Kan sulandırıcı ilaç, kanın pıhtılaşma süresini uzatan bir ilaç türüdür. Pıhtının oluşmasını veya oluşan pıhtının büyümesini önler. Kanın pıhtılaşması ise çeşitli tıbbi durumlarda meydana gelebilen sağlık sorunlarından biridir. Sağlık açısından oldukça riskli olan kan pıhtılaşmasının önüne geçebilmek için çoğu zaman hekimler tarafından kan sulandırıcı ilaç reçete edilmektedir. İçine bulunduğumuz pandemi döneminde, koronavirüs tedavisi süresince de kan sulandırıcı ilaç takviyesi yapılmaktadır. Peki bu süreçte hastalar nasıl beslenmelidir?
Bazı besinler kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girerek ilacın etkisini düşürmektedir. Özellikle K vitamini açısından zengin besinler kan sulandırıcıların etkisini azaltmaktadır. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır. Besinlerle yüksek miktarlarda ve düzensiz tüketilen K vitamini, kan sulandırıcı ilaçların etkinliğini azaltır. Bu nedenle kan sulandırıcı kullanan bireylerin günlük tükettiği besinlerin K vitamini içeriğinin düşük olması gereklidir.
Yüksek K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?
Kan sulandırıcı kullanan bireyler aşağıdaki besinlerden gün içinde sadece 1 tanesini seçerek verilen miktarı kadar tüketmelidir.
- Asma yaprağı ( 6 adet etli ya da zeytinyağlı sarma şeklinde)
- Ispanak (1 yemek kaşığı)
- Semizotu (1 yemek kaşığı)
- Pazı (1 yemek kaşığı ya da 2 adet sarma şeklinde)
- Beyaz/Yeşil lahana ( 5 yemek kaşığı ya da 5 küçük sarma şeklinde)
- Brüksel lahanası (1 adet)
- Kara lahana (1 yemek kaşığı)
- Brokoli (3 yemek kaşığı)
- Karnabahar (2 yemek kaşığı)
- Maydanoz (8 dal)
- Dereotu (8 dal)
- Tere (8 dal)
- Roka (8 dal)
- Marul (2 adet orta büyüklükte)
Orta Düzeyde K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?
- Bezelye, kırmızı lahana, taze fasulye, kuru baklagiller ve kivi.
- Bu gruptaki besinlerden herhangi biri gün içinde 1 porsiyon kadar tüketildiğinde, yüksek miktarda K vitamini içeren besinlerden o gün içerisinde hiç tüketilmemelidir.
Bunlara ek olarak kan sulandırıcı kullanan bireyler:
- Zencefil, avokado, kiraz, kızılcık, mango, greyfurt ve ananası kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girdiği için bu süreçte tüketmemelidir.
- Sarımsak tüketimi kanamayı artırabileceği için yüksek miktarda tüketilmemelidir.
- Yoğurt ve kefiri günde 1 bardaktan fazla tüketmemelidir.
- Meyveleri kabuklarıyla tüketmemelidir.
- Soya ve soya ürünlerini diyetisyenine danışmadan kullanmamalıdır.
- Yeşil çay, papatya çayı gibi bitki çaylarını tüketmemelidir.
- Alkol tüketmemelidir.
- Beslenme programının az yağlı olmasına dikkat etmelidir. Et, süt, yoğurt, peynir gibi besinleri az yağlı tercih etmelidir.
Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU