Kastamonu’nun 20 belediyesi var, “tarımsal kalkınma” alanında “üretimci” bir anlayış ile üreticiye rehber olmaları gerekiyor, bugüne kadar ne oranda bu “sorumluluk ve asli görev” yerine getirildi tartışmaya açık…
İyisi mi geleceğe bakalım.
Ülkemizdeki diğer belediyeler bu alanda ne alemde?..
Sonuçta “belediyecilik kanunu” her belediyeyi kapsıyor.
Bodrum Belediyesi…
“Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü” var.
Bodrum Belediyesi’nin “Tarım AR-GE ve Yerel Tohum Merkezi” var, 6.5 dönüm arazi ve 133 metrekare tohum depolama alanı ile ülkemizin en büyüklerinden, yerel tohumlar özel koruma şartlarında yüzyıllarca saklanabilecek, 24 denem parselinde yerel tohumların ekimi ve çoğaltılması yapılacak, üreticilere bedelsiz dağıtılacak, çiftçiler için eğitim salonu var, laboratuar ve seralar yolda…
Bodrum Belediyesi, tarım eksenli “Bodrum Özüne Dönüyor” projesini yürütüyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi…
“Başka Bir Tarım Mümkün” projesi uyguluyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sosyal medya hesabından duyurdu: “Başka bir tarım mümkün” diyerek çıktığımız yolda üreticilerimizle el ele yerli ve milli tarım kültürüyle hareket ediyoruz. İzmir tarımı vizyonunda atalık tohumları toprakla buluşturmaya devam ediyoruz. Hiçbir santimetrekare boş kalmayacak. Ödemiş’te pilot uygulamaya başlıyoruz.”…
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleyeceği ürünleri tek tek tanıttı Soyer, envai ürün arasında bir “aşina” buğday, “Siyez: İlk tarım köylerinde ekilen iki buğday çeşidinden biridir. Binlerce yıl önceki formunu muhafaza eden nadir türlerdendir. Siyez, olumsuz koşullara karşı toleranslı bir çeşittir. Samanı yem olarak kullanılır.”
Silivri Belediyesi…
“Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi”.
2010 yılında kuruldu…
“Gümüşyaka Mahallemizde 255 bin m2’lik alana kurulmuş olan TÜRAM’ın kuruluş amacı; bölgemizde geleneksel tarımın (Buğday, arpa v.b.) yanı sıra alternatif bitki yetiştiriciliğine yönelik araştırmalar yapıp bölge çiftçimizin topraktan daha fazla yararlanma ve emeğin karşılığında daha çok kazanmasına aracılık etmektir.”
“Belediyeler, belediyeler, belediyeler”…
3 örnek ile izah etmeye çalıştım.
Not: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Aralık 2020’ye ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı…
Özel sektörün hali “duman”.
“2020 Aralık ayında kurulan şirket sayısı, Kasım ayında kurulan şirket sayısına göre yüzde 2,21 azalarak 8 bin 477’ye gerilerken, kapanan şirket sayısı yüzde 221,46 artışla 3 bin 160 oldu”…
Kapanma bürokrasisini tamamlayamayıp kepenk indirenleri varın siz hesap edin.
Aralık 2020’de kapanan şirket sayısı “8 bin 477”…
Kasım 2020’de kapanan şirket sayısı “983”.
İflaslar “yokuş aşağı”…
Fren tutmuyor.