KUZKA, işletmelerde kaynak verimliliğini sağlamak amacıyla Çankırı’dan başlattığı’Öğren-Dönüş Eğitimini’ bölgenin üç ilinde de yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
KUZKA Çankırı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mahmut Oral Taşçı, “Bu çalışmalar kapsamında elde ettiğimiz sonuçların çarpan etkisi oluşturarak bölgemizdeki tüm işletmelere yayılması ana hedefimiz. Çankırı başlangıç noktamız oldu. Bölgemizde faaliyet gösteren Kastamonu ve Sinop ile Çankırı’da bu programdan faydalanmayan diğer işletmelerimizi de kaynak verimliliği anlamında bu programlara katılmalarını beklemekteyiz” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün 2020-2021 yılı temasını kaynak verimliliği olarak belirlemesinin ardından ASO Ankara Model Fabrika yalın üretim modeli örneği, Çankırı’da tıbbi cihaz üretimi yapan fabrikada uygulandı.
Salgın sürecinde başta yurtdışından gelen talepleri karşılamaya çalışan yüksek teknoloji ürün grubu tıbbi cihaz üreten firma, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) öncülüğünde başlatılan yalın üretime geçerek yüzde 54 verimlilik artışı sağladı.
“4 ay önce fabrikada başlayan yalın üretimin sonuna gelindi”
Yalın üretim eğitimleriyle stok oranlarının minimum seviyede tutulması sağlanarak, aynı zamanda kaynakların (iş gücü, hammadde, enerji, lojistik vb.) daha verimli kullanılmasının amaçlandığını söyleyen KUZKA Çankırı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mahmut Oral Taşçı ise, şöyle konuştu:
“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü 2020-2021 yılı temasını kaynak verimliliği olarak ilan etmişti. Biz de kaynak verimliliği temasını kendi Bölgemizde uygulamak amacıyla Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren model fabrikanın yalın üretim öğren-dönüş programının, Çankırı’da faaliyet gösteren işletmelerimiz açısından faydalı olacağını düşündük ve bu kapsamda model fabrikayı ziyarette bulunduk. Yaptığımız görüşmeler sonucunda tıbbi cihaz üretimi yapan firmamız yalın üretimi kabul ederek projemizi burada başlatmış olduk. Model fabrikanın Ankara dışında ‘Öğren-Dönüş Eğitimini’ uyguladığı ilk il Çankırı oldu.”
Taşçı, “Model fabrika ve öğren-dönüş programını yüksek teknolojili alanda faaliyet gösteren tıbbi medikal cihazlar özelinde başlatmış olduk. Bu kapsamda verimlilik anlamında üretimde kaynakların daha verimli kullanılması ve ürün montajında ihtiyaçtan fazla personel çalıştırılması, zaman kaybı gibi israfların önüne geçilmiş oldu. Kaynak verimliliğinde amacımız işletmelerimizin kaynaklarını daha verimli kullanılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda Ajansımız 2021 yılı teknik destek programı ile de destek sağlayacaktır. İşletmelere kaynak verimliliği ve yönetim danışmanlığı kapsamında dışarıdan almak istedikleri hizmetleri Ajansımıza sunacakları proje üzerinden finanse edebileceğiz.
Bu çalışmalar kapsamında elde ettiğimiz sonuçların çarpan etkisi oluşturarak bölgemizdeki tüm işletmelere yayılması ana hedefimiz. Çankırı başlangıç noktamız oldu. Bölgemizde faaliyet gösteren Kastamonu ve Sinop ile Çankırı’da bu programdan faydalanmayan diğer işletmelerimizi de kaynak verimliliği anlamında bu programlara katılmalarını beklemekteyiz” ifadesini kullandı. İHA