Sağlık Bakanlığı 2021 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda söz alan CHP Milletvekili Hasan Baltacı, elemezen sağlık alanındaki sorunlarını dile getirdiği konuşmasında Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Özel Uğurlu Hastanesi’nin, sağlık kuruluşları sistemine entegre edilmesi yolundaki taleplerini bir kez daha dile getirdi.
Baltacı, ayrıca, Kastamonu’daki doktor açığı nedeniyle ayda 2 binin üzerinde vatandaşın il dışına sevk edilmek zorunda kalındığını, bazı küçük ilçelerde kan tahlili bile verilemediğini söyledi; Cide Devlet Hastanesi’nin altyapı sorunlarının çözülmesi için Cide Belediyesi’nin ek kaynağa ve desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti.
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda bu kez Kastamonu’nun sağlık hizmetleri alanında yaşadığı eksiklikleri gündeme getirdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sunumuyla başlayan görüşmelerde söz alan Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu’da atıl durumda bırakılan Daday Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Özel Uğurlu Hastanesi’nin Kastamonu sağlık sistemine entegre edilmesi gerektiğiyle ilgili görüşünü yineledi.
Cide Devlet Hastanesi’nin altyapı sorunlarının çözülmesi için Cide Belediyesi’nin ek kaynağa ve desteğe ihtiyacı olduğunu kaydeden Milletvekili Baltacı, Kastamonu’daki doktor açığı nedeniyle ayda 2 binin üzerinde vatandaşın il dışına sevk edilmek zorunda kalındığını, bazı küçük ilçelerde kan tahlili bile verilemediğine işaret etti.
Milletvekili Hasan Baltacı komisyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Sayın Bakan, öncelikle milletvekili arkadaşlarımın sağlık sisteminin geneliyle ilgili yapmış olduğu eleştirilerin tamamına katılıyorum. Ben burada sağlık sorunlarıyla ilgili olarak daha çok yerel birkaç sorundan bahsedeceğim ama ilk vakayı kamuoyuyla paylaştığınız günden bu yana açıkladığınız rakamların gerçekleri yansıtmadığını herkes biliyor. Vaka ile hastayı birbirine karıştırıp, milletten gerçekleri saklayınca bugünkü tablo kaçınılmaz oldu. Kastamonu’da salgınla mücadele edebilmek için gündeme getirdiğimiz önerilerimize önce kulak tıkadınız, 6 ay sonra uygulamak zorunda kaldınız. Vaka ve ölümlerin her geçen gün arttığı, sağlık tesislerimizin kilitlendiği Kastamonu’da 8 yıldır atıl durumda bulunan Özel Uğurlu Hastanesi ile 11 yıldır atıl vaziyette bulunan Daday Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin ivedilikle sağlık sistemine entegre edilmesi gerektiğiyle ilgili söylediğimiz sözler karşılığını bulamadı. Maalesef bu konuda en küçük bir adım bile atılamadı.
CİDE DEVLET HASTANESİ
“Yine, başka bir konu Sayın Bakan, 31 Mart’ta sosyal demokrat belediyecilikle yeniden tanışan Cide ilçemizde yapımı devam eden devlet hastanesinin altyapı sorunudur. Belediyeyi AKP’nin yönettiği dönemde Bağyurdu Köyü mahalleye dönüştürülmüş, hastane binası için de buradan yer gösterilmiştir. Bakanlığınızın su, kanalizasyon ve yol yapılmadan hastane inşaatına başlanamaz şartı olmasına ve bunu yazılı olarak dönemin belediye yönetimine bildirmesine rağmen ne yazık ki suyu, kanalizasyonu, yolu olmayan alanda hastane inşaatına başlanmıştır. Bağyurdu Köyünün mahalleye dönüştürüldüğü tarihten 31 Mart seçimlerine kadar 9 yıl geçmiştir Sayın Bakan. Bu süreçte belediyeyi yöneten AKP, eksiklerin tamamlanması için tek bir adım bile atmamıştır. 20 milyonun üzerinde borçla devralınan, yetmezmiş gibi İller Bankası gelirleri yarı yarıya kesilen Cide Belediyemizden bu eksikliklerin ivedilikle tamamlanması beklenmektedir. Buna rağmen belediyemiz, tüm personel ve ekipman gücüyle bu altyapı sorununu çözüme kavuşturmaya hazırdır fakat ek kaynak sağlanmalı ya da en azından ihtiyaç duyulan malzeme noktasında destek verilmelidir.
“OLMAZSA OLMAZ BRANŞLARDA DOKTOR YOK”
“Yine, Sayın Bakan, Kastamonu Devlet Hastanesi “Eğitim ve Araştırma Hastanesi” statüsüne kavuşturulmuştur ancak doktor eksiği sorunu bir türlü çözüme kavuşturulamamıştır. Tosya’da, Taşköprü’de, Araç’ta, İnebolu’da olmazsa olmaz birçok branşta doktor eksiği bulunmaktadır. Pınarbaşı’nda, Şenpazar’da, Seydiler’de vatandaşımız kan tahlili bile yaptıramamaktadır. Kastamonu’dan her ay 2 binin üzerinde hasta Karabük ve Ankara başta olmak üzere, başka illere sevk edilmektedir. Binlerce sağlık çalışanı atama beklerken, göreve hazırken bu açığın derhâl kapatılması gerekmektedir.”