Vali Şehmus Günaydın, Daday-Araç sınırında yer alan yaklaşık bin 500 metre yükseklikteki Eğriceova Yaylası için özel sektörle birlikte gerçekleştirilmesi planlanan projeyi açıkladı.
Günaydın, Trabzon’un Uzungöl Yaylasını geride bırakacak ölçüde olduğunu belirttiği projenin, Kastamonu’yu yayla turizminde Türkiye’nin bir numarası yapacağını söyledi.
A tipi mesire yeri olması geçtiğimiz günlerde Bakanlıkça onaylanan Daday’ın doğa harikası Eğriceova yaylasında gerçekleştirilecek iddialı proje Vali Şehmus Günaydın tarafından açıklandı.
Daday ve Araç arasında yer alan Eğriceova Yaylası’na yapılması planlanan tesis ile doğa turizminin ayağa kalkacağını belirten Vali Günaydın, “Bu bölgede herkesin kullanabileceği bir alan oluşturmayı planlıyoruz” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Kastamonu ziyareti sırasında talimat verdiği “Tabiat Turizmi” konusunda dün İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda bir değerlendirme toplantısı düzenleyen Günaydın, burada yaptığı açıklamada projenin tahmini maliyetinin yaklaşık 20 milyon dolar olduğunu belirtti ve projeyi özel sektörle hayata geçirmek istediklerini sözlerine ekledi.
Söz konusu proje sayesinde yayla turizminde ilimizin Türkiye’de bir numara olacağını söyleyen Günaydın, planlanan projenin doğa ile tamamen uyumlu olacağını ifade etti ve “O bölgenin coğrafi şartlarına uygun bir proje hayata geçireceğiz. Doğa ile tamamen uyumlu olacak. Daday ile Araç arasında yer alan ve yaklaşık bin 500 metre yükseklikte yer alan bir alana tekabül ediyor. Bu proje sayesinde ilimizde doğa turizminin ayağa kalkacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Günaydın, toplantıdaki konuşmasında ayrıca ilimizin tabiat turizmi için en elverişli bölgelerden birisi olduğunu, tabiat turizmi için uluslararası organizasyonların büyük önem taşıdığını belitti ve şöyle dedi:
“Kastamonu potansiyel açından tabiat turizmine en uygun şehirlerin başında gelmekte.
Azdavay’da düzenlemiş olduğumuz Enduro yarışları sayesinde tabiat varlıklarımızın ne kadar değerli olduğu ortaya çıktı. Bu tür organizasyonların özellikle Kastamonu’nun tanıtımı açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Şubat ayı içerisinde kros müsabakaları ilimizde düzenlenecek. Bir yandan bu organizasyonları yaparken bir yandan da altyapı ile ilgili eksikliklerimizi gidermeliyiz. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Horma Kanyonu’na 3 kilometrelik yürüyüş yolu yapıyoruz. Bu yürüyüş yolu sayesinde gezintiye çıkan vatandaşlarımız kanyondan şelaleye ulaşabilecek. Çatak Kanyonu’na yapmayı planladığımız seyir terası ile ilgili yeniden ihaleye çıkıyoruz. Bir takım eksiklikleri giderdik. Ayrıca Ilgarini Mağarası’na olan ulaşım sorununu ortadan kaldıracağız. Bu çalışmaları yaptığımız zaman bir takım eksiklikleri de tamamlamış olacağız. Daday ile Araç arasında bulunan 1150 dönümü olan Eğrice Ovası Bölgesi ilimiz için büyük bir önem taşıyor.”
Projenin maliyetinin yaklaşık 20 milyon dolar olduğunu söyleyen Vali Günaydın, “Bu projeyi özel sektöre yaptırmak istiyoruz. Proje ihale aşamasına geldikten yaklaşık 2 yıl sonra tamamlanacak. Bu projeyi Kastamonu Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirdik, onlara da katkılarından dolayı teşekkür ederim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Toplantıda Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Funda Gürleyen, ” Kastamonu Doğa Turizmi master planı hakkında açıklalamarda bulundu.
Tabiat turizmi ile halkı da kalkındırmak istediklerini söyleyerek konuşmasına başlayan Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürü Oğuz Bayezit ise, “Orman ve Su İşleri Bakanımızın talimatları doğrultusunda Tabiat Turizmi ile ilgili çalışmalara ağırlık verdik. Bir hedef belirleyerek çalışmalarımızı tamamlamak istiyoruz. Tabiat turizmini Kastamonu’da gerçekleştirirken doğaya hiçbir şekilde zarar vermemek için gayret gösteriyoruz. Bir yandan turizmi yaygınlaştırırken bir yandan da halkı kalkındırmayı amaçlıyoruz. Tabiat Turizmi ile ilgili örnek çalışma Burdur’da başladı. Bizde çalışmaları hızla tamamlayarak sonuç almak istiyoruz. Yeşil Doğa Kastamonu markası ile Küre Dağı, Ilgaz Dağı, Yaralıgöz, Ersizler Vadisi, Hacıveli Kanyonu, Ginolu Koyu, Araç Yaylaları, Ballıdağ, Suğla Yaylası, Belören Yaylası, Hanönü Şelaleleri ve gastronomik değerler ile yapacağımız çalışmalar neticesinde Kastamonu’nun imajı olsun istiyoruz” diye konuştu.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın da, “Turizmle ilgili Dekanlarımızla Tabiat Turizmi ile ilgili olarak her türlü katkıyı ve desteği vereceğiz. Üniversite olarak bu çalışmalarda her konuda yardımcı olacağız. Dekanlarımız bu konudaki somut çalışmalrı ilede gereken desteği de verecekler” dedi.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Saim Ateş ise, “Eylemlerin harekete geçmesi için bir irade ortaya konulması gerekiyor. Bu noktada bizim fakülte olarak belirlediğimiz önceliklerimiz bulunuyor. Öncelikle taklit çalışmalar yerine kendi içimizden çıkaracağımız orijinal faaliyetler hayata geçirilmeli. Sürdürülebilir turizm ile eko turizm koordineli bir şekilde yürütülmeli. Kastamonu’nun orman dışı diye tabir edilen organik ürünleri için kapsamlı faaliyetler oluşturulmalı” diye konuştu.
Son olarak söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sevgilioğlu ise, bu konuda önceden bir çalışmalarının olmadığını, ama belediye olarak yapılacak çalışmalara gereken desteği vereceklerini söyledi.