza kayıtlı 93 lokanta, 19 pastane, 65 dönerci, etli ekmekçi, pideci ve 8 çorbacı esnafımız toplamda 185 esnaf ve sanatkarımız, bu sıcak yemek hizmeti veren işyerlerimizin yanlarında çalışan yaklaşık 800’e yakın garson, bulaşıkçı, komi, aşçı, mezeci, uzun aylardan beri yani pandeminin başlangıcı olan Mart 2020’den bu güne 200 günün üzerinde kısıtlama tedbirlerinden dolayı gelirsiz kaldılar.
Her ne kadar paket servis ve al-götür uygulaması yapılsa da bu işyerlerimiz çoğunlukla sıcak yemek ve çorba ürettiklerinden paket servislerin teslimatında ürün soğumakta ve istenilen lezzeti kalbolduğundan müşteri memnuniyetsizliği doğmaktadır. Bunun yanı sıra yöresel ürün üreten işyerlerimiz ise paket servisine uygun olmayan ürünleri nedeniyle işyerlerini hiç açamamışlardır. Bu esnafımızın yaşadığı ekonomik sıkıntılar had safhaya gelmiştir. Devletimizin esnafımıza verdiği destekler olumlu olsa da yeterli gelmediğinden işyerlerinin bir an önce açılması elzem olmuştur.
Dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde belirlenen kurallara sımsıkı uymamızın gerekliliği esnafımızca idrak edilmektedir. Ancak sektörde yaşanan yüzde 80’lere varan ciro kayıpları, esnafımızın yeterli dağıtım ve servis ağının bulunmaması nedeniyle işyerlerimizin açılması dışında bir seçenek kalmamıştır.
Kamu kuruluşlarına, bankalara, AVM’lere, havaalanlarına, toplu taşıma ve şehirlerarası seyahatlere HES kodu uygulaması ile izin verilmesine rağmen sektörümüzün esnafının bu uygulamadan muaf tutulması anlaşılır gibi değildir. Biz esnaf ve sanatkarlar da halkımızı ve müşterilerimizi en iyi şekilde korur ve kollarız.
İş yerlerimizin;
1-Müşterilerden HES kodu istenmesi,
2-Mekanlarda kalma süresi belirlenmesi,
3-Müşteri kapasite sınırı,
3-Çalışanların HES kodu görsellerinin asılması,
4-Masalar arasında en az 2 metre mesafe bulunması,
5-Masaüstü tek kullanımlık malzeme bulundurulması,
6-Yüksek sesle konuşulmaması maskelerin sadece yemek yerken çıkarılması,
7-Girişte ateş ölçerle müşteri kabul edilmesi
şartlarıyla Devletimizin belirlemiş olduğu çalışma saatleri içerisinde hizmet vererek faaliyetlerine başlaması için müsaade edilmesi sektörümüz tarafından ivedilikle beklenmektedir.
Artık yiyecek-içecek sektörümüzün desteğe değil, müşteriye ve açık işyerine ihtiyacı var.