İvriz Kaya Anıtı MÖ.727-742 yıları arasında Konya’nın Ereğli ilçesine 12 kilometre uzaklıkta Halkapınar ilçesi sınırları içerisinde İvriz Suyu’nun kaynak başında yapılmış bir anıttır.
Hititlerin hüküm sürdüğü yıllardır. Kral Varpalavas tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir ve 4.20 x 4.20 metre ölçülerinde, kaya zemin üzerine, kabartma tekniğiyle yapılmıştır.
Anıtta; bölgenin kralı Varpalavas ile tanrı Tarhundasellerinde üzüm salkımı ve buğday başaklarını tutar şekilde tasvir edilmiştir.
Her iki figürün arasında bulunan, hiyeroglif yazıda: ” Ben hâkim ve kahraman Tuvana Kralı Varpalavas; sarayda bir prens iken, bu asmaları diktim, Tarhundas onlara bereket ve bolluk versin” yazılıdır.
Dönemin kralı işi gücü bırakmış üzüm ve buğday ekiyor ve tanrısından bereket ve bolluk diliyor. Kısacası çiftçilik yapıyor.
2 bin 800 yıl önce yapılan İvriz Kaya Anıtı dünyadaki ilk yazılı tarım anıtı ve dünya tarihindeki ilk yazılı kabartma kaya anıtı olma özelliğini taşıyor.
Yani tarım dünyaya Anadolu’dan yayılmıştır.
Şimdi ise tüm dünyadan Anadolu’ya tarım ürünleri ithal olarak gelmektedir.
Nereden nereye…
Sizi ithalata, ihracata, rekoltelere, rakamlara boğmak istemiyorum. Sadece herhangi bir ilimizin yüzölçümüne sahip Hollanda ve İsrail kadar tarımda sözümüzün geçmemesi gücüme gidiyor. Üstelik biri denizi doldurup, öteki çölü ıslah edip bize tarım ürünü satıyorlar bir de… Adamlarda toprak yok, tarım var arkadaş.
İkisi Kastamonu’da olmak üzere (Tosya ve Taşköprü) Türkiye’de 37 ova bulunmakta ve bunların hepsi bu iki ülkeden daha geniş bir yüzölçümüne sahip. Irmak, dere, akarsu sayısız zaten memlekette. Bizde toprak var, tarım yok arkadaş.
Nasıl beceriyorsak onlar üretici biz tüketici olmuşuz.
Tarım ihmale gelmez, ikinci plana atılmaz, şansa bırakılmaz.
Tüm ülke olarak ya şapkayı masaya koyup düşüneceğiz, çözüm üreteceğizya da şapkayı sokağa koyup dileneceğiz.
Tercih bize kalmış.
Feza TİRYAKİ