“Yapay sorunlarla uğraşmak yerine gerçek sorunlarla uğraşmayı kendimize rehber edindik” diyen İl Müftüsü Mustafa Bilgiç, din görevlilerinin eğitiminin önemine dikkat çekti ve “Doğru din iyi insanlarla iyi temsil edilmediği zaman buradan herşey çıkar. Onun için biz arkadaşlarımızın eğitiminin iyi olmasını istiyoruz. Mesleki kimliklerinin, insani kimliklerinin, Müslüman kimliklerinin sendika, siyasi, bölgesel kimliklerinin önünde olmasını istiyoruz. Öyle olursa hem kendisine saygısı olur, hem de topluma saygı duyar” dedi.
İl Müftüsü Mustafa Bilgiç, İl Müftü Yardımcısı Özlem Öztürk dün İl Müftülüğü’nde basın mensupları ile bir tanışma toplantısı düzenledi.
Yerel basının önemine vurgu yapan İl Müftüsü Mustafa Bilgiç, şunları söyledi: “Basının toplumun önünde koşması, bizimde takip etmemiz gerekiyor. Din hizmetlerinde bir yapay sorunlar var, bir de gerçek sorunlar var. Yapay sorunlar aslında sorun değil de, üretilen sorunlar. Yapay sorunlar aslında bir ömür törpüsü ve topluma hiçbir faydası yok. Bütün enerjimizi toprağa gömüyoruz. Yapay sorunlarla uğraşmak yerine gerçek sorunlarla uğraşmayı kendimize rehber edindik. Bizim 2 bin 400 personelimiz var. Burada iki kesimin eğitimi çok önemli. Bunlardan biri din görevlisinin eğitimi. Doğru din iyi insanlarla iyi temsil edilmediği zaman buradan herşey çıkar. Onun için biz arkadaşlarımızın eğitiminin iyi olmasını istiyoruz. Mesleki kimliklerinin, insani kimliklerinin, Müslüman kimliklerinin sendika, siyasi, bölgesel kimliklerinin önünde olmasını istiyoruz. Öyle olursa hem kendisine saygısı olur, hem de topluma saygı duyar. Bunun sağlanması konusunda medyanın da çok önemi var. İki tane kitap kafe açmayı hedefliyoruz. Amacımız insanlarımız nitelikli kitap okusun. Kitap insanı değiştirir, insan dünyayı değiştirir. Bizim derdimiz cemiyete iyi insan yetiştirmek. Diyanet ve ilahiyat ülkemizin din öğretimi açısından bir kazanç olduğunu görüyorum” dedi.
Toplantıda İl Müftülüğü’nün çalışmaları hakkında bilgi veren İl Müftü Yardımcısı Özlem Öztürk ise şu bilgileri paşylaştı:
“Hafızlık Kur’an Kurslarımızda 15 Şubat itibariyle yüz yüze eğitime geçildi. Belli kurallar dahilinde belli sayıda öğrenci alabiliyoruz. Aile ve Dini Rehberlik Büromuz Müftülük bünyesinde hizmet veriyor. Hem telefon ile hem de yüz yüze danışan vatandaşlarımıza Aile ve Dini Rehberlik Büromuzda bir vaizimiz manevi rehberlik hizmeti sunuyor. Aile ve Dini Rehberlik Büromuz ile Evliliğe İlk Adım Seminerleri düzenliyoruz. Seminerlerimizin 2’nci dönemi bu hafta itibariyle başlayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın ailenin kurulması, korunması ve güçlendirmeye yönelik çok ciddi projeleri var. Bizde bunları İl Müftülükleri, İlçe Müftülükleri bazında yürütüyoruz. Evliliğe İlk Adım Seminerlerimize nişanlı çiftler ve evliliğin ilk 5 yılında olan çiftler müracaat ediyorlar. 8 ayrı konu başlığında 8 hafta sürüyor. Seminer bitiminde de katılım belgesi ve kitap takdim ediyoruz. İlk seminerimizi yüz yüze gerçekleştirmiştik. Şu anda online gerçekleştireceğiz. Bu da çok önemsiyoruz. Diğer bir önemli alan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bünyesinde yürüttüğümüz faaliyetlerdir. Pandemi döneminde huzurevinde program yapan 3 ilden biriyiz. Pandemi döneminde huzurevindeki vatandaşlarımız sıkıntılı günler geçiyordu. Bunun üzerine bir çalışma başlattık. Manevi destek sağlamak istedik. Bir vaizimiz haftada bir gün orada program gerçekleştiriyor. Kadın Konuk Evi’ndeki kadınlarımıza da online olarak manevi desteklerimizi sürdürüyoruz. Bir diğer faaliyet alanımız Çocuk Evlerimiz. Her bir Sevgi Evi’nde bir personelimiz haftada bir gün Değerler Eğitimi Dersi yapıyorlar. Sevgi Evlerinde dönem dönem yarışmalar düzenliyoruz. Çocuklarımıza hediyeler veriyoruz” ifadelerini kullandı.
İlimizde ilk olacak bir projeyi bu hafta içerisinde başlatacaklarını söyleyen Öztürk; “Hastanemizde 3 tane manevi danışman görevlendirdik. Bu arkadaşlar yüksek lisanslarını manevi danışmanlık alanında yapmış, ayrıca Başkanlığımızın Hizmet İçi Eğitim Seminerlerine de katılmış ve hazırlıklarını tamamlamış 1 erkek, 2 kadın arkadaşlarımız. Bu hafta hastanede manevi danışman olarak başlayacaklar. Hem hasta yakınlarına hem de hastalara moral, motivasyon amaçlı destek olacaklar. Bu da çok önemli bir faaliyet. Türkiye’de birkaç ilde uygulandı. Bu yıl itibariyle bütün hastanelerde bu hizmet verilecek. KYK’larımızda yine manevi danışmanlarımız var. Bu süreçte orada faaliyet gösteremiyoruz ama İl Müftülüğü’müzün Gençlik Merkezi’ne ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’müzün Gençlik Merkezi’ne bir görevlendirme yapacağız. Bunların dışında gençlik faaliyetleri bizim çok hareketli sahamız. Gençlere yönelik faaliyetlerimizi de 3 kategoride sürdürüyoruz. Kastamonu Diyanet Gençlik instigram hesabını oluşturduk. Birçok nitelikli paylaşımlar yapmaya çalışıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımız ‘Haydi Türkiye Evde Kur’an Öğrenmeye’ isimli bir proje başlattı. Şu anda salgından dolayı evlerinde bulunan insanlarımız, Diyanet İşleri Başkanlığımızın web sitesinden başvurularını yapıyorlar, illere göre dağılım oluşuyor, sonrasında biz öğretici dağılımı yapıyoruz. Bu da şu anda bizim 5-6 hocamızla devam ettirdiğimiz bir proje.”
Toplantıya İl Müftülüğü Eğitim Hizmetleri Şefi Özay Bozkurt ve Hepkebirler Cami İmam Hatibi, İl Müftülüğü Basın İşlerinden Sorumlu Muhittin Tülekoğluda katıldı.
CENGİZ MUHZİROĞLU