– Yeni tip koronavirüs salgınının, sadece solunum yolu hastalığı olmadığını ve bu salgının beyinde kalıcı hasarlara yol açabileceğini belirten Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Başhekimi Nöroloji Uzm. Dr. Zeki Esat Öztürk; koronavirüs enfeksiyonunda sık görülen nörolojik semptomlara dikkat çekti.
Yeni tip koronavirüs salgınının, sadece solunum yolu hastalığı olmadığını ve bu salgının beyinde kalıcı hasarlara yol açabileceğini belirten Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Başhekimi Nöroloji Uzm. Dr. Zeki Esat Öztürk; koronavirüs enfeksiyonunda sık görülen nörolojik semptomlara dikkat çekti.
Covid-19 salgını geçiren kişilerde görülen nörolojik sorunlardan söz eden Nöroloji Uzm. Dr. Zeki Esat Öztürk, “Koronavirüs öyküsü olan hastalık grubunda; yüksek ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı problemlerinin yanı sıra, koku ve tat alma duyusu bozukluğu, baş dönmesi gibi nörolojik semptomların görüldüğü kanıtlanmıştır. Bu nedenle koronavirüs enfeksiyonu; kas hastalıkları, baş dönmesi, baş ağrısı, beyin damar hastalıkları, bilinç kaybı, koku ve tat alma bozukluğu gibi nörolojik sistemleri farklı yollarla etkileyebilmekte ve ciddi tablolara neden olabilmektedir” dedi.
“HASTALARIN YAKLAŞIK ÜÇTE BİRİNDEN
FAZLASINDA NÖROLOJİK BELİRTİ VAR”
Koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana yapılan çalışmalarda, hastaların yaklaşık üçte birinden daha fazlasında nörolojik belirti ve bulgulara rastlandığına dikkat çeken Öztürk, “Mevcut şartlarda nörolojik belirti ve bulguların göz ardı edilmesi muhtemeldir. Covid-19 salgını döneminde, nörolojik belirtileri olan hastaların gecikmiş ve yanlış tanısından kaçınmak, hastalığın yayılmasını önlemek ve tedavi etme şansını kaybetmemek için Covid-19 hastalığının göz önünde bulundurulması gerektiği anlaşılmıştır.
“HASTALIK TUTULUMU KADINLARDA DAHA SIK”
Nörolojik bulgular, ciddi seyreden hastalarda daha sık görülmektedir. Bu problemlerin hastaların iyileşme sonrasında da devam ettiği gözlenmektedir. Nörolojik tutulumu olan hastaların ortalama yaşı 52,7 (görece daha genç hastalar), cinsiyet olarak kadınlarda daha sıktır” ifadelerini kullandı.
Covid-19 salgını geçiren kişilerde görülen nörolojik belirtileri 3 kategoride değerlendiren Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Zeki Esat Öztürk, şu bilgileri verdi:
“HASTALIK, İNME RİSKİNİ 3-6 KAT ARTIYOR”
1-) Merkezi Sinir Sistemi Belirtileri: Hastaların yaklaşık %25’inde gözükmektedir. Baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bozukluğu, inme geçirme, denge kaybı, epileptik nöbet ve uyku bozuklukları olarak sıralanabilir. En sık gözlenen bulgu baş ağrısıdır. Şiddetli, ağrı kesiciye yanıt vermeyen, daha önce karşılaşmadığı bir ağrı tipi olarak tariflenmektedir. Baş dönmesi ve denge kaybı diğer önemli bulgulardır. Özellikle yaşlı hastalarda hafıza kaybı ve unutkanlık belirtileri ile ortaya çıkabilmektedir. Acil servise epileptik nöbet, şuur kaybı ile başvurular gözlenmiştir. Yine pıhtılaşma sistemine verdiği hasar nedeniyle hastalardaki inme sıklığı 3-6 kat daha sık ortaya çıkmaktadır. Bir diğer önemli semptom uyku bozukluğudur, hastalar son birkaç gündür hiç uyuyamadıklarını dile getirmektedirler.
“PANDEMİ SÜRECİNDE YÜZ FELCİ
VAKALARINDA ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR”
2-) Periferik Sinir Sistemi Belirtileri: Hastaların yaklaşık %9’unda görülmektedir. Tat bozukluğu, koku bozukluğu, yüz felci ve Guillain-Barre Sendromu olarak sıralanabilir. Hastalar sıklıkla yedikleri gıdaların tadını alamadıklarını ve koku duyularını kaybettiklerini ifade etmektedirler. Yine yüz felci vakalarında pandemi sürecinde artış dikkat çekmektedir. Ayrıca hastaların bir kısmı özellikle bacak ve ayaklarında ağrı, uyuşma, yanma hissi gibi nöropatik ağrı semptomlarını dile getirmektedirler, daha ciddi vakalarda Guillain-Barre Sendromu olarak adlandırdığımız bacaklardan başlayan ani kuvvet kayıpları gözlenmiştir.
3-) İskelet Kası Hasarlanması belirtileri: Hastaların yaklaşın %11’inde gözlenmektedir. Yaygın kas ağrısı, kramplar ve güçsüzlük olarak sıralanabilir. Hastalar tüm kol ve bacak kaslarında ağrı, kramp, merdiven inip çıkmakta ve yürümekte zorlanma şeklinde yakınmalar dile getirmektedir. Bu hastalarda serum kreatinkinaz (CK) yüksekliği gösterilmiştir.
“NÖROLOJİK HASTALIKLARI OLANLAR
COVİD-19 AÇISINDAN RİSK ALTINDA”
COVID-19 hastaları ateş, öksürük yada boğaz ağrısı olmadan sadece nörolojk belirtiler ile hastaneye başvurabilmektedirler. Yazımın başında belirttiğim semptomlar, hasta tedavi görüp iyileşse bile sonraki hafta ve aylarda da devam edebileceği unutulmamalıdır. Tüm bunların yanı sıra nörolojik hastalıkları olanlar da Covid-19 açısından risk altındadırlar. Alzheimer, epilepsi, MS, Parkinson hastalığı ve ALS olan hastaların çok dikkatli olması gerekmektedir.”
Koronavirüs ile mücadele sürecinde, alınması gereken önlemlerden de söz eden Nöroloji Uzm. Dr. Zeki Esat Öztürk, “Salgın sürecinde mümkün olduğunca tedbirlere uymak, hayati önem taşımaktadır. Bu süreçte özellikle; hijyen kurallarına dikkat edilmeli, sosyal mesafe kuralına uyulmalı ve muhakkak maske kullanılmalıdır” dedi.