Etlik Şehir Hastanesi’nin hayata geçirilmesi için gerekli olan 883 milyon Euro tutarındaki finansal yapılandırma tamamlandı, Özel Uğurlu Hastanesi’nin hayata geçirilmesi için gerekli 5 milyon Euro tutarındaki finansal yapılandırma tamamlanamadı…
Ankara’daki rakamın “176’da 1”inin üstesinden gelemiyor Kastamonu.
Reuters birkaç ay önceki haberinde yapılandırma tutarını 1.1 milyar Euro olarak duyurmuştu, önceki günkü ulusal haber kanalları yaklaşık 200 milyon Euro eksik bir tutarda yapılandırmanın gerçekleştiğini duyurdular…
Aradaki “fark” bile Kastamonu’ya 40 Uğurlu Hastanesi kazandırıyor.
Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nin temel atma töreni 2013’de yapıldı, 30 ayda bitirilmesi hedeflendi, belli ki ekonomik sebeplerden dolayı inşaat uzadıkça uzadı, finans yapılandırması ile inşaat kaldığı yerden başlayacak, önümüzdeki aylarda da kapısının açılması hedefleniyor…
Merkezi konumu ile Kastamonu’dan gidecek hastalar için de büyük kolaylık olacak şüphesiz.
Biri yerli diğeri yabancı iki şirket tarafından inşa edilen Etlik Şehir Hastanesi’nin finansal yapılandırması için seferber olundu…
“Sağlık Bakanlığı, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB), CreditAgricole, Deutsche Bank, UniCredit gibi uluslararası finans kuruluşları ile İş Bankası, Akbank ve TSKB gibi Türk bankalarından oluşan”15’ten fazla yerel ve yabancı aktör.
Kastamonu’nun son 8 yılına damga vuran bir keşmekeş Özel Uğurlu Hastanesi’nin durumu…
Ne üstesinden geliniyor, ne de gündemden düşüyor.
Saplanıp kaldı Kastamonu…
Takvim hâlâ2012.
Özel Uğurlu Hastanesi mevzusu ekonomi ve hukuk namına envai açıdan değerlendirilebilir, herkes bulunduğu konum gereğince yorum yapabilir, ortada “kabak” gibi duran mesele çok da kolay “çorba” haline getirilebilir pekala…
Sonuçta gelinen nokta, Ankara’da hastane inşaatı için 883 milyon Euro bulunurken, Kastamonu’da aynı gerekçe için 5 milyon Euro bulunamamasıdır.
Lafı getirdiğim nokta üzücü aslında, Kastamonu bu devirde, üstelik kaç yıldır 5 milyon Euro finans yapılandırmasının üstesinden gelemedi, özel girişim yahut banka marifetiyle bu sorun çözüme kavuşturulamadı…
“Konuşmak para etmedi.”
Ankara’da iki şirket, arkasına 15 paydaşı alarak 883 milyon Euro finans yapılandırmasını becerdi…
Kastamonu beceremedi.
“Vizyon, misyon, akıl, kâr-zarar, yatırım fikri, girişimcilik, coğrafya, kamu yararı, art niyet, ikna, dayanışma, nüfuz, nüfus…”…
Nerde eksik Kastamonu?
Asıl üzerinde kafa yormak gereken konu bu…
Kastamonu, dereden dahi geçemiyor, boğuluyor.
Not: Kastamonu sahil bandında “kültür balıkçılığı”, Vali Kamil Demircioğlu’nun hayaliydi…
Olmadı.
DÜNYA gazetesinde Vahap Munyar dün yer verdi Karadeniz’deki kültür balıkçılığının geldiği son noktaya ve gelişim hedeflerine, Munyar’ın sektördeki aktörler ile yaptığı toplantıdan paylaştığı notlardan yaptığım alıntılar ile kısaca kavrayalım “dışında kaldığımız” fırsatı…
“-Karadeniz’de somon üretimi iddialı noktaya gelebilir, ülkemizin önemli ihraç ürünleri arasına girebilir.
– Türkiye, somon üretiminde dünyada söz sahibi olmaya aday bir ülkedir.
-Sadece Karadeniz üreticileri tarafından 2019’da 8 bin ton somon üretimi gerçekleşti.
-2019 yılında Doğu Karadeniz’den 32 milyon dolarlık somon ihracatı yapıldı. Bunun 11 milyon dolarlık bölümü Trabzon’dan, 21 milyon dolarlık kısmı da Rize’den gerçekleşti.
– Türkiye’den somon alan ülkelerin başında Rusya ve Japonya geliyor. Ancak, başka ülkelere de somon ihracatımız söz konusu.
– Devlet ve özel sektör aynı ivmeyle çalışma-işbirliğini devam ettirirse Türkiye yakın gelecekte 50 bin ton, uzun vadede 100 bin ton somon ihraç etme kapasitesini yakalar.
– Ülkemizin söz konusu hedeflere ulaşabilecek altyapı, doğal tatlı su kaynakları ve denizlere sahip olduğu unutulmamalıdır.
– Karadeniz’de somon üretimi yatırımları konusunda büyük talep olduğunu görüyoruz.
– 2020’de somon ihracatı 57 milyon doları buldu. Karadeniz, somon üretimine oldukça elverişli. Daha doğal bir ortam. Karadeniz Somonu bize göre lezzet açısından da daha üstün.”
Rastgele Trabzon, Samsun, Rize…
İyi seyirler Kastamonu.