Köşemizde zaman zaman mesleğinde başarılı olmuş yerli ve yabancı bilim adamı, sanatçı, sporculara yer vermekteyim.
Her biri ayrı başarı öyküsü olan bu hayat hikâyelerinde birçok ibret alınacak noktalar mevcuttur.
Bu haftada sizlere bizden birinin rektörlük hikâyesini anlatmak istedim.
Rektör atandığı üniversitede mevcut rektörün görev süresinin 31 Aralık 2020’de sona ermesi üzerine önce kamuoyuna rektör adaylarından istenen nitelikler belirtilerek bir ilan yapılır. Başvurular seçimle belirlenmiş olan senato üyeleri ve Vakıflar Kurulu’ndan oluşan bir Değerleme Komitesi tarafından incelenir.
Tüm adaylar içerisinden önce kısa liste yapılır sonra rektör olabilecek aday belirlenip senato üyelerine kendini ve projelerini tanıtması için davet edilir.
Senato onayını alan rektör adayı en son üniversite çalışanları ve öğrencilerinde karşısına bir açık oturum ile çıkarak kendini ve projelerini anlatır ve onlarında onayı sonucu artık üniversitenin yeni rektörü olmaya hak kazanmıştır.
Söz konusu rektör Prof. Dr. Metin Tolan; üniversitede Almanya’nın 1737’de kurulan Göttingen Üniversitesi’dir.
1961 yılında Almanya’ya inşaat işçisi olarak gelen bir Türk babanın ve Alman annenin oğlu olan 27 Mart 1965 doğumlu Prof. Dr. Metin Tolan,Almanya’daki ilk Türkiye kökenli rektör unvanını da elde etmiş olur.
Kiel Üniversitesi’nde fizik ve matematik okuyan ve 1993 yılında bu üniversitede doktorasını yapan Prof. Dr. Metin Tolanbir süre ABD’de bilimsel çalışmalarda bulunduktan sonra 1998 yılında KielÜniversitesi’nde deneysel fizik alanında çalışarak 2001 yılında Dortmund Teknik Üniversitesi’nde Fizik Profesörü ve 2016 yılında da rektör yardımcısı oldu.
Üniversite Senatosu sözcüsü Prof. Dr. NicolaiMiosge,Prof Dr. Metin Tolan’ın iki üniversite kurulu tarafından tam destek alarak görevine başlayacak olmasını önemsediğini belirterek “Hem Senato sözcüsü olarak hem de kişisel olarak Metin Tolan’ıGöttingen Üniversitesi’nin seçilmiş rektörü olmasından dolayı tebrik ediyorum. Üniversite mensuplarının büyük desteği ile gerçek bir atılım ve yeni bir başlangıç sağlayabilecek olmasından memnuniyet duyuyorum” dedi.
Kendisine duyulan güvenden ve seçim sonucundan memnun olduğunu belirten,çok sayıda bilimsel makale ve eserlerin yanı sıra dört kaynak kitabın da yazarı olan Metin Hoca, önemli bilimsel çalışma grupları ve danışma kurullarının da üyeliğini yapıyor.
Metin Hoca, Alman Araştırma Cemiyeti ve Alman Bilim Vakfı tarafından çok sayıda ödüle layık görülen birisidir, 2010 yılında UnicumBeruf dergisince doğa bilimleri ve tıp alanında yılın profesörü seçilmiştir. 2016 Göttingen Edebiyat Güzü etkinlikleri çerçevesinde “Bilim insanları için bilim iletişim madalyası” (ScienceCommunication-Medaille) ile ödüllendirilmiştir.
Futbol ve sinema ile fizik arasında kurduğu ilişkilerle tanınan, bu konuda çok sayıda röportaj veren Metin Hoca’nın futbolun fiziğini anlattığı kitaplarının yanı sıra James Bond, Star Trek, Titanik gibi ünlü filmlerini fizik kuralları ile ele alan kitapları damevcuttur.
Kitaplarında, futbol ve filmlerdeki aksiyon sahneleri ve pozisyonları ile hareketlerin fiziksel açılımlarını izah eden hoca, aksiyon filmlerindeki sahnelerin fiziki ölçümlerini yapıp, bunların gerçek yaşamda mümkün olup olmadığını bilimsel olarak ortaya koymaktadır.
Futbol maçlarıyla ilgili çalışmalarında da oyuncuların fizik kuralları dâhilinde sahaya dağılımları ve hareketlerinin, sonuca olası etkilerini ortaya koymaya yönelik tezleri mevcuttur.
Hal böyle olunca elin Alman’ıda kaçırır mı fırsatı?Bulmuş pırlanta gibi Türk’ü, yapmış üniversitesine rektör.
Prof. Dr. Metin Tolan’ıbilimsel çalışmaları, iki üniversitenin senatosu ve vakıflar kurulu yanında üniversite çalışanları ve öğrencileri tarafından da seçilerek Almanya’nın en köklü üniversitelerinden birinin rektörü olmasından dolayı tebrik ediyorum
Eee rektör olacaksan da böyle olacaksın arkadaş.
Feza TİRYAKİ