İl Milli Eğitim Müdürlüğü şehrimizdeki okul öncesi eğitime ilişkin basın açıklaması yaptı, kaleme alan bürokratın “ilimizde yayın yapan bazı basın yayın organları” olarak ifadelendirdiği açıklamanın muhatabı benim ve gazetemiz…
İkisi “sıfır” idari bina üzerine ve biri okul öncesi eğitimdeki plansızlığa ilişkin geçtiğimiz hafta kaleme aldığım “3” yazının meyvesi.
(İsim vererek gazeteciyi “muhatap” almayı kendine yediremeyen “bürokrat burnu büyüklüğü” bu; alıştık…
Eğitim ve öğretimden sorumlu kamu kurumuna yakıştıramadım sadece.)
Şehrimizdeki okul öncesi eğitime dair durumu “çarpıcı”veriler ile “bir ucundan tutan” açıklamayı noktasına virgülüne dokunmadan aşağıda paylaşıyorum…
Diğer uçlarından tutmak yine bana “pas edilmiş”.
Şehrimizde “okul öncesi eğitim” altyapısı eksiği olduğunu iddia eden yazıma karşılık verilen cevap, “okul öncesi eğitim imkânından yararlanamayan öğrencimizin olmadığı” şeklinde…
Yorum, okul öncesi evladı olan velilerin ve memleketin derdiyle dertlenen yekûn ahalinin.
(Yapılan açıklama için ne kadar teşekkür etsem az…
Kolayına bulamayacağım yahut kamu çalışanlarının emeğine halel getirmemek için yazmayacağım rakamları paylaştıkları için.)
- ••
“T.C.
KASTAMONU VALİLİĞİ
İl Milli Eğitim Müdürlüğü
BASIN AÇIKLAMASI
29.01.2021
İlimizde yayın yapan bazı basın yayın organlarında; ilimiz genelinde tamamlanan ve devam eden eğitim yatırımları içerisinde anaokulu bulunmadığı, okul öncesi eğitime önem verilmediği, velilerimizin çocuklarını gönderecekleri anaokulu bulamadıkları, bu nedenle eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmadığı ve merkez ilçede kamunun bu anlamda okul öncesi yatırımının olmadığı yönünde haberler kamuoyuna yansımıştır.
İlimiz merkez ilçede 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılında 735 öğrenci kapasiteli dört adet müstakil anaokulumuz bulunmakta iken; 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında Kastamonu Üniversitesi ile yapılan protokollerle Eğitim Fakültesi içindeki 5 derslikli/175 öğrenci kapasiteli Kastamonu Anaokulu ve Kuzeykent bölgesinde 7 derslikli 200 öğrenci kapasiteli bünyesinde spor salonu bulunan Kastamonu Ilgaz Anaokulu olmak üzere iki adet okul öncesi eğitim kurumu açılarak, öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.
Yapılan bu çalışmalar sonucunda ilimiz merkez ilçede 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılında 735 olan okul öncesi öğrenci kapasitemiz,2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı başı itibariyle % 33,78 oranında artırılarak 1110’a yükselmiştir.
Bunun yanında; Temel Eğitim Yapım Programımız içinde 1 adet müstakil anaokulu projesi yer almaktadır. Aynı zamanda ilimiz merkezindeki yeni yerleşim bölgelerindeki nüfus artış yoğunluğuna göre ileriye yönelik okul öncesi eğitim kurumu ihtiyacımız olacağı öngörülen yerleşim bölgeleri için proje çalışmaları yürütülmektedir.
2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı itibariyle müstakil anaokullarımız:
Yıldız ve Adnan Konyalı Anaokulu: 150 kayıtlı öğrencisi bulunmakta olup %100 kapasiteye,
Behiye Barut Anaokulu: 164 kayıtlı öğrencisi bulunmakta olup %54,66 kapasiteye,
Vilayetler Birliği Anaokulu: 129 kayıtlı öğrencisi bulunmakta olup %64,5 kapasiteye,
Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu: 28 kayıtlı öğrencisi bulunmakta olup % 56 kapasiteye,
Kastamonu Ilgaz Anaokulu: 22 öğrenci kayıtlı olup %9,32 kapasiteye,
Kastamonu Anaokulu: 111 öğrenci kayıtlı olup %63,42 kapasiteye ulaşmışlardır.
Tüm bunların yanında; merkez ilçe ilkokul ve ortaokullarımız bünyesinde de anasınıfları bulunmakta olup okul öncesi çağındaki çocuklarımız, bu okullarımız bünyesindeki anasınıflarımızda okul öncesi eğitim görmektedirler.
İlimiz merkez ilçedeki tüm müstakil anaokullarımız, ilkokul ve ortaokullarımız bünyesinde hizmet veren mevcut anasınıflarımızın yukarıda açıklandığı şekilde kullanılan kapasite durumlarına bakıldığında okul öncesi eğitim imkânından yararlanamayan öğrencimizin olmadığı anlaşılacaktır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”