Meslek odası, Belediye Meclisi’ne başvurdu
Ülke genelinde satış ağına sahip zincir marketlerin şehrimizdeki sayısı 70’e ulaştı. Adeta zincire vurulan bakkal ve küçük marketlerin yaşadığı sıkıntı tavan yapınca, meslek odası Belediye Meclisi’ne başvurarak bu konuda kısıtlama getirilmesi yolunda çalışma talep etti.
Belediye Meclisi’ne verilen dilekçede, “Odamız üyeleri sektörde iş yapan küçük esnaf olup her geçen gün sayıları artan zincir marketler nedeniyle rekabet gücünün mümkün olmadığı bir ortamda çalışmak zorunda kalmaktadır” denildi. ·
Son dönemde arka arkaya yenilerinin açılmasıyla birlikte şehirdeki sayıları 70’e ulaşan zincir marketlerin cenderesi altındaki küçük esnafın soluğu neredeyse tamamen kesildi.
Bir yandan pandemi döneminin sıkıntılarını yaşayan bakkal ve küçük marketlerin bu konudaki şikayetlerinin tavan yapması üzerine, Kastamonu Gıda Maddeleri İmal ve Satıcıları Odası Belediye Meclisi’ne başvuruda bulunarak, yeni zincir marketlerin açılması konusuna sınırlama getirilmesiyle ilgili çalışma yapılması talebinde bulundu.
ODA’NIN DİLEKÇESİ
Oda Başkanı A. Ufuk Dravor ve Genel Sekreter Mehmet Kavuncu imzasıyla Belediye Meclisi’ne verilen dilekçede şöyle denildi:
“İlimiz Merkez ilçesinde faal 850 üyesi bulunan gıda ve benzeri ürünleri satan ve imal eden esnafın bağlı bulunduğu Gıda Maddeleri İmal ve Satıcıları Esnaf ve Sanatkârlar Odasıyız.
Pandemi sürecinde getirilen kısıtlamalar nedeniyle olumsuz etkilenen, çoğunluğu bakkal olan oda üyelerimiz işlerinin düşük olması sebebiyle kira, Bağ-Kur gibi çeşitli işyeri giderlerini ödemekte zorlanmaktadır.
Son zamanlarda şehrimizin şehir giriş ve çıkış ana yolları dahil olmak üzere ana cadde kenarları ve Kuzeykent’te zincir marketlerin açılışı ile esnafımız daha da etkilenir hale gelmiştir.
Şu anda sayıları 70’e yaklaşan ulusal zincir marketlerin tüketici açısından yeterli sayıya ulaştığı görülmektedir. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu’nun, zincir marketlerin 67 sektörü direkt olarak olumsuz etkilediği, yaptırmış olduğu çalışma ile belirlenmiş durumdadır. Odamız üyeleri sektörde iş yapan küçük esnaf olup her geçen gün sayıları artan zincir marketler nedeniyle rekabet gücünün mümkün olmadığı bir ortamda çalışmak zorunda kalmaktadır. ·
Belediye yönetimimizin, esnaf ve sanatkârımızın her daim yanında olduğundan hiçbir kuşkumuz yoktur.
Yeterli sayıya ulaştığına inandığımız zincir marketler en çok da bakkal esnafımızı olumsuz etkilemektedir.
Kastamonu’daki bakkal ve benzeri malzemeleri satan esnafımızın çoğunlukta olduğu üyelerimizin, bu durumun kendilerini daha da fazla etkilememesi, rekabet güçlerinin düşürülmemesi için, Belediye Meclisimizin bu pandemi döneminde de açılmaya hızla devam eden zincir marketlerin sayılarını kısıtlaması ile ilgili istekleri Odamıza ulaşmaktadır.
Belediye Meclisimizce yapılacak bir çalışma ile bakkal esnafımıza bu konuda yardımcı olunmasını saygılarımla arz ederiz.”
20 yıl önce tehlikeyi görüp uyarmışlardı
Adeta pıtrak gibi biten, üç günün başı bir yenisi açılan zincir marketlerin küçük esnafa yaşatacağı mağduriyet bundan tam 20 yıl önce farkına varılan bir tehlike olarak gündeme getirilmiş ve bu duruma izin verilmemesi istenmişti.
Yakın bir geçmişte kaybettiğimiz dönemin Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Eşref Can, 2001 Ocak 2001’deki kongrelerinde yaptığı konuşmada, Kastamonu’da 2000 yılında 656 esnafın kepenk kapadığına işaret etmiş, sayının 2001’de daha da artacağı endişesi içinde olduklarını belirtmiş ve ufuktaki bu soruna işaret etmiş ve Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu’ndan şu istekte bulunmuştu:
“Sayın Başkan’a, ‘Kastamonu’ya hiper market, gross market açtırmayalım. Esnafı bitiririz’ dedim. Çünkü bu tip alışveriş merkezleri iğneden ipliğe herşeyi satıyor ve küçük esnafa yapacak iş bırakmıyor. Haksız rekabet yaratıyor.”
Can, bu tip marketlerin açılmasına şir şekilde engel olunmasını isterken, dönemin koalisyon hükümeti ortaklarından ANAP’ın İl Başkanı Hayati Hamzaoğlu ise, Eşref Can’ın endişelerinde haklı olduğunu ancak bunun gelişmeye set çekmek olacağını savunmuş, bunu yapmak yerine Kastamonu esnafı ve tüccarının birlik olarak büyük marketlerin yerel sermaye ile açılması önerisinde bulunmuştu.
Hamzaoğlu, “Hiper marketleri, gross marketleri Kastamonuluların açmasını istiyorum. Şu anda biz birlik olamamanın sıkıntısını yaşıyoruz. Hala ortaklıklardan kaçıp ‘ben olayım’ düşüncesi taşımamız önümüzdeki en büyük handikap. Bu konuda kötü örnekler yaşandı diye ilelebet böyle mi devam edeceğiz? O deneylerden çıkarılacak dersler olmalı. Bağış verir gibi ortak olundu. Sermaye artırımı denilince geri duruydu ve ortaklardan bir kısmı çıkıp bu işi ben yürüteyim dedi. Sonuç ortada. Oysa şirket kurup bu şirketleri profesyonel ekiplerle yönetmemiz lazım. Ben Kastamonu’nun bu güce sahip olduğuna inanıyorum” dedi.