Her yıl KOAH hastalığı nedeniyle yaklaşık 3 milyon kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Erol Şentürk, “KOAH tüm dünyada üçüncü ölüm nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumda sigara içmenin yaygınlaşması ile KOAH’ın görülme sıklığı ve bu hastalığa bağlı kayıplar da her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle, bu hastalığın erken tanı ve tedavisi büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde 40 yaş ve üzeri tütün kullanan her 5 yetişkinden birinde KOAH bulunmaktadır” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; günümüzde 600 milyon KOAH hastası bulunuyor. Her yıl 50 milyon kişi bu hastalığa yakalanırken, bunların 3 milyonu bu rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Son yıllarda hastalığın daha iyi anlaşılması ve erken tanı sayesinde hastalığın tedavisinde başarı oranı da artırıyor.
“ÜLKEMİZDE 5 YETİŞKİNDEN BİRİ KOAH HASTASI”
Solunum yollarını tutan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes verirken ıslığa benzer ses, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtiler gösteriyor. Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Erol Şentürk, erken tanı ve uygun tedaviyle bu hastalığın seyrinin düzeldiğini ve ilerlemesinin durdurulabildiğine dikkat çekti.
KOAH hastalığında basit bir solunum fonksiyon testi ile erken tanının mümkün olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Erol Şentürk, “Her yıl KOAH nedeniyle yaklaşık 3 milyon kişi kaybedilmektedir ve tüm dünyada üçüncü ölüm nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumda sigara içmenin yaygınlaşması ile KOAH’ın görülme sıklığı ve bu hastalığa bağlı kayıplar her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle, bu hastalığın erken tanı ve tedavisi büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde 40 yaş ve üzeri tütün kullanan her 5 yetişkinden birinde KOAH bulunmaktadır. KOAH gelişiminin en önemli nedeni sigara/tütün kullanımı ya da pasif olarak dumana maruz kalmaktır” dedi.
“GENELLİKLE HASTALAR, NEFES DARLIĞI
BAŞLADIKTAN SONRA HEKİME BAŞVURUYOR”
Diğer bazı ırsi (genetik) faktörlerin de KOAH hastalığının gelişiminde önemli rol oynadığını belirten Dr. Şentürk, KOAH hastalığı hakkında şu bilgileri verdi: “Çocukluk çağında geçirilen akciğer hastalıkları, toz-duman veya iritan gazlarla ilgili meslek alanlarında çalışmak, bir takım alerjik faktörler, yaşanılan ortamda hava kirliliği olması da ileri yaşlarda KOAH gelişimine yol açabilmektedir.
Hastalığın ilk dönemlerinde anlamlı bir belirti olmayabilir. Hastaların bir kısmında başlangıçta sabahları daha belirgin olan öksürük ve balgam çıkarma olabilir. Balgam; genellikle beyaz renkli, yapışkan, az miktarda ve koyu kıvamlıdır. İlk zamanlarda öksürük ve balgam çıkarma genellikle kişiler tarafından sigara içimiyle ilişkilendirilir ve erken dönemde doktora başvuru olmaz. Solunum fonksiyonlarındaki kayıp ilerledikçe nefes darlığı belirgin hale gelir. Genellikle hastalar nefes darlığı başladıktan sonra hekime başvurur.
KOAH HASTALIĞINDA YÜRÜYÜŞÜN FAYDALARI
Hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde bir takım medikal ilaçlar olduğu gibi kişisel olarak yapabileceğimiz aktiviteler de vardır. Bu aktiviteler yürüme ve bisiklete binmeyi içerir. Aşırıya kaçmamak kaydıyla, bu aktiviteler solunumu kuvvetlendirerek nefes darlığı ve bacak yorgunluğunun azalmasını sağlamaktadır. Daha uzun mesafe yürüyebilmenizi sağlar ve merdiven çıkmanızı kolaylaştırır. Bu aktiviteler KOAH tedavisinin vazgeçilmez unsurlarıdır.”